Ajankohtaista Etelä-Savosta • JOUSI-uutiskirje • 01.05.2025

Anne Matilainen aloitti maakuntaliiton hallintojohtajana

Etelä-Savon maakuntaliitto sai uuden hallintojohtajan, kun filosofian maisteri Anne Matilainen aloitti työt liitossa toukokuun alussa.

Maakuntaliittoon Matilainen siirtyi Hirvensalmen kunnasta, jossa hän toimi hallintojohtajana yhdeksän vuoden ajan. Mikkelin seutu ja Etelä-Savo ovat Anne Matilaiselle tuttuja jo yli 30 vuoden ajalta. Maakunta on tullut tärkeäksi ja sen menestyksen ja elinvoiman eteen on merkityksellistä tehdä työtä.
- Olen innoissani uudesta tehtävästäni ja on hienoa päästä kehittämään tätä mainiota maakuntaamme!

Itä- ja Pohjois-Suomella selkeät tavoitteet seuraavalle EU-kaudelle

Itä- ja Pohjois-Suomen maakunnat ovat valmistelleet vaikuttamisen tavoitteet, joilla halutaan edistää Itä- ja Pohjois-Suomen kehitystä EU:n parlamentin ja komission päätöksenteossa.

– Itä- ja Pohjois-Suomessa kasvaa suomalaisen elämän edellytykset. Alueellamme osataan hyödyntää luontoa ja luonnonvaroja kestävällä tavalla. Olemme kehittäneet ratkaisuja ja uutta teknologiaa, tuotteita ja palveluja kansainvälisille markkinoille. Maakunnissamme on kansainvälisesti korkeatasoista tutkimusta ja koulutusta, tähdentää Itä- ja Pohjois-Suomen neuvottelukuntaa vetävä Keski-Pohjanmaan maakuntajohtaja Jyrki Kaiponen.

Vapaus vaikuttaa huomiseen – EU-vaalien ennakkoäänestys käynnissä

Europarlamenttivaalien ennakkoäänestys on käynnissä. Suomesta valitaan 15 jäsentä eli meppiä 720-paikkaiseen parlamenttiin. 

Itä- ja Pohjois-Suomen seitsemän maakuntaa haluavat lisätä tietoisuutta Euroopan unionin merkityksestä ja kannustaa äänestämään. Äänestämällä voi vaikuttaa siihen, ketkä edustavat Suomea Euroopan parlamentissa seuraavat viisi vuotta. 

Itä- ja Pohjois-Suomen vaaliviestejä voi seurata Instagramissa (@suurinosasuomea) aina vaalipäivään 9.6. saakka. Some-postauksiin liittyvää lisätietoa ja yleistä asiaa vaaleista ja Euroopan unionista löytyy Suurin osa Suomea-verkkosivustolla. 

Maakuntahallitus laittoi tuulivoimakaavan viranomaislausunnoille

Etelä-Savon 4. vaihemaakuntakaavan ehdotus ja vaikutusten arviointi ovat valmistuneet. Maakuntahallitus päätti toukokuun kokouksessaan pyytää kaavaehdotuksesta lausunnot viranomaisilta ja kunnilta, joita asia koskee. Viranomaiskuuleminen järjestetään 27.5.–30.6.2024.

Maakuntakaavan ehdotus asetetaan julkisesti nähtäville syys-lokakuussa, jolloin osalliset voivat antaa mielipiteensä ehdotuksesta. Maakuntakaava on hyväksynnässä vuoden 2024 lopussa.

YhES-järjestöneuvottelukunnan jäsenet esittäytyvät!

Etelä-Savon maakunnallinen järjestöneuvottelukunta (YhES) toimii maakunnan alueella toimivien yhdistysten ja järjestöjen monialaisena yhteistyöelimenä. Mukana järjestöneuvottelukunnassa on 18 jäsentä, jotka esittelemme vuoden 2024 varrella.

Ensimmäisinä esittelyvuorossa ovat YhES-puheenjohtaja Mali Soininen Etelä-Savon sosiaali- ja terveysturva ry:stä sekä varapuheenjohtaja Kalle Husso, joka toimii savonlinnalaisen Juniori-STPS ry:n toiminnanjohtajana.

Kulttuurista on tärkeää käydä keskustelua nyt

"Kulttuurilla on keskeinen tehtävä Suomen ja sen maakuntien, myös Etelä-Savon, elinvoiman vahvistajana. Kulttuuri antaa sisältöä ihmisten elämään, mutta kulttuuri on myös merkittävä osa elinkeinotoimintaa", kirjoittaa maakuntajohtaja Pentti Mäkinen blogissaan.

