Jousi-uutiskirje elokuu 2022

EU-Rakennerahastojen lennokki-ikoni.

EAKR-haku avoinna maakuntaliitossa 30.9. saakka

EAKR toimintalinjan 3 Saavutettavampi Suomi -hankehaku on käynnissä maakunta-liitossa 1.8.-30.9.2022. Myönnettävällä hankerahoituksella parannetaan ja nykyaikaistetaan pk-yritysten kilpailukyvyn kannalta tärkeitä maantieliikenteen ja logistiikan yhteyksiä.

Hankkeilla mm. tuetaan selvityksiä, suunnitelmia ja paikallisia investointeja.

Lue lisää tiedotteesta

Lumpeenkukka.

Maakuntahallitus:
Matkailua on tuettava nopeasti Itä-Suomessa

Maakuntahallitus otti kokouksessaan 22.8. kantaa matkailuelinkeinon heikentyneeseen tilanteeseen Itä-Suomessa. Kansainväliseen markkinointiin tarvitaan kohdennettua tukea yrityksille.

Maakuntahallitus myös nimesi Etelä-Savon vuoden kyläksi Koittilan kylän Kangasniemeltä. Valinta tehtiin Järvi-Suomen kylät ry:n esityksestä. 

Lue lisää kokoustiedotteesta


 

Kuvassa Anne Kokkonen, Tuula Kokkonen ja Eveliina Pekkanen.

Henkilöstön työtehtävissä muutoksia

Maakuntaliiton aluekehityspäällikkönä aloittaa 1.9.2022 Anne Kokkonen (kuvassa vasemmalta), joka on aiemmin toiminut kehittämispäällikkönä. Anne Kokkosen tehtäviin kuuluu koulutuksen ja osaamisen kehittämisen lisäksi edunvalvonnan koordinointi ja kehittämisjohtajan varahenkilönä toimiminen. 

Elinkeinopäällikkö Tuula Kokkonen, joka vastaa elinkeinojen kehittämisestä, vastaa 1.8. lukien myös matkailualan kehittämisestä ja sidosryhmäyhteistyöstä. Matkailu kuuluu strategisesti myös Etelä-Savon älykkään erikoistumisen kärkiin.
Kehittämispäällikkö Eveliinan Pekkasen tehtäviin lukeutuu uusina asioina 1.9. lähtien maakunnan kulttuuritoiminnan kehittäminen osallisuuden, hyvinvoinnin ja järjestöyhteistyön kehittämisen rinnalle.

Saimaa-ilmakuva.

Etelä-Savon 3. vaihemaakuntakaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelma on nähtävillä

Etelä-Savon maakuntahallitus päätti syksyllä 2021 maakuntakaavan
laadinnasta. Etelä-Savossa on voimassa kolme maakuntakaavaa, joita nyt Etelä-Savon 3. vaihemaakuntakaavalla täydennetään ja päivitetään.

Vaihemaakuntakaavan tarkoitus on päivittää ja tarkastella päivitystä vaativia maakunnallisesti merkittävän maankäytön kysymyksiä, joita ovat muun muassa energiantuotantoon liittyvät tekijät, ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja hillintä sekä huoltovarmuuden turvaaminen.

Vaihemaakuntakaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelmaan (OAS) voi tutustua verkkosivuillamme. OAS sisältää kaavoituksen lähtökohdat ja periaatteet ja siinä kerrotaan, miten kaavatyö etenee ja miten kaavan valmisteluun voi osallistua.

Tutustu täällä vaihemaakuntakaavaan

Henkilö hitsaamassa hitsausmaski kasvoilla.

Elinvoimaa Etelä-Savoon:
Tilasto- ja ennakointitieto auttaa päätöksenteossa

Tiesitkö tämän tilastoista?
Maakuntaliitto kokoaa ja pitää yllä lukuisia tilastoja Etelä-Savon maakunnan kehityksestä. Tilastotietoja kootaan muun muassa väestökehityksestä, koulutuksesta, työllisyydestä, elinkeinoelämän kehityksestä ja alue- ja kuntataloudesta.

Tietoa tuotetaan maakuntaliitossa aluekehityksen ja päätöksenteon tueksi sekä palvelemaan kuntia, kehittämisorganisaatioita ja kaikkia toimijoita, jotka tarvitsevat tilastotietoa oman toimintansa suunnittelun ja kehittämisen tueksi. 
Tutustu tilastoihin verkkosivuillamme!

Lue lisää

Miro Junnola.

Ennakoidaksemme tulevaa meidän on tunnettava menneisyytemme

Korkeakouluharjoittelija Miro Junnola on syventynyt kesän aikana erityisesti maakuntaliiton ylläpitämän ennakointisivuston päivittämiseen.

Miro on päivittänyt sivujen Tilannekuva -osion sisällöt ajantasaiseksi ja tutustunut ennakointityöhön maakuntaliitossa. 
"Ennakoidaksemme tulevaa, tulee meidän tuntea menneisyytemme", Miro toteaa blogikirjoituksessaan.

Lue lisää Aluekehitysblogista

D.O. Saimaa-ruokatuotepakkaus.

