Ajankohtaista Etelä-Savosta • JOUSI-uutiskirje • 01.05.2025

Etelä-Savon parhaat -tekstillä banneri.

Nyt saa ehdottaa Etelä-Savon parhaita – kuka tuo maakuntaa myönteisesti esille?

Etsimme jälleen maakunnan parhaita yhteishengen, identiteetin tai imagon kohentajia Etelä-Savon parhaat -palkinnon saajiksi!
Etelä-Savon parhaat -palkinto on tunnustus toiminnasta, joka on merkittävällä tavalla vahvistanut maakunnan yhteishenkeä, identiteettiä tai imagoa. Palkinnon myöntää Etelä-Savon maakuntaliitto. 

Vuonna 2024 palkitsemisessa arvostetaan Etelä-Savon yhtenäisyyden rakentajia ja puolestapuhujia. Kuka tahansa voi jättää ehdotuksensa palkittavasta yrityksestä, yhteisöstä tai henkilöstä 7.10. saakka. 

Sydän Saimaalla -tekstillä banneri.

Etelä-Savon maine- ja tunnettuustutkimus on valmistunut

Maakuntaliitto on selvittänyt Etelä-Savon maakunnan tämänhetkistä tunnettuutta, mielikuvia ja mainetta niin maakunnan ulkopuolella kuin sen sisällä. Tutkimuksen toteutuksesta vastasi Taloustutkimus Oy.

Tutkimuksessa on selvitetty muun muassa veto-, pito- ja lumovoimatekijöitä, näkemyksiä ja kokemuksia maakunnasta, muuttohalukkuutta ja tunnettuuden osatekijöitä.

Tutkimus kertoo, että Etelä-Savo tunnetaan luonnostaan, mielikuvallisia haasteita on elinvoimassa ja kansainvälisyydessä. Maakuntahenki arvioidaan vahvemmaksi ulkopuolisin silmin kuin maakunnan sisällä. Toisaalta eteläsavolaiset itse arvostavat mm. arkielämän sujuvuutta maakunnassa.
Tutkimus toteutettiin osana EU-rahoitteista Sydän Saimaalla – Etelä-Savon maakunnan maine ja tunnettuus -hanketta.

Ilmakuva Saimaalta EU Organic Awards-tekstillä.

Etelä-Savo on EU:n luomualueista ykkönen!

Etelä-Savo on valittu EU:n luomukilpailussa parhaaksi luomualueeksi vuonna 2024. Voitto on ainutlaatuinen ja ensimmäinen suomalaisten toimijoiden saama tunnustus tässä koko Euroopan laajuisessa kilpailussa. Voittaja julkistettiin EU:n luomupäivänä 23.9.2024 Brysselissä.
EU:n luomupalkinnoilla pyritään antamaan tunnustusta erinomaisesta työstä koko luomun arvoketjussa ja palkitsemaan EU:n parhaat ja innovatiivisimmat luomualan toimijat.

Tuulivoimala vasten taivasta.

Tuulivoimakaavan kaavaehdotus nähtävillä ja esittelyssä 

Etelä-Savon 4. vaihemaakuntakaavan ehdotus on julkisesti nähtävillä 23.9.-25.10.2024.
Maakuntakaavassa osoitetaan tuulivoimatuotantoon soveltuvia alueita Kangasniemelle ja Pieksämäelle sekä annetaan tuulivoiman yksityiskohtaisempaa suunnittelua koskeva yleismääräys koko maakunnan alueelle. Kaavaehdotus on viimeistelty lausuntokierroksella saadun viranomaispalautteen perusteella.
Esittelemme kaavaehdotusta 10.10. kello 17.00 Teamsin välityksellä. Tilaisuus on avoin kaikille kiinnostuneille.

Ilmakuva Saimaalta Etelä-Savon vaakuna etualalla..

Maakuntajohtajan haku etenee

Etelä-Savon maakuntaliitossa avoinna olleen maakuntajohtajan viran hakuaika päättyi 6.9.2024 klo 12. Tehtävään tuli määräajassa yhteensä 19 hakemusta ja suostumuksensa antoi kaksi henkilöä.
Maakuntahallitus päätti kokouksessaan 16.9. haastatteluihin kutsuttavat ja haastatteluryhmän kokoonpanon. 
Tavoitteena on, että maakuntavaltuusto valitsee maakuntajohtajan 4.12. kokouksessaan ja uusi maakuntajohtaja aloittaa tehtävässään 1.3.2025.

