Ajankohtaista Etelä-Savosta • JOUSI-uutiskirje • 04.03.2024

Itä- ja Pohjois-Suomen maakunnat vaativat oikeudenmukaisia kehittämistoimia koko maahan

Itä- ja Pohjois-Suomen maakuntien huippukokous otti kantaa idän ja pohjoisen kehittämispanostuksiin muuttuneessa turvallisuustilanteessa. Huippukokous pidettiin Helsingissä 5.–6.10.
Suurimman osan Suomea muodostavat maakunnat odottavat Orpon hallitukselta johdonmukaisia ja vaikuttavia kehittämistoimenpiteitä koko maahan. Vain näin voidaan varmistaa hallitusohjelmaan kirjattujen turvallisuuden ja huoltovarmuuden tavoitteet.

Venäjän ja EU:n taloussuhteiden katkeaminen on iskenyt idän ja pohjoisen kehitykseen ja yritystalouksiin muuta maata vakavammin. Hallituksen on osoitettava konkreettisia toimenpiteitä vauhdittaakseen uutta kasvua Itä-Suomessa. EU:n alue- ja rakennepolitiikan tarkoituksena on tasata alueiden välisiä kehityseroja, ja näin on syytä olla jatkossakin.

Etelä-Savon tuulivoimakaavan luonnos nähtäville

Lokakuun kokouksessaan maakuntahallitus päätti asettaa nähtäville 4. vaihemaakuntakaavan luonnoksen. Osallisilla on tilaisuus esittää mielipiteensä kaavaluonnoksesta 6.11.2023 – 5.1.2024.
Tuulivoimakaavan tavoitteena on osoittaa uusia tuulivoimatuotannon alueita ja huomioida kehitteillä olevat tuulivoimahankkeet maakunnassa.

Maakuntahallitus antoi myös lausunnon hallituksen esitykseen uudesta kotikuntalaista. Kotikuntalaissa säädetään siitä, miten Suomessa vakinaisesti asuvan ihmisen kotikunta ja kotikunnassa oleva asuinpaikka määrittyvät.

Maakunnan parhaat palkittiin!

Maakuntaliitto palkitsee vuosittain Etelä-Savon parhaat -palkinnolla yhteishengen, identiteetin ja imagon rakentajia, jotka tuovat maakuntaa esille myönteisessä valossa.

Vuoden 2023 Etelä-Savon maakunnan parhaat -palkinnon saivat GoSleep Oy, Mikkelin Jukurit ja S creatives -verkosto. Vuoden D.O. Saimaa -yritykseksi valittiin Hauhalan Hanhifarmi.

Tänä vuonna palkitsemisessa painotettiin erityisesti kekseliäisyyttä, innovatiivisuutta ja kehittämisotetta, joka voi ilmetä pieninä tai suurina tekoina yrityksissä, yhteisöissä tai yksilön toimintana.
Toisena painotettavana kriteerinä oli myönteisen ilmapiirin ja yhteishengen rakentaminen ja esilletuominen.

Etelä-Savo sydämellä:
Maakuntahallituksen jäsenet esittäytyvät

"Etelä-Savo sydämellä" on blogikirjoitusten sarja, jossa esittäytyvät maakuntahallituksen jäsenet.
Hallituksen jäsen Kirsi Olkkonen kertoo, millainen eteläsavolainen hän on, mihin asioihin uskoo ja haluaa maakunnassa vaikuttaa ja millaisia terveisiä hän lähettää maakuntaan ja muualle Suomeen.
- Etelä-Savo on lähellä kaikkea, arjessa matkat taittuvat nopeasti, ilman suurempia ruuhkia. Etelä-Savo on ihmisen kokoinen maakunta, jossa on paljon mahdollisuuksia.

Sirpa Lavikainen aloitti vt. hallintojohtajana

Maakuntaliiton vt. hallintojohtajana on lokakuun alussa aloittanut Sirpa Lavikainen, jonka tehtäviin kuuluu monenlaisia asioita esimiestehtävistä ja hallinnon asioista kehittämisrahoituksen maksatusten ratkaisemiseen.
"On hienoa olla edistämässä Etelä-Savon elinvoimaa", kertoo Sirpa esittelyssään maakuntaliiton Aluekehitysblogissa.

TYP-verkosto edistää monialaista yhteistyötä TE-palvelujen uudistusta ennakoiden 

Etelä-Savon TYP-työntekijäverkosto, esihenkilöt sekä TYP-johtoryhmän jäsenet kokoontuivat yhteiseen kehittämispäivään Juvalla 12.10.

