Pysäytä animaatiot Suoraan sisältöön
Mikkeli;Juva;Savonlinna;Kangasniemi;Rantasalmi;Verkossa 2.11.-16.11.2021

Paasveden pirut

Aineeton kulttuuriperinne ja taide kertovat elävästä mysteeristä, jota tiede ei ole vielä pystynyt selittämään

Savonrannalla, koillisen Saimaan sylissä on 230 miljoona vuotta sitten veteen iskeytyneen meteoriitin aiheuttama syvä kraatteri. Sen yllä on havaittu magneettisen kentän poikkeavuuksia. Ne saattavat olla syynä valoilmiöille, joita ihmiset kraatterijärvellä näkevät.

Savonrantalaiset ovat kertoneet jo kolmen vuosisadan ajan Paasvedellä nähdyistä valoista - piruista, jotka loimottavat jään ja veden päällä tai valosta, joka kiitää veden pinnalla tuultakin nopeammin.

Paasveden pirut -tilaisuudessa ammennamme erilaisista tarinaperinteessä kerrotuista selityksistä vastaavanlaisille ilmiöille ja johdatamme tämän mysteerin äärelle musiikin ja elokuvan keinoin.

Ohjelma:

Ääniteos "Puasvettä" - maakuntataiteilija, kansanmuusikko Sirkka Kosonen

Puheenvuoro "Paasveden pirut – Valot meteoriittijärven yllä" - Jaana Tyrmi, Savonranta-seura

Elokuva ”Paasselän pirut” (12 min)  - ohjaaja Axel Straschnoy

Keskustelua illan teemasta

Aika: 2.11. klo 17:30–19

Paikka: Hybriditilaisuus järjestetään paikan päällä Savonlinnan pääkirjasto Joelin Miitissä osoitteessa Asemantie 5, 57100 Savonlinna.

Tilaisuuteen voi osallistua myös verkon kautta Facebook Livessä sekä etäkatsomoissa Juvan, Kangasniemen ja Rantasalmen kirjastoissa sekä Mikkelin pääkirjastossa. Tilaisuus on katsottavissa Facebook Liven kautta 16.11. saakka.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy. 

Paasveden pirut -tilaisuuden striimauksesta vastaa Lumme-kirjastojen Potkua palvelukehitykseen Lumme-kirjastoissa livenä ja verkossa -hanke, jota rahoittaa Itä-Suomen AVI. Tapahtuma toteutetaan yhteistyössä Savonlinnan kaupungin kulttuuritoimen kanssa.