Ajankohtaista Etelä-Savosta • JOUSI-uutiskirje • 08.05.2024

Etelä-Savon vaakuna, taustalla ilmakuva Saimaalta.

Liikenne- ja viestintäministeri kuuli kuntien huolet ja terveiset Rantasalmella

Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne (ps.) vieraili 8.4. Rantasalmella Järvisydämessä tapaamassa Etelä-Savon kunnanjohtajia ja viranhaltijoita.

Kunnat kertoivat ministerille huolensa tieverkon, saavutettavuuden ja tietoliikenneyhteyksien tilasta Etelä-Savossa. Ministeri korosti tiukkaa taloustilannetta ja kertoi hallituksen olevan kumipyörämyönteinen.
Avainsanat liikennejärjestelmän kehittämisessä ovat turvallisuus, toimivuus ja kestävyys.

Pentti Mäkinen

Maakunta- ja Eurooppa-päivää juhlistetaan toukokuussa!

Toukokuussa vietetään jälleen maakuntapäivää ja Eurooppa-päivää!

Maakuntaamme juhlistetaan tänä vuonna kahtena päivänä.

Keskiviikkona 8.5. vietetään Etelä-Savon maakuntapäivää & Eurooppa-päivän etkoja, jolloin Mikkelin torilla on tarjolla mm. lukumaratonia, tanssiesityksiä sekä maistiaisia kahvien kera.
Lauantaina 11.5. on vuorossa nuorten tuottama huuman kuuma elämysseikkailu “Tehtävä: Mikkeli”, jossa osallistujat voivat kokea kaupunkia ihan uudesta näkökulmasta. Luvassa on mm. metsäkellintää, kuplafutista ja EU-pakopeliä.
Save the dates, nähdään toukokuussa!

Metsäbiotaloudella on merkitystä Itä-Suomelle ja Etelä-Savolle

Metsäbiotaloudella on suuri merkitys koko Suomelle ja erityisesti Itä-Suomelle taloudellisesti. Se on viennin vahvimpia tukijalkoja, ja yksi maakuntien talouden peruspilareista. Alan toimintaedellytykset ovat pysyneet suhteellisen vakaina viimeisen vuosikymmenen ajan. Metsäbiotalous tarjoaa ratkaisuja myös ilmastonmuutoksen torjuntaan. 

Tapio Oy on koostanut Metsäbiotalouden arvoketjut maakunnissa -selvityksen, joka luo tilastotietoihin perustuen tuoreen kuvan metsäbiotalouden elinkeinojen taloudellisesta ja työllistävästä merkityksestä ja niiden kehityksestä.

Maakuntahallitus keskusteli Itäradasta ja hyvinvointialueen ajankohtaisista asioista

Etelä-Savon maakuntahallitus sai kokouksessaan 22.4. tilannekatsauksen ajankohtaisista kuulumisista Itärata Oy:stä sekä Etelä-Savon hyvinvointialueelta.

Hallitus sai esittelyn myös Kulttuuri Itää -hankkeesta, joka on nyt käynnistynyt Etelä-Savossa.
Kulttuuri Itää on Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan yhteinen kehittämistehtävä, jonka tavoitteena on luoda pysyvä verkostomainen toimintamalli Itä-Suomen kuntien kulttuuripalveluiden yhteistyölle.

Etelä-Savo sydämellä:
Maakuntahallituksen jäsenet esittäytyvät

"Etelä-Savo sydämellä" on blogikirjoitusten sarja, jossa esittäytyvät maakuntahallituksen jäsenet.
Maakuntahallituksen varapuheenjohtaja Nina Rasola (kok.) on liikkuvainen eteläsavolainen, joka on kotonaan niin Euroopan eläväisissä suurkaupungeissa kuin Helsingin kokouspöydissä.
– Maakuntahallituksen jäsenenä minulle on ensisijaisen tärkeää edistää Etelä-Savon alueellista kehitystä ja elinvoimaa. Sitoudun vahvasti ilmastonmuutoksen torjuntaan ja vihreän kasvun tukemiseen, ja haluan varmistaa, että maakuntamme tarjoaa houkuttelevan toimintaympäristön niin yrityksille kuin asukkaillekin.

