Ajankohtaista Etelä-Savosta • JOUSI-uutiskirje • 08.05.2024

Sähkömuuntamot talvisessa maisemassa.

Itä-Suomen neuvottelukunta: 
Valtion osoitettava 75 miljoonaa euroa Itä-Suomen hankkeisiin vihreiden investointien 
potista 

Itä-Suomessa on vireillä lukuisia vihreitä yritysinvestointeja, jotka tuovat kasvua, 
elinvoimaa ja uusia työpaikkoja. Osa hankkeista on jo rakenteilla, osa odottaa muun muassa kantaverkkoon liittyviä ratkaisuja.
Työ- ja elinkeinoministeriö on varannut vihreisiin investointeihin 400 miljoonan 
määrärahan valtion talousarvioon.
Itä-Suomen neuvottelukunta edellyttää, että Itä-Suomen vihreiden investointien vauhdittamiseksi työ- ja elinkeinoministeriön määrärahasta osoitetaan 75 miljoonaa korvamerkittynä Itä-Suomen hankkeisiin.

Etelä-Savon maakuntahallituksen jäsenet.

Etelä-Savon tuulivoimakaava etenee kohti ehdotusvaihetta 

Maakuntahallitus käsitteli helmikuun kokouksessaan vaihemaakuntakaavan luonnoksesta saadut lausunnot ja mielipiteet sekä hyväksyi maakuntaliiton niihin laatimat vastineet.
Maakuntahallitus päätti, että maakuntakaavan suunnittelua jatketaan huolimatta vetoomuksesta pysäyttää kaavan suunnittelu.
– Tuulivoima on keskeinen osa puhtaan energian tuotantoa. Tuulivoimaa koskeva vaihemaakuntakaava luo edellytykset vihreän siirtymän investointien edistämiselle Etelä-Savossa, toteaa maakuntahallitus.
Maakuntakaavan valmistelu etenee nyt kohti ehdotusvaihetta. Tavoitteena on saada Etelä-Savon 4. vaihemaakuntakaava maakuntavaltuuston hyväksymiskäsittelyyn marraskuussa 2024.

Raimo Heinänen

Etelä-Savo sydämellä:
Maakuntahallituksen jäsenet esittäytyvät

"Etelä-Savo sydämellä" on blogikirjoitusten sarja, jossa esittäytyvät maakuntahallituksen jäsenet.
Hallituksen jäsen Raimo Heinänen kertoo, millainen eteläsavolainen hän on, mihin asioihin uskoo ja haluaa maakunnassa vaikuttaa ja millaisia terveisiä hän lähettää maakuntaan ja muualle Suomeen.
– Näen Etelä-Savolla vahvuuksia, joilla maakuntaa voidaan kehittää tulevaisuudessakin. Olemme Suomessa vapaa-ajan ykkösalue yli 50 000 vapaa-ajan asunnolla. Matkailua, ruokatuotantoa sekä alueellisia tapahtumia pitää edelleen vahvistaa.

Teollisen puurakentamisen laboratorion julkisivu.

Savonlinnaan uusi teollisen puurakentamisen laboratorio

Metsä on yksi Etelä-Savon maakunnan strategisista kehittämisen kärjistä.
Maakunnassa on runsaat metsävarat, mutta raaka-ainetuotannon ohella on tarve kehittää myös korkeamman jalostusarvon tuotteisiin tähtäävää korkeatasoista tutkimus- ja innovaatiotoimintaa.
Savonlinnaan avattiin tammikuussa Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun teollisen puurakentamisen ja teknisen testauksen laboratorio. Se mahdollistaa suurtenkin rakenteiden kehittämisen ja testaamisen todellisessa mittakaavassa.

Etelä-Savon maakuntaliitto on rahoittanut yhteensä 37 hanketta Savonlinnan kuitu- ja puuteknologian osaamiskeskittymässä. Näiden hankkeiden kokonaiskustannukset ovat olleet yli 30 miljoonaa euroa, johon on myönnetty EU-tukea yli 21 miljoonaa euroa.