Päivän teemana oli selvittää, kuinka kehitetään työllistymistä edistävää monialaista yhteispalvelua (TYP) ja uusia yhteistyön muotoja muun muassa Etelä-Savon hyvinvointialueen kanssa, kun mennään kohti työvoima- ja elinkeinopalvelujen siirtoa valtiolta kunnille 1.1.2025 alkaen.
TE-uudistus ei poista tarvetta monialaiselle yhteistyölle palveluita tarvitsevien asiakkaiden työllistymisen tueksi.

Viitoskäytävällä liikkumista ja matkailun valtteja selvitetty

Suomalaisten kuluttajien liikkumiseen liittyviä arvoja, motiiveja ja asenteita sekä niissä tapahtuneita muutoksia on selvitetty valtakunnallisesti edustavassa kyselytutkimuksessa, jonka toteutti Viitoskäytävä-hankkeelle Jyväskylän yliopisto.

Kyselyn tulokset osoittivat, että etätöiden ja digitaalisten palveluiden suosiosta huolimatta suomalaiset haluavat käyttää lähialueidensa palveluita.
Tutkimuksessa selvitettiin myös kotimaan matkailun motiiveja ja käsityksiä Viitoskäytävän alueesta.

Tervetuloa mukaan webinaariin kuulemaan kooste tuloksista! Tutkimusta esittelee matkailukillassa tutkijatohtori Jussi Nyrhinen. Tilaisuus järjestetään Teamsilla perjantaina 3.11. klo 9.-10.30. Avaa ilmoittautuminen tästä!

Kansainvälisyys ja ilmastoviisaus elintarvikeyrityksissä -seminaari yrittäjille!

Kansainvälisyys, ilmastoviisaus, yhteistyö ja kuluttajaymmärrys ovat esillä 31.10. seminaarissa, jossa kuullaan myös alan asiantuntijoiden puheenvuorot näistä teemoista. 
Seminaarissa kysytään muun muassa: Onko kuluttajaymmärrys avain kannattavaan kasvuun kansainvälisillä markkinoilla sekä mikä tuote myy ja missä kysyntä kasvaa?

Tapahtuma on tarkoitettu erityisesti Etelä-Savon alueen yrittäjille tai elintarvikealan yrittämisestä kiinnostuneille toimijoille. Ilmoittautuminen tapahtumaan 24.10. mennessä.

Ilmoittaudu mukaan syksyn tapahtumiin!

Loskaa niskaan! - Haasta oppilaitokset auttamaan osaamiskysymyksissä -työpaja Teamsissa 16.11. klo 14-17.

Yrittäjä ja työnantaja! – tule mukaan ja esitä alueen oppilaitoksille kysymyksiä, ajatuksia ja parantamisehdotuksia osaamiseen ja työvoiman saantiin liittyvissä kysymyksissä. 

Työpajassa kuulet paikallisten yritysten löytämiä ratkaisuja ja menestyksen avaimia. Kerää parhaat vinkit omaan työkalupakkiisi. Pääset vaihtamaan ajatuksia muiden kanssa ja tuulettamaan sanaista arkkuasi. Me kuuntelemme ja etsimme ratkaisuja.

Tilaisuuden järjestää Etelä-Savon maakuntaliiton ESR-rahoitteinen Punos - osaamisen verkostot ja toimintatapojen kehittäminen Etelä-Savossa -hanke yhteistyössä Savonlinnan kesäyliopiston, Mikkelin kesäyliopiston, KasvuEsedu Oy:n, Ammattiopisto Samiedun ja Sami-Palvelut Oy:n, Xamk Pulsen sekä Etelä-Savon Yrittäjien kanssa.

Katso tästä lisää!

Etelä-Savon Kohtaantofoorumi 
2.11. klo 12-15 Sodan ja rauhan keskus Muistissa ja Teamsin välityksellä.

Kohtaantofoorumi tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden sukeltaa tekoälyn, kansainvälisyyden ja osaamisen tulevaisuuden syövereihin!
Foorumi toimii myös päätösseminaarina Punos-hankkeelle (ESR), jonka saavutuksia ja tuloksia käsitellään yhdessä rakentamalla Mentimeterillä osaamisen tulevaisuuden näkymiä vuodelle 2040.

Keynote-puhujina osallistujia inspiroivat teknologia-alan visionääri Taneli Tikka ja elokuvaohjaaja Dome Karukoski.
Ilmoittaudu foorumiin paikan päälle 22.10. mennessä! Teams-osallistumisia otetaan vastaan lokakuun loppuun asti.

Katso tästä lisää!


Mikonkatu 5, Mikkeli • Palvelemme ma-pe klo 9-15
Henkilökunnan yhteystiedot

Tämä uutiskirje on lähetetty osoitteeseen .
Mikäli et halua enää viestiä, voit poistua postituslistaltamme

Uutiskirje nettiversiona