Jousi-uutiskirje lokakuu 2022

Nuorten vaikuttamisen käsikirja-julkaisun kansikuva.

Miten nuoret voivat vaikuttaa yhteiskunnassa? Vaikuttamisen käsikirja on nyt julkaistu

Miten nuoret voivat vaikuttaa yhteiskunnallisiin asioihin kuntalaisena ja kansalaisena? Millaisia kanavia heilllä on ja miten he voivat saada äänensä kuuluviin?
Näihin kysymyksiin on etsitty vastauksia Momentum - nuorten vaikuttamisen käsikirjassa, joka on nyt julkaistu. 

Käsikirja on tuotettu Etelä-Savon maakuntaliiton E=mc2 - Nuorten osallisuudesta energiaa Etelä-Savoon -hankkeessa. Käsikirjan takana on joukko nuoria vaikuttajia, päättäjiä, asiantuntijoita ja nuorten kanssa työskenteleviä. Tiettävästi näin monipuolista opasta ei ole Suomessa aiemmin julkaistu nuorille.
Lue lisää

Pentti Mäkinen.

Onnellisten Etelä-Savo ansaitsee tulla nähdyksi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) Finsote-tutkimus osoittaa, että vuonna 2020 Etelä-Savon asukkaat kokivat olevansa toiseksi onnellisimpia Suomessa. Tutkimus vertasi laajasti hyvinvointialueiden asukkaiden kokemaa hyvinvointia. Etelä-Savon asukkaista 55 prosenttia koki neljän viime viikon aikana itsensä onnelliseksi. Mikkeli sijoittui onnellisimpien kaupunkien joukossa toiseksi.

Mitä onkaan onnellisuus, ja mistä syitä eteläsavolaisten onnellisuuteen voidaan löytää? Yhteisöllisyys ja osallisuus vahvistavat onnellisuutta. 
Esimerkiksi aktiivisesti järjestötoimintaan osallistuvien osuus on Etelä-Savossa maan kärkiluokkaa, kirjoittaa maakuntajohtaja Pentti Mäkinen blogissaan.
Lue lisää

EU-jäsenmaiden liput rivissä.

Maakuntaliiton luottamushenkilöt vaikuttamis- ja opintomatkalla Brysselissä

Etelä-Savon maakuntahallitus, tarkastuslautakunta ja viraston johtoryhmän väkeä vieraili Brysselissä 23.-26.10. Ohjelmassa oli EU-päätöksentekoon tutustumista ja EU-päättäjien ja asiantuntijoiden tapaamisia. Brysselissä vierailivat samanaikaisesti Itä- ja Pohjois-Suomesta Lapin liitto, Pohjois-Savon liitto sekä Kainuun ja Pohjois-Karjalan maakuntaliitot.

Lue lisää

Satu Liikkanen.

Luovuus ja yhteistyö ovat pienen kunnan voimavaroja

Pertunmaan kunnassa kulttuuripalveluissa tehdään tiivistä yhteistyötä paikallisesti eri toimijoiden kanssa ja hyödynnetään kuntayhteistyötä niin maakunnallisesti kuin yli maakuntarajojen. Tuloksena on kulttuurikokemuksia ja -elämyksiä kaiken ikäisille eteläsavolaisille. 

Kulttuurituottaja Satu Liikkanen kertoo ostopalveluina toteutettavista kulttuuripalveluista Pertunmaalla.
Lue lisää

Viitoskäytävä-tunnus.

Viitoskäytävän 
Matkailuseminaarin materiaalit nyt verkossa

Kuopiossa 15.9. järjestetyn Matkailuverkostot kehittyvät - Kampittaako kaavoitus

-seminaarin striimitallenne on katsottavissa Viitoskäytävän Youtube-kanavalla.

Voit myös lukea hankejohtaja Riitta Forsten-Astikaisen kirjoittaman tiivistelmän seminaarin sisällöstä Viitoskäytävän nettisivuilta.