Saimaan alueelta haussa parhaat ruokalahjat

Saimaa European Region of Gastronomy -hanke on käynnistänyt kilpailun Saimaan alueen parhaista ruokalahjoista.
Kilpailu on suunnattu Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan ja Etelä-Karjalan alueilla toimiville, ensisijaisesti pienille sekä keskisuurille yrityksille, tuotteille ja tuottajille. Kilpailussa painotetaan vastuullisia arvoja, paikallista osaamista sekä alueen uniikkeja helmiä. Osallistua voi 16.12. saakka.

Lue lisää

Anu-Anette Varho.

Saimaa nousussa Euroopan ruokamatkailun keskiöön

Miltä Saimaa maistuu? Juuri nyt se maistuu lähimetsien pirskahtelevan makeilta marjoilta, aromikkailta sieniltä, puhtailta lähipeltojen juureksilta, tuoreelta järvikalalta, paikallisten leipomoiden lämpimäisiltä ja oman korttelin pienpaahtimon kahvilta.

Ei ole sattumaa, että juuri Saimaan alueesta on kehittymässä Euroopan ruoka- ja kulttuurimatkailun keskus. Kesäkuussa kansainvälinen raati arvioi alueen valmiutta saada arvostettu European Region of Gastronomy -titteli Saimaalle vuonna 2024. 
Saimaan seutu hurmasi raadin jäsenet täysin. Tuomaristo oli yhtä mieltä siitä, että ruoan, luonnon, kulttuurin ja vieraanvaraisuuden vahva yhteys tekee hakemuksestamme poikkeuksellisen.
"Annetaan yhdessä Saimaa-rakkauden näkyä ja kuulua", kirjoittaa hankeasiantuntija Anu-Anette Varho Matkailublogissa.

Lue lisää

Viitoskäytävä-hankkeen tunnus.

Viitoskäytävä-hanke pureutuu kestävään matkailuun syyskuun seminaarissa

Matkailualan kehittäminen kestävästi edellyttää myös kaavoitusta ja sääntelyä. Kun ne hoidetaan hyvin, puhdas luonto voi säilyä Suomen ainutlaatuisena matkailuvalttina. 

Itä-Suomeen kasvuvyöhykettä rakentava Viitoskäytävä -hanke järjestää syyskuussa matkailuseminaarin, jossa kuulet matkailun tilannekuvia Pohjois-Savosta, Kolilta ja Ylläkseltä sekä alan asiantuntijan puheenvuoron.

Lue lisää

Kantelepajassa kanteleen soittajat yhdessä ympyrän muodossa.

Maakuntataiteilijoiden matka liitossa päättyy, yhteinen työ jatkuu

Etelä-Savon maakuntaliiton koordinoimassa AKKU-hankkeessa työskenteli kaksi maakuntataiteilijaa osa-aikaisesti kesäkuun loppuun 2022.

Taiteilijoiden työmaana oli maakunnan kaikki 12 kuntaa ja kohdeyleisönä kaikki maakunnan asukkaat.

Taiteilijat toivat erityisesti kuvataidetta ja kansanmusiikkia lähelle eteläsavolaisia. 
Nyt maakuntataitelijoiden matkoihin pääsee tutustumaan tarinakartoilla verkossa.
Lue lisää

Tule meille töihin -tekstillä banneri.

Haemme maakuntainsinööriä

Etsimme joukkoomme maakuntainsinööriä kehittämään Etelä-Savon maakunnan fyysistä ja digitaalista saavutettavuutta.
Maakuntainsinöörin keskeisenä tehtävä on vastata Etelä-Savon fyysisen ja digitaalisen saavutettavuuden suunnittelusta, sidosryhmäyhteistyöstä ja edunvalvonnasta. 
Paikka on vakinainen. Kiinnostavien työtehtävien lisäksi saat mahdollisuuden tehdä tehtävästä omannäköisesi - innostavassa ja kannustavassa työyhteisössä!

Lue lisää ja hae paikkaa

EU-lippu liehuu taivasta vasten.

Europe in my Region - Eurooppa alueellani -kampanja alkaa Itä-Suomessa

Eurooppa alueellani on Euroopan komission viestintäkampanja, jossa levitetään tietoa EU:n alueellisista hankkeista eri puolilla Eurooppaa. 

Itä-Suomen maakunnat ovat Euroopan unionin tuella tehneet pitkäjänteistä työtä kehittääkseen liikkumista alueella kestävämmäksi, vastuullisemmaksi ja helpommin saavutettavaksi.
Tänä syksynä Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnat sekä EU haluavat nostaa valokeilaan kolme kestävää liikkumista edistävää alueellista hanketta ja kutsua itäsuomalaiset nauttimaan niiden tarjoamista monista mahdollisuuksista.

Tervetuloa siis mukaan - Hypätään Vilkku-pyörän kyytiin Kuopiossa, löydetään luonnon kätketyt aarteet Saimaan seudulla ja annetaan Karelianpolkujen johdattaa meidät Pohjois-Karjalan lumoaviin metsiin!  

Tutustu kampanjaan täällä

Tämä uutiskirje on lähetetty osoitteeseen .
Mikäli et halua enää viestiä? Poistu listaltamme

Jos viesti ei näy oikein, voit lukea nettiversion täältä.