Hallitus valmistelee parhaillaan kulttuuripoliittista selontekoa, joka on samalla kulttuurin tiekartta vuosiksi eteenpäin. Maakuntaliittojen yhteinen tavoite on kulttuurin ja taiteen tukeminen tasapuolisesti koko maassa.
"Kulttuurimaakuntana Etelä-Savo voi olla hyvänä mallina muille maakunnille."

Kulttuuri Itää -tekstilogo.

Maakuntien elinvoima kasvaa kulttuurista ja luovista aloista

Manner-Suomen maakuntien liitot ovat antaneet yhteisen kannanoton hallituksen kulttuuripoliittisen selonteon valmisteluun.

Selonteon valmistelussa tulee ottaa huomioon, että kulttuuri on luovan alan ammattilaisten elinkeino. Vapaan sivistystyön, taiteen perusopetuksen ja kulttuurikasvatuksen edellytykset tulee varmistaa ja taidetta ja kulttuuria tukea tasapuolisesti koko Suomessa. 

Casper-hankkeessa opittiin Ranskan mallista vahvistaa kansalaisyhteiskuntaa

Kansainvälisen CASPER-projektin kumppanit ja sidosryhmät eri maista tapasivat huhtikuussa Ranskassa, Uusi-Akvitanian maakunnassa. Vierailulla tutustuttiin erilaisiin kansalaisyhteiskunnan innovaatioihin.

Yhtenä Interreg Europe -ohjelman tavoitteena on ottaa oppia eri kumppanialueiden hyvistä käytänteistä. Ranskalaisessa yhteiskunnassa käytössä on termi "third place" eli kolmas tila, jolla tarkoitetaan kodin ja työn ulkopuolista tilaa. Kolmannet tilat voivat olla yhteisön ja luovuuden keskuksia syrjäisillä alueilla. CASPER-tiimi sai tutustua kolmannen tilan ratkaisuihin, kuten solidaarisuusruokakauppaan.

Etelä-Savon mainetta ja tunnettuutta tutkitaan

Väestön väheneminen ja ikääntyminen haastaa Etelä-Savoa yhä voimakkaammin lähivuosina. Alueet Suomessa kilpailevat muuttajista ja osaavasta työvoimasta.

Etelä-Savo on lähtenyt liikkeelle omassa maine- ja brändityössään vahvistaakseen asemiaan uusien asukkaiden, työntekijöiden ja investoijien houkuttelussa.
Sydän Saimaalla – Etelä-Savon maine ja tunnettuus -hankkeessa tutkitaan muun muassa veto- ja pitovoimatekijöitä, näkemyksiä ja kokemuksia maakunnasta, muuttohalukkuutta ja tunnettuuden osatekijöitä.
Tutkimus valmistuu ja se esitellään maakunnan toimijoille syksyllä 2024.

Saimaalla saunotaan kesäkuussa

Koko Saimaa saunoo 7.–9. kesäkuuta!

European Region of Gastronomy -juhlavuosi ja Taste Saimaa haastaa Saimaan asukkaat saunomaan kesäkuun toisena viikonloppuna. Voisiko oma tai yhteisösi sauna olla avoinna 8. kesäkuuta myös muille kuin omalle porukalle. Löytyisikö saunojille saunaruokaa ja juomaa? Tempaistaan yhdessä kesän saunakausi käyntiin!
Tutustu Saimaan maakuntien saunatapahtumiin Taste Saimaan sivuilla!

Neljännesvuosisata Itä- ja Pohjois-Suomen edunajamista Brysselissä

Itä- ja Pohjois-Suomen EU-toimisto edustaa Brysselissä seitsemää itäisen ja pohjoisen Suomen maakuntaa: Etelä-Savoa, Kainuuta, Keski-Pohjanmaata, Lappia, Pohjois-Karjalaa, Pohjois-Pohjanmaata ja Pohjois-Savoa. 

Itä-Suomen toimisto aloitti toimintansa Brysselissä vuonna 1998, ja Pohjois-Suomen toimisto vuonna 2002. Itä- ja Pohjois-Suomen yhteinen EU-toimisto aloitti toimintansa 1.1.2013. Viime vuonna juhlistettiin näin itäisen ja pohjoisen Suomen edunajamisen 25-vuotista taivalta Brysselissä sekä samalla yhteisen EU-toimiston 10-vuotisjuhlavuotta. 


Mikonkatu 5, Mikkeli • Palvelemme ma-pe klo 9-15
Henkilökunnan yhteystiedot

Tämä uutiskirje on lähetetty osoitteeseen .
Mikäli et halua enää viestiä, voit poistua postituslistaltamme

Uutiskirje nettiversiona