Ilmakuva Saimaalta.

Tervetuloa mukaan Kulttuuriperintö ja kestävä matkailu -tilaisuuteen 1.10.

Kulttuuriperintö ei ole vain museoiden toimintaa, vaan siihen kuuluu myös esimerkiksi taide, rakennettu ympäristö ja maisemat, ruoka- ja juomakulttuuri, juhlaperinteet ja luontoon liittyvät aktiviteetit. Matkailusta tuttu ”live like a local” -trendi limittyy tiiviisti elävään kulttuuriperintöön.

Tervetuloa kuulemaan kulttuuriperintöalan kansainvälisistä ohjelmista ja sopimuksista, sekä siitä mitä mahdollisuuksia ne voivat tarjota matkailu- ja kulttuuriperintöalan yhteiselle kehittämiselle!

Heidi Huovinen.

Palvelumuotoilija kuntien apuna asukastapahtumien järjestämisessä

Maakuntaliiton CASPER-hankkeessa tarjotaan kehittämisapua kuntiin, joilla on väestörakenteen muutoksen kaltaisia haasteita.
Mikkeliläinen palvelumuotoilija Heidi Huovinen on aloittanut syyskuussa työt hankkeessa projektikoordinaattori Jatta Juholan työparina.

Kunnille tarjotaan työpajakokonaisuutta, joissa niitä autetaan palvelumuotoilun menetelmin tunnistamaan haasteita ja mahdollisuuksia sekä löytämään ratkaisuja kuntien omiin tarpeisiin. Yhdessä voidaan löytää luovia vaihtoehtoja esimerkiksi palvelujen oikealle mitoitukselle. Työpajat tuovat esille kuntalaisten äänen ja sitouttavat heidät aktiivisesti mukaan kehitystyöhön. 

YhES Yhditsykset Etelä-Savossa -järjestöneuvottelukunta-teksti.

YhES-järjestöneuvottelukunnan jäsenet esittäytyvät!

Etelä-Savon maakunnallinen järjestöneuvottelukunta (YhES) toimii maakunnan alueella toimivien yhdistysten ja järjestöjen monialaisena yhteistyöelimenä. Mukana järjestöneuvottelukunnassa on 18 jäsentä, jotka esittelemme vuoden 2024 varrella.

Tällä kertaa blogissamme esittäytyy kyläasiamies Mervi Lintunen, joka edustaa YhES-järjestöneuvottelukunnassa Järvi-Suomen kylät ry:tä ja harrastejärjestöjä.

YhES-järjestöneuvottelukunnan syksyn tapaamisista kertoo Osallisuus-blogissa kehittämispäällikkö Eveliina Pekkanen. Lue lisää täältä!

Investoinnit luovuuteen ruokkivat Itä-Suomen kehitystä

Käynnissä olevalla EU-ohjelmakaudella haetaan keinoja luovan osaamisen paremmalle hyödyntämiselle TKI-toiminnassa. Tavoitteena on, että kulttuurialaa ja luovaa osaamista hyödynnettäisiin enemmän yritysten liiketoiminnassa, mutta myös eri toimialojen hanketoiminnassa.

Kulttuuri- ja luovien alojen yhteistyö Itä-Suomessa on vahvistunut vuoden 2024 aikana mm. uusien kehittämishankkeiden myötä. Itä-Suomen EU-rahoittajat kannustavat rakentamaan tavoitteellisia hankkeita, joiden tuloksellisuutta ja vaikutuksia on mietitty. Rahoituskanavia hyville hankkeille kyllä löytyy.


Mikonkatu 5, Mikkeli • Palvelemme ma-pe klo 9-15
Henkilökunnan yhteystiedot

Tämä uutiskirje on lähetetty osoitteeseen .
Mikäli et halua enää viestiä, voit poistua postituslistaltamme

Uutiskirje nettiversiona