Ajankohtaista Etelä-Savosta • JOUSI-uutiskirje • 08.05.2024

Itä-Suomen maakunnat vaativat itäisen Suomen vision toimeenpanoa

Itä-Suomen neuvottelukunta julkisti 7.12. kannanoton Itä-Suomen kehittämismahdollisuuksien turvaamiseksi.
Maan hallituksen on tehtävä päätös energia- ja saavutettavuushankkeiden vauhdittamisesta uudessa turvallisuuspoliittisessa tilanteessa mahdollisimman nopeasti. Itä-Suomi tarvitsee panostuksia ratoihin, maanteihin, siltoihin ja laajakaistan toimivuuteen. Kantaverkko on saata yhdenvertaisesti myös Itä-Suomeen.

Itä- ja Pohjois-Suomen vahvistamisessa on päästävä sanoista tekoihin

Itä- ja Pohjois-Suomen maakunnat vaativat Suomen hallitusta reagoimaan Venäjän hyökkäyssodan alueellisiin vaikutuksiin.

Maakunnat odottavat, että maan hallitus käynnistää viimein konkreettiset erityistoimet. Valtioneuvoston kanslian johdolla on toteutettava Pohjoisen ohjelma sekä Itäisen Suomen vision ohjelma ja sopimus alueen elinvoiman vahvistamiseksi. 

Anne Matilainen maakuntaliiton hallintojohtajaksi

Filosofian maisteri Anne Matilainen on valittu Etelä-Savon maakuntaliiton hallintojohtajaksi 1.5.2024 alkaen. Päätöksen teki maakuntahallitus yksimielisesti vuoden viimeisessä kokouksessaan.
Hallintojohtaja vastaa liiton hallinnosta ja taloudesta, kansallisen kehittämisrahoituksen ja EU:n rakennerahastorahoituksen hallinnointitehtävistä, henkilöstön ja viraston toiminnan kehittämisestä sekä osallistuu vastuualueensa edunvalvontatyöhön.
Anne Matilainen on toiminut vuodesta 2015 lähtien Hirvensalmen kunnan hallintojohtajana.

Maakuntavaltuusto hyväksyi liiton talousarvion ja -suunnitelman vuodelle 2024

Maakuntavaltuusto käsitteli kokouksessaan maakuntaliiton talousarviota ja -suunnitelmaa sekä toiminnan painopisteitä vuodelle 2023. 

Maakuntajohtaja Pentti Mäkinen toi esiin ajankohtaista tietoa maakunnan tilastoista, edunvalvonnasta ja tulevan vuoden painopisteistä. Haastavat ajat Suomessa ja maailmalla tuntuvat myös Etelä-Savossa, mutta positiivistakin löytyy. Hyvä elämä rakentuu luonnonläheisessä maakunnassa, ja muun muassa EU-rahoituksella alueen elinvoimaa pyritään monipuolisesti vahvistamaan.  

Etelä-Savo sydämellä:
Maakuntahallituksen jäsenet esittäytyvät

"Etelä-Savo sydämellä" on blogikirjoitusten sarja, jossa esittäytyvät maakuntahallituksen jäsenet.
Hallituksen jäsen Pekka Turunen kertoo, millainen eteläsavolainen hän on, mihin asioihin uskoo ja haluaa maakunnassa vaikuttaa ja millaisia terveisiä hän lähettää maakuntaan ja muualle Suomeen.
– Kotiseudussani arvostan turvallisuutta ja siksi siitä on muuttuneessa maailmantilanteessakin pyrittävä kaikin keinoin kiinni pitämään.

Itä- ja Pohjois-Suomen yhteinen älykkään erikoistumisen strategia vastaa globaaleihin haasteisiin

Itä- ja Pohjois-Suomen yhteinen älykkään erikoistumisen strategia tuo esiin alueen yhteistyömahdollisuuksia, vahvaa osaamista ja kehittämistyötä maailmanlaajuisten ja eurooppalaisten haasteiden ratkaisemisessa.
Uusi strategia tukee maakuntien kasvualoja, jotka luovat pohjan kestävälle elinkeinoelämän kasvulle ja uudistuvalle elinkeino- ja innovaatiotoiminnalle. 
Strategia vahvistaa Itä- ja Pohjois-Suomen alueen yhteistyötä paitsi ylimaakunnallisesti, myös kansallisesti ja kansainvälisesti. 

Saimaa European Region of Gastronomy -juhlavuosi avataan helmikuun alussa

Saimaan juhlavuosi lähestyy hyvää vauhtia, ja sen avajaisviikonloppua vietetään jo 2.-4.2.2024. Avoimen yhteistyökumppanihaun kautta avajaisten paikkakunnaksi valikoitui Lappeenranta.

