Jousi-uutiskirje marraskuu 2022

Lumpeenkukka vedessä.

EU-ohjelmakausi 2021-27 ja väestökehitys puhuttivat maakuntahallitusta

Maakuntahallituksen marraskuun kokouksessa 21.11. syvennyttiin ajankohtaisiin maakunnan edunvalvonta-asioihin, väestökehityksen haasteisiin ja käytiin läpi EU-ohjelmakauden tilannekatsaus.
Maakuntahallitus kävi ennakointiasiantuntija Hanna Kautiaisen esityksen pohjalta keskustelun Etelä-Savon väestökehityksen tilasta ja tulevaisuuden näkymistä. 

Maakuntahallitus sai myös tilannekatsauksen EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelmakauden 2021-2027 toimeenpanosta. Kahdessa ensimmäisessä vuoden 2022 EAKR-haussa teemoista painottuivat vihreä siirtymä, matkailu, metsä ja digitaalisuus. JTF-rahoitus on merkittävä rahoitusinstrumentti maakunnassa vuodesta 2023 alkaen.
Lue lisää

Eija Stenberg

Etelä-Savo sydämellä:
Maakuntahallituksen jäsenet esittäytyvät

"Etelä-Savo sydämellä" on blogikirjoitusten sarja, jossa esittäytyvät maakuntahallituksen jäsenet.
Varapuheenjohtaja Eija Stenberg kertoo, millainen eteläsavolainen hän on, mihin asioihin uskoo ja haluaa maakunnassa vaikuttaa ja millaisia terveisiä hän lähettää maakuntaan ja muualle Suomeen.
- Etelä-Savon kauniista luonnosta on pidettävä huolta ja tehtävä yhdessä töitä elinvoiman eteen!
Lue lisää

Heidi Harmanen.

Kulttuurista hyvinvointia kaikille Pieksämäellä

Pieksämäellä kulttuurielämää on elävöittänyt vuoden alussa alkanut Kulttuurista hyvinvointia kaikille -hanke. Kulttuurilla tarkoitetaan hankkeessa matalan kynnyksen arjen kulttuuria. Se on liikkumista, tarinoiden kertomista ja kuuntelua, taidetta, tanssia, muotia, rakennettua ympäristöä - mitä tahansa, mikä aktivoi mieltämme ja sieluamme.
Hankkeessa pyritään tavoittamaan niitä ihmisiä, joilla on uhkana jäädä kulttuuripalveluiden ulkopuolelle.
Lue lisää

Viitoskäytävä-tunnus.

Viitoskäytävän talvipäivät Mikkelissä 26.-27.1.

Viitoskäytävä - Kumppanuudella kehittyvä kasvuvyöhyke järjestää verkostoitumistapahtuman Mikkelissä 26.-27.1.2023.

Päivien teemana on Arvokas Viitoskäytävä. Ohjelmassa on uunituoreen Viitoskäytävän arvontuotannon asiantuntijaselvityksen julkaisu, huippupuhujia ajankohtaisista aiheista sekä tulevaisuustyöpaja hankkeen jatkosta.
Tervetuloa mukaan!

Lue lisää

EU-lippu liehuu taivasta vasten.

Pohjoinen periferia ja Arktis

Etelä-Savo on mukana kansainvälisessä Interreg NPA -ohjelmassa. Pohjoinen periferia ja Arktis 2021-2027 Interreg-ohjelman toinen hakukierros on avoinna 5.12.2022 saakka.

Interreg Pohjoinen periferia ja Arktis (NPA) 2021-2027 -ohjelma tukee yhteistyöhankkeita, joilla alueiden toimijat pystyvät hyödyntämään kestävästi alueen omia mahdollisuuksia ja vahvuuksia sekä kehittämään ratkaisuja alueen yhteisiin haasteisiin. NPA-yhteistyö lisää alueiden vaurautta ja parantaa niiden sopeutumiskykyä. Yhteistyössä on mukana seitsemän eri maata.
Lue lisää

Nuoria kulkemassa yhdessä kadulla.

