Suoraan sisältöön
Etelä-Savon maakuntahallituksen blogikirjoitusten sarjassa hallituksen jäsenet esittäytyvät. Eteläsavolaisuudestaan ja ajatuksistaan maakunnan kehittämiseksi kertoo Pekka Turunen (kok.).

Julkaistu 11.12.2023

Etelä-Savo sydämellä: maakuntahallituksen jäsen Pekka Turunen

Etelä-Savon maakuntahallituksen blogikirjoitusten sarjassa hallituksen jäsenet esittäytyvät. Eteläsavolaisuudestaan ja ajatuksistaan maakunnan kehittämiseksi kertoo Pekka Turunen (kok.).

1. Millainen eteläsavolainen olet? Missä asut, mitä teet ja mitä arvostat kotiseudussasi?

Olen vahvasti Savonlinnassa asuva eteläsavolainen. Asun maaseudulla omakotitalossa kaupunkikeskustan lähellä. Siksi luonto, turvallisuus ja puhtaus ovat minulle tärkeitä arvoja. Olen pitkänlinjan yrittäjä ja omaan vahvan kokemuksen johtamisesta ja oma-aloitteellisesta itsenäisestä työasenteesta. Luonteeltani olen nopeasti oppiva, idearikas paineensietokyvyn omaava johtamistaitoinen joukkuepelaaja.

Ensimmäisen yritykseni perustin opiskeluaikana vuonna 1993 ja olen itseni päätoimisena yrittäjänä työllistänyt vuoteen 2020 saakka. 28 vuotta päätoimisena yrittäjänä on antanut minulle vahvan näkemyksen elinkeinoelämän tarpeista ja tulevaisuuden haasteista Etelä-Savon alueella. Nykyisin työskentelen Itä-Savon Uusyrityskeskuksessa yritysvalmentajana. Työtehtäviini kuuluu yritysten omistajanvaihdosasiat ja tietenkin uusien yrittäjien alkutaipaleen sparraaminen.

Harrastuksiin ja vapaa-aikaani kuuluu vahvasti reserviläistoiminta ja aloitankin toiminnan tulevan vuoden alusta Etelä-Savon toiseksi suurimman vapaaehtoisen maanpuolustusjärjestön, Savonlinnan reserviläisten, puheenjohtajana. Lisäksi luonnossa liikkuminen ja metsänhoito on lähellä sydäntäni. Perheeseeni kuuluu kahden kissan lisäksi vaimo ja kaksi aikuista lasta.

Kotiseudussani arvostan turvallisuutta ja siksi siitä on muuttuneessa maailmantilanteessakin pyrittävä kaikin keinoin kiinni pitämään. Turvallinen, puhdas ja helposti saavutettava Etelä-Savo on alueemme voimavara / vetovoima, jonka johdosta olemme houkutteleva kohde niin yrityksille kuin asukkaillekin.

2. Mihin asioihin maakunnassa erityisesti haluaisit vaikuttaa tehtäväsi kautta?

Erityisesti omalta osaltani haluan olla vaikuttamassa yritysten elinvoimaisuuteen ja sitä kautta koko alueen vetovoiman säilyttämiseen. Vanhempien ikäluokkien osuus on suhteellisen suuri verrattuna nuorempiin ikäluokkiin, mikä asettaa haasteita terveydenhuollolle, yritysten omistajanvaihdoksille ja työvoiman saatavuudelle tulevaisuudessa.

Etelä-Savon kannalta yritysten omistajanvaihdokset ovat siis tärkeitä paitsi yksittäisten yritysten kannalta myös koko maakunnan elinvoiman ja kehityksen näkökulmasta. Huolellisesti suunnitellut ja toteutetut omistajanvaihdokset edistävät alueen taloutta ja pitkän aikavälin kestävyyttä. Sen takia on äärimmäisen tärkeää ikääntyvän yrittäjän ajoissa ymmärtää yrityksen tai liiketoiminnan myymisen mahdollisuus, oikea aikaisuus ja jatkuvuus. Huonoin vaihtoehto olisi yritysten määrän vähentyminen vain sen takia, kun asialle ei tehdä mitään. Turvallinen toimintaympäristö ja hyvin voivat yritykset ovat mielestäni ne vetovoimatekijät, jotka mahdollistavat muuttoliikkeen takaisinpäin Etelä-Savoon.

3. Terveisesi eteläsavolaisille – ja muualle Suomeen?

Terveiseni kaikelle kansalle on, että Etelä-Savo on todellinen helmi Suomen kartalla. Alueemme järvimaisemat ovat upeita ympäri vuoden – kesällä ne tarjoavat mahdollisuuksia veneilyyn, kalastukseen ja luonnonrauhaan, kun taas talvella jääpeitteiset järvet kutsuvat luistelemaan, pilkkimään ja hiihtämään.

Kulttuurillisesti Etelä-Savo on rikas alue ja Olavinlinna on ehdottomasti yksi Suomen upeimmista linnoista. Etelä-Savon asukkaat tunnetaan vieraanvaraisuudestaan ja yhteisöllisyydestään. Perinteet ja kulttuuri on vahvaa, mikä näkyy hyvin paikallisissa ruokaperinteissä ja herkullisessa savolaisessa ruoassa.

Alueen ulkopuoliset ihmiset toivotan lämpimästi tervetulleiksi tutustumaan turvalliseen ja puhtaaseen Etelä-Savoon. Tule, elä ja nauti 😊 niin kuin meilläpäin sanotaan!

Pekka Turunen
Maakuntahallituksen jäsen
Etelä-Savon maakuntaliitto