Suoraan sisältöön

Julkaistu 19.10.2023

Etelä-Savo sydämellä: maakuntahallituksen jäsen Kirsi Olkkonen

Etelä-Savon maakuntahallituksen blogikirjoitusten sarjassa hallituksen jäsenet esittäytyvät. Eteläsavolaisuudestaan ja ajatuksistaan maakunnan kehittämiseksi kertoo Kirsi Olkkonen (kesk.).

1. Millainen eteläsavolainen olet? Missä asut, mitä teet ja mitä arvostat kotiseudussasi?

Olen syntyperäinen eteläsavolainen, Juvalta kotoisin ja asunut yli 30 vuotta Ristiinan Koljolan kylässä. Olen kahden aikuisen tyttären äiti. Teen paljon vapaaehtoistyötä eri yhdistyksissä kuten Ristiinan Urheilijoissa, Ristiinan Läntisessä maa- ja kotitalousseurassa sekä Ristiinan Sotakoulun kunnostushankkeessa. Näissä toimiminen antaa voimaa arkeen. Samalla näkee yhteistyön merkityksen asioiden etenemisessä ja onnistumisen riemun.

Omistamme mieheni Jounin kanssa maatilan, panostamme metsänhoitoon. Olen koko ikäni tehnyt myynnin ja markkinoinnin työtehtäviä. Teen matkailuun liittyviä töitä, kuten matkailijoiden opastuksia ja työskentelen Mikkelin Naisvuoren näkötornin kesäkahvilassa. On etuoikeus saada kertoa Mikkelin ja maakunnan historiasta ja nykypäivästä.

Olen mielestäni sovitteleva ja toisia kuunteleva, siitä ei ole haittaa toimiessa kunta- ja maakuntapolitiikassa. Vietän aikaa luonnossa ja rakastan Etelä-Savon puhtaissa järvissä uimista kesällä, sinne unohtuu huolet ja murheet. Minulle kotiseutu ja Etelä-Savo on hyvin tärkeä. Täältä löytyy hienoja vesistöjä, puhdasta luontoa, niin isoja teollisuusyrityksiä kuin maaseutuyrityksiä. Vilkkaita toreja, historiaa ja kulttuuria. Kesäiset kulttuuritapahtumat kuten kesäteatterit antavat voimaa syksyyn ja talveen.

2. Mihin asioihin maakunnassa erityisesti haluaisit vaikuttaa tehtäväsi kautta?

Haluan vaikuttaa Etelä-Savon pysymiseen Etelä-Savona. Tavoitteeni on vaikuttaa maakunnan mahdollisuuksien kehittämiseen ja tunnettavuuden lisäämiseen, jotta tänne haluttaisiin muuttaa niin kotimaasta kuin ulkomailta.
Haluan olla vaikuttamassa myös edunvalvontaan maakuntaliiton henkilöstön ja hallituksen kanssa sekä EU:n ja kansallisen rahoituksen saamiseen maakuntaan ja sen käyttämiseen maakunnan toimijoiden hankkeissa. Tarvitsemme ulkopuolista rahoitusta maakuntamme kehittämiseen.

Koulutuksen kuten Mikkelin yliopistokeskuksen, Xamkin ja ammatillisen koulutuksen kehittyminen ja pysyminen maakunnassa on tärkeää. Työtä riittää, jotta Etelä-Savon ja koko itäisen ja pohjoisen Suomen merkitys tunnistetaan Suomessa.

Tällä hetkellä puhutaan itäisen Suomen tärkeydestä, mutta tarvitaan myös konkretiaa, tehdyn Itä-Suomi -ohjelman käytäntöön panoa. Infran kuten tiestön ja raiteiden pysyminen kunnossa luo edellytyksiä asumisille ja yritystoiminnalle.

Kantaverkkojen riittävyys on maakunnalle kriittistä, ilman energian saantia eivät yritykset laajene ja uusia ei tule.

Tietoliikenneyhteyksien toimimista täytyy vahvistaa, jotta etätyöt onnistuvat asukkaille ja vapaa-ajan asukkaille paikasta riippumatta. Lisäksi nuorten mahdollisuuksiin maakunnassa on kiinnitettävä huomiota. Meidän on yhdessä tehtävä työtä, jotta maakunta menestyy. Kaikkien on tehtävä yhdessä töitä yrityksien mahdollisuuksiin investoida maakuntaan. Asukkaamme pysyvät täällä ja uusia muuttaa, kun on työpaikkoja.

3. Terveisesi eteläsavolaisille – ja muualle Suomeen?

Etelä-Savo on lähellä kaikkea, arjessa matkat taittuvat nopeasti, ilman suurempia ruuhkia. Etelä-Savo on ihmisen kokoinen maakunta, jossa on paljon mahdollisuuksia. Maakuntaan on syntynyt yrityksiä, jotka ovat kehittyneet ja työllistävät paljon ihmisiä. Tämä on huomattu muuallakin ja valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon 2023 myöntäminen matkailuyritys Järvisydämelle on siitä yksi osoitus.

Etelä-Savosta löytyy erilaisia asumismahdollisuuksia niin taajamista kuin maaseudulta. Huolehditaan kaavoituksessa jatkossakin, että ihmiset voivat valita asuinpaikkansa, se on valtti Etelä-Savolle. Pidetään rautatiet ja tiet kunnossa, se on tärkeää elinvoiman kannalta. Ollaan ylpeitä maakunnastamme ja tuodaan esille sen parhaita puolia. Koko Suomea tulee kehittää tasapuolisesti, vain näin Suomi voi pärjätä.

Kirsi Olkkonen
Maakuntahallituksen jäsen
Etelä-Savon maakuntaliitto