Eveliina Pekkanen.

Kulttuurin aika on nyt ja aina - Etelä-Savossa yhteistyötä tehdään monella rintamalla

Osallisuus ja kulttuurihyvinvointi ovat alueella näiden teemojen parissa kehittämistyötä tekeville erityisen ajankohtaisia juuri nyt. Keskustelua, tietoisuuden ja osaamisen lisäämistä sekä yhdessä tekemistä tarvitaan tilanteessa, jossa uudet hyvinvointialueet aloittavat toimintansa ensi vuoden alusta.

Maakunnallisesta ja valtakunnallisesta kulttuuri-, kulttuurihyvinvointi- ja osallisuustyöstä kirjoittaa Osallisuusblogissa kehittämispäällikkö Eveliina Pekkanen.
Lue lisää

Kolikoita pinoissa pöydällä.

Maakuntaliitto vetoaa ammatillisen koulutuksen rahoituksen vakauden puolesta

Opetus- ja kulttuuriministeriö on valmistellut lakiesityksen ammatillisen koulutuksen rahoitusjärjestelmän muuttamiseksi. 
Esityksessä ammatillisen koulutuksen rahoitus jaettaisiin kahtia nuorten ja aikuisten osiin. Käytännössä ammatillisen koulutuksen määrärahasta 50 prosenttia kohdistuisi oppivelvollisuuskoulutukseen ja aikuisten jatkuvaan oppimiseen 50 prosenttia.

Etelä-Savossa nuorten ikäluokat pienenevät ja ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevien oppivelvollisten osuus muodostaa vain 20-30 prosenttia tutkinto-opiskelijoista. Vastaavasti aikuisten osuus tutkinto-opiskelijoista korostuu, joten maakunnan toisen asteen koulutuspaikkoja tarvitaan erityisesti aikuisväestön uudelleen- ja täydennyskoulutukseen.

Maakuntaliitto vetoaa päättäjiin, että koulutuksen rahoitusmallin uudistukset käsitellään osana kokonaisvaltaista toisen asteen kehittämistä.
Lue lisää

Savostamo-verkkosivun mainosbanneri.

Savostamo esittelee maakunnan koulutustarjontaa pelillisyyden ja huumorin kautta

Eteläsavolaiset oppilaitokset ovat avanneet uudenlaisen, elämyksellisyyteen tähtäävän verkkosivuston opiskelijoiden houkuttelemiseksi maakuntaan.

Savostamo koostuu kolmesta digitaalisesta "maailmasta", joiden kautta sivustolla vierailija voi löytää ajankohtaisesti työllistäviä koulutusaloja, kiinnostua itsensä kehittämisestä työssä ja vapaa-ajalla tai tehdä löytöretkiä tulevaisuuden ammattien äärellä. Lisäksi verkkosivustolla voi tutustua maakunnan muihin mahdollisuuksiin ja vapaa-ajan viettoon. Savostamoa kehitetään Euroopan sosiaalirahaston rahoittamassa, koulutuksen järjestäjien yhteisessä Koulutusportti-hankkeessa  
Lue lisää

EU-lippu.

Euroopan komisso linjasi vuoden 2023 osaamisen teemavuodeksi

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ehdotti vuoden 2022 unionin tilaa koskevassa puheessaan, että vuodesta 2023 tehtäisiin Euroopan osaamisen teemavuosi. Tavoitteena on vahvistaa kilpailukykyä, kohdentaa investointeja paremmin, tehdä yhteistyötä yritysten kanssa, sovittaa yhteen yritysten tarpeet ja ihmisten toiveet sekä houkutella osaajia Eurooppaan.

Komissio on antanut ehdotuksensa vuoden 2023 nimeämisestä Euroopan osaamisen teemavuodeksi.

Lue lisää

Tämä uutiskirje on lähetetty osoitteeseen .
Mikäli et halua enää viestiä? Poistu listaltamme

Jos viesti ei näy oikein, voit lukea nettiversion täältä.