Itäisen Suomen visiotyö on käynnistynyt

Työ- ja elinkeinoministeriö on kutsunut loppusyksyn ja alkuvuoden 2023 aikana keskeisiä itäisen Suomen toimijoita yhteiseen keskusteluun alueen elinvoiman vahvistamiseksi. Näiden keskustelujen pohjalta muodostuu itäisen Suomen kehittämisvisio. Etelä-Savossa Mikkelissä kaikille avoin visiotyöpaja järjestetään 12.12. Ilmoittautuminen tilaisuuteen on nyt avoinna.
Ilmoittaudu mukaan tästä!

Etelä-Savon terveiset visiotyön käynnistäneeseen lähetekeskusteluun on vienyt maakuntajohtaja Pentti Mäkinen. Maakunnan omia painotettavia teemoja ovat vihreä siirtymä ja huoltovarmuus, TKI-toiminnan ja yritysten kasvun vauhdittaminen, koulutus, osaaminen ja riittävä työvoima, saavutettavuus niin liikenteen ja logistiikan kuin digitaalisuuden kannalta sekä matkailuun panostaminen.
Itäisen Suomen visio on tarkoitus julkistaa helmikuussa 2023.
Lue lisää

Ilmakuva Saimaalta.

Maakuntakaavan laadinta on maraton, ei pikamatka

Etelä-Savon maakuntakaavan laadinta käynnistyi maakuntahallituksen päätöksellä syksyllä 2021. Monivaiheinen työ etenee yhdessä eri toimijoiden kanssa, jotta maakunnan erilaiset kehittämisen tarpeet tulevat huomioiduksi.
Ensimmäisenä laadittiin osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS), jossa määriteltiin tulevan maakuntakaavan tavoitteet, aikataulu ja osalliset. Lausunnoista nousi selvästi esille energiakysymykset liittyen tuulivoimaan ja aurinkovoimaan, energian omavaraisuuteen sekä huoltovarmuuteen.
Osallistumis- ja arviointisuunnitelman jälkeen jatketaan kaavaan liittyvien selvitysten laadintaa, jotka myös luovat kaavaluonnokselle pohjaa.

Kaavaluonnos asetetaan nähtäville tämänhetkisen aikatulun mukaan vuoden 2024 alussa.
Lue lisää

Alue-ennakoinnin seminaarin tapahtumailme.

Alue-ennakoinnin seminaari Mikkelissä 1.-2.6.2023
- Save the date!

Alue-ennakoinnin valtakunnallinen seminaari järjestetään Mikkelissä kesäkuussa 2023. Seminaari on suunnattu alue-ennakoinnin ja -kehittämisen parissa työskenteleville asiantuntijoille.

Ota päivämäärät talteen - kerromme seminaarista lisää lähiaikoina!

Saimaa Gastronomy-palkitut.

Maakunnan parhaat 2022 palkittiin

Maakuntaliitto palkitsi jälleen yhteishengen, identiteetin ja imagon rakentajia, jotka ovat tuoneet maakuntaa esille myönteisessä valossa.

Tänä vuonna painotettiin yhteistyökykyä ja yhdessä tekemistä. Palkinnon saajat valittiin nyt 12. kerran. Toisen kerran palkittiin vuoden D.O. Saimaa-yritys.
Etelä-Savon parhaat 2022 -palkitut ovat Wanha Osula, Sodan ja rauhan keskus Muisti ja Veisto Oy. Vuoden D.O. Saimaa -yrityksenä palkittiin Saimaa Gastronomy -verkosto (kuvassa). Onnittelut vielä kerran palkituille!
Lue lisää

Tämä uutiskirje on lähetetty osoitteeseen .
Mikäli et halua enää viestiä? Poistu listaltamme

Jos viesti ei näy oikein, voit lukea nettiversion täältä.