Pysäytä animaatiot Suoraan sisältöön
Mikkeli;Savonlinna;Verkossa 20.4.-21.4.2022

Roskapäivät

Opi roskaantumisesta ja kierrättämisestä, tule mukaan roskareippailemaan ja tee oma roskateos someen!

Kevät-Vetehiset -festivaalilla kannetaan huolta eteläsavolaisen järviseudun puhtaudesta. 

Mikkeliläisten ja savonlinnalaisten toimijoiden yhteisillä Roskapäivillä jaamme tietoa roskaantumisesta ja jätteiden kierrättämisestä sekä keräämme pois lumen alta paljastuvia roskia ja teemme niistä teoksia.

Roskapäivien ohjelma koostuu seuraavista osista:

Mikkelissä 20.4. Kierrätystietoutta Esedulla

Esedu pyöräilee -tapahtuma klo 10.00-14.00 Otavankatu 4:n piha-alueella

Tapahtumapisteillä on mahdollisuus saada lisätietoa pyöräilystä sekä testata erilaisia polkupyörä-/sähköpyörämalleja kuten Fatbike, maastopyörä, laatikkopyörä ja riksapyörä. 

Tapahtumassa tuodaan pyöräilyn lisäksi esille myös muita vastuullisia ja ekologisia keinoja, joilla meistä jokainen voi vaikuttaa. Esedun matkailualan opiskelijat toteuttavat pisteitä, joissa pääsee esimerkiksi testaamaan omaa tietämystään kuluttamisesta, sekä kuulemaan lisää jätteiden lajittelusta ja vastuullisesta matkailusta.  

Verkossa 21.4. Mikkelin Tiedepäivien vesisession luennot

9:30–10:45 Vesisessio /Zoom-webinaari Osallistu tästä

  • Tutkijatohtori Tiina Rissanen, LUT-yliopisto: Lampaan roskavilla ja villan pesuvedet – jätevirroista hyötykäyttöön
  • Tutkija Mirka Viitala, LUT-yliopisto: Saimaan mikromuovit – Mistä niitä tulee ja mitä voidaan tehdä? 
  • Junior researcher Rebecca Wicker, LUT-university: Microalgae for wastewater treatment and beyond: carbon capture and upgrading to bioenergy and bioproducts

-Virtual tour of the algae lab of LUT Separation Science-

  • Maakuntataiteilija Sirkka Kosonen, Etelä-Savon maakuntaliitto: Runolaulu puhtaan veden puolesta
  • Kulttuurikoordinaattori Taru Tähti, Etelä-Savon maakuntaliitto: Vetehiset - Eteläsavolaiset järvikulttuurifestivaalit -tapahtuman esittely 

Luennot ovat kuultavissa

Koko Mikkelin Tiedepäivien ohjelman näet Mikkelin yliopistokeskuksen järjestämien Tiedepäivien verkkosivuilta: Mikkelin Tiedepäivät 2022 | MUC

Savonlinnassa 21.4. Roskatapahtuma pääkirjasto Joelilla

klo 14–16 Romuralli: Tuo sähkö- ja elektroniikkaromusi Savonlinnan toimintakeskuksen autoon kirjastoon eteen!

klo 16:15-17:45 Miniroskistyöpaja: Tule mukaan tuunaamaan itsellesi kätevä taskussa kulkeva roskis! Jaossa on myös infoa ympäristön roskaantumisen torjuntakeinoista. 

klo 18 Roskareippailu Talvisalon metsään ja maastoihin. Lähtö pääkirjaston edestä! Miniroskistyöpajan ja roskareippailun järjestää Itä-Savon luonnonsuojeluyhdistys ry.

Somessa 21.–30.4. Mikkelin nuorisovaltuuston TrashArt-haaste

Mikkelin nuorisovaltuusto haastaa nuoria sekä muita nuorisovaltuustoja 21.4.2022 alkaen roskapäivään. Tarkoituksena on kerätä roskia ja tuottaa roskista teoksia joko yksin tai ryhmässä. Postaa teokset Instagramiin ja Facebookiin häshtägillä #trashart ja #trashartnuva

Mukana roskapäiväyhteistyössä ovat Mikkelin kaupungin yleiset kulttuuripalvelut ja Savonlinnan kaupungin kirjasto- ja kulttuuripalvelut sekä Etelä-Savon maakuntaliiton hankkeet AKKU - Alueellinen kuntien kulttuuritoiminnan edistäminen Etelä-Savossa, Ilmastotyön tukeminen Etelä-Savon kunnissa ja E = mc2 - Nuorten osallisuudesta energiaa Etelä-Savoon.