Viikonlopun ohjelmassa on avajaisseminaari, kaupungin Raatihuoneella pidettävä juhlava kutsuvierasgaala sekä IGCAT-organisaation kansainvälisen Top Websites for Foodie Travellers 2024 -kilpailun palkitsemisgaala.

Gastronomian ja kulttuurin juhlavuosi on Saimaalla täynnä tapahtumia. Ne kootaan rakenteilla olevaan Taste Saimaan omaan tapahtumakalenteriin, josta matkailijoiden on helppo tutkia vuoden tarjontaa.

Rahoitusvuosi 2024 -infotilaisuus tammikuussa

Hanketoimijat ja hankkeita suunnittelevat! 
Tervetuloa kuulemaan tulevasta maakuntaliiton rahoitusvuodesta ja keskustelemaan vapaamuotoisesti ajankohtaisista hankerahoitusasioista aamukahvien äärellä.

Ilmoittaudu mukaan 21.12. mennessä! Voit jättää ennakkokysymyksesi tilaisuuteen etukäteen ilmoittautumisen yhteydessä.

Kulttuuri itää ja vaikuttaa

"Kulttuuri on meillä Itä-Suomessa omaleimaista ja takuuvarmasti vaikuttaa alueemme ja kuntiemme myönteiseen imagoon", kirjoittaa kehittämispäällikkö Eveliina Pekkanen Kulttuuriblogissa.
Vuoden 2024 alusta kulttuurin ituja kasvatellaan Itä-Suomessa sekä OKM:n rahoittamassa kaksivuotisessa Kulttuuri itää -kehittämistehtävässä että alueellisessa kolmevuotisessa Taiken Sillanrakentajat-hankkeessa.
Yhteisessä itäsuomalaisessa rintamassa kasvatetaan siis kulttuuri- ja taidealan toimintaedellytyksiä kaikkien itäsuomalaisten hyödyksi.

Viitoskäytävän tietosalkku palvelee aluekehitystyötä

Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Kainuun, Koillismaan ja Itä-Lapin yhteinen Viitoskäytävä-hanke on koonnut mittavan tietosalkun aluekehityksen ja edunvalvonnan tueksi. Alle on listattu tietopaketin teemat tutustuttavaksi.

Taloudellinen näkökulma: Viitoskäytävän - kehittämisvyöhykkeen - tärkeimmät toimialat ovat metsätalous, kaivostoiminta ja maa- ja elintarviketalous.

Matkailu ja liikkuminen: Asenteilla on merkitystä liikkumistavan ja matkailukohteen valinnassa.

Liikkumisympäristön tulevaisuuskuva: Visio tähtää moderniin ja kestävään Viitoskäytävään kartoittamalla nykytilaa ja tulevaisuuden mahdollisuudet.

Viitoskäytävä-hanke on saanut myös jatkoaikaa vuoden 2024 alkuun, joten hankkeen tuloksista kerrotaan lisää vielä ensi vuoden puolella. 

Tervetuloa mukaan Itä-Suomen ilmastokonferenssiin helmikuussa

Itäisen Suomen ilmastoasioista kiinnostuneet ja niiden parissa työskentelevät asiantuntjat kutsutaan Itä-Suomen ilmastokonferenssiin Joensuuhun 15.2.2024. Tilaisuudessa keskustellaan ilmastonmuutoksen hillinnän ja sopeutumisen parhaista käytännöistä, jaetaan hyviä kokemuksia sekä pohditaan uusia avauksia yhteistyölle.

Ilmoittaudu 31.1.2024 mennessä mukaan maakuntien liittojen ja ELY-keskusten yhdessä järjestämään tilaisuuteen!

Etsimme viestintäasiantuntijaa kertomaan Saimaan juhlavuodesta!

Haemme viestintäasiantuntijaa European Region of Gastronomy Saimaa Management Project 2023-2025 -hankkeeseen 31.5.2025 saakka.

Tehtävänäsi on mm. vastata hankkeen viestintäkokonaisuudesta ja sidosryhmäyhteistyöstä Itä-Suomessa ja kansainvälisessä verkostossa. Pääset kertomaan Saimaan alueen ruokamatkailun mahdollisuuksista eri sidosryhmille, alueen asukkaille ja asiakkaille.
Lue lisää ja jätä hakemuksesi 29.12. mennessä!

Hyvää joulua ja onnellista vuotta 2024!

Toivotamme rauhallista joulun aikaa kaikille Etelä-Savon ystäville ja menestystä uudelle vuodelle!
Maakuntaliiton viraston väki siirtyy joulun viettoon ja palvelee jälleen 2.1.2024.
Tavataan tammikuussa!


Mikonkatu 5, Mikkeli • Palvelemme ma-pe klo 9-15
Henkilökunnan yhteystiedot

Tämä uutiskirje on lähetetty osoitteeseen .
Mikäli et halua enää viestiä, voit poistua postituslistaltamme

Uutiskirje nettiversiona