Etelä-Savo ennakoi-logo..

Mitä maakunnalle kuuluu – millainen on Etelä-Savon tilanne- ja kehityskuva? 

Keskustelut aluekehittämisestä käydään vuosittain maakuntien ja valtioneuvoston välillä. 

Keskustelujen pohjaksi ministeriöille on esitetty Etelä-Savon tilanne- ja kehityskuva. Tilannekuvan muodostaminen tukee tiedolla johtamista aluekehitystyössä.
Ministeriöille on mm. kerrottu, että Etelä-Savon väestönkehitys oli vuonna 2023 parasta koko 2000-luvulla, positiivisin indikaattori oli maahanmuutto.
Asumiseen, elinympäristöön ja turvallisuuteen liittyvien asioiden koetaan maakunnassa olevan varsin hyvin. Järvistä 97 prosenttia on erinomaisessa tai hyvässä kunnossa.
Ennakointiasiantuntija Hanna Kautiainen avaa maakunnan tilannekuvaa Aluekehitysblogissa.

Kulttuuri Itää -hankkeen logo.

Kulttuurin ääntä kuuluviin itäsuomalaisella yhteistyöllä

Kulttuuri Itää - Itä-Suomen kuntien kulttuuritoiminnan kehittämistehtävä 2024-2025- hanke on käynnistynyt vuoden 2024 alussa kolmen itäsuomalaisen maakunnan yhteisenä ponnistuksena.
Itä-Suomessa vaikuttaa myös Taiken Sillanrakentajat-hankekokonaisuus. Monialainen Sillanrakentajat-hanke pyrkii edistämään yhteistyötä taiteilijoiden, kuntien kulttuuripalveluiden, elinkeinoelämän, matkailun ja maakuntaliittojen välillä Itä-Suomessa. 
Hankkeilla voidaan parhaimmillaan saada vaikuttavia ja pysyviä muutoksia aikaan kulttuurin kentällä Itä-Suomessa.

Taste Saimaa -juhlavuosi avattiin Lappeenrannassa

Saimaan ruoka- ja kulttuurimatkailun juhlavuoden avajaisviikonloppua vietettiin monipuolisen ohjelmatarjonnan siivittämänä 2.-4.2.2024 Lappeenrannassa.

Yhteistyössä Lappeenrannan kaupungin, Kulttuurin unelmavuoden, GoSaimaan ja Saimaan Ammattiopisto Sampon kanssa järjestetyt juhlallisuudet ja monipuolinen ohjelmatarjonta tarjosivat hienon lähtölaukauksen koko juhlavuodelle.
Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah korosti paikallisen ruuan merkitystä puheessaan avajaisgaalassa Lappeenrannan Raatihuoneella 3.2.

Tule meille töihin -tekstibanneri.

Oletko etsimämme TKI-koordinaattori?

Haemme koordinaattoria Etelä-Savon TKI-tiekarttahankkeeseen ja Europe Direct -tiedotuspisteen viestintätehtäviin.

TKI-koordinaattorina vastaat maakunnallisen TKI-tiekartan koordinaatiohankkeen toimenpiteistä ja raportoinnista. Tuot oman tärkeän panoksesi maakunnan TKI-toiminnan aktivoimiseen ja kansainvälistämiseen.

Lisäksi tehtävääsi kuuluu Europe Direct -tiedotuspisteen viestintä ja toimintasuunnitelman toteuttamiseen liittyvät tehtävät, mm. kansainvälisten ja kansallisten viestintätoimenpiteiden toteutus ja erilaisten tapahtumien koordinointi EU-näkyvyyden edistämiseksi maakunnassa.


Mikonkatu 5, Mikkeli • Palvelemme ma-pe klo 9-15
Henkilökunnan yhteystiedot

Tämä uutiskirje on lähetetty osoitteeseen .
Mikäli et halua enää viestiä, voit poistua postituslistaltamme

Uutiskirje nettiversiona