Maakunnan TKI-toimintaa koordinoimaan Mari Bahrami

Maakuntaliiton hallinnoimassa TKI-koordinaatiohankkeessa tuodaan yhteen eteläsavolaiset tekijät maakunnallisen tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan kasvattamiseksi.
Mari Bahrami aloitti työnsä hankkeessa TKI-koordinaattorina huhtikuun puolessa välissä. Marin työaika jakautuu puoliksi TKI-koordinaatiohankkeen sekä Europe Direct -tiedotuspisteen viestintätöiden välillä.
- On hienoa päästä työskentelemään niin alueen yritysten kuin tutkimus- ja kehitysinstituutioiden ja muiden sidosryhmien kanssa, Mari toteaa.

Koko Saimaa saunoo kesäkuussa!

Saimaa European Region of Gastronomy 2024 -juhlavuoden kunniaksi otetaan kesä vastaan yhdessä saunoen. Koko Saimaa haastetaan saunomaan 7.–9.6.
Yhteiseen tempaukseen liittyen etsitään Saimaan seudulla toteutettavia, saunakulttuuriin liittyviä elämyksellisiä sisältökokeiluja.

Saimaan seudun saunaelämyksiä voivat olla saunaperinteitä esiin tuovat hoidot, loitsut ja laulut, aisten merkitys osana saunakokemusta tai taide saunan lauteilla. 

Sisältöpilotoinnit valitaan hakemusten perusteella ja toteutetaan ostopalveluna. Haku on suunnattu paikallisille toimijoille (Etelä-Karjala, Pohjois-Karjala ja Etelä-Savo). Hakuaikaa on 1.5.2024 saakka. Tutustu tempaukseen Taste Saimaa -verkkosivuilla.

D.O. Saimaa -alkuperämerkki uudessa hankkeessa

Suomen ensimmäinen laatu- ja alkuperämerkki D.O. Saimaa on keskiössä uudessa hankkeessa, jossa yhdistetään verkostotyötä, matkailun kehittämistä ja tutkimustietoa.

D.O.Saimaa ja Saimaa Academy of Gastronomy – Network development and learning -hankkeen tavoitteena on nostaa kestävästi ruokamatkailua Saimaan alueen matkailun tärkeimmäksi vetovoimatekijäksi. 

Tavoite saavutetaan D.O.Saimaan verkostoa kehittämällä ja matkailuun kytkemisellä, ruokamatkailun tuotteistamisella, osaamista vahvistamalla sekä ruokamatkailua tukevan tutkimustiedon avulla. 

Kulttuuri Itää -tekstilogo.

Miltä näyttää kulttuuri- ja taidealojen tulevaisuus Etelä-Savossa?

Kulttuuri Itää -hanke järjesti Mikkelissä 15.4.2024 Kulttuurin tulevaisuuspöydän keskustelun, jossa hahmoteltiin eteläsavolaisesta näkökulmasta, kuinka kulttuuri-, taide- ja luoville aloille luodaan parempi tulevaisuus.

Pöydän äärellä nousi esiin ajatuksia ja viestejä kulttuurihyvinvoinnista, luovien alojen liiketoimintamahdollisuuksista sekä kulttuurin ja taiteen alueellisesta yhdenvertaisuudesta.

Tulevaisuuspöydän terveiset lähetettiin kulttuuripoliittista selontekoa varten opetus- ja kulttuuriministeriöön ja Taiteen edistämiskeskukseen sekä välitettiin myös Etelä-Savon maakuntahallitukselle. 

EU-lippu liehumassa taivasta vasten.

Päämajasymposiumissa keskustellaan rauhasta, Suomen roolista EU:ssa ja Natossa sekä kansalaisten varautumisesta

Mikkelissä 15. kerran järjestettävässä Päämajasymposiumissa eri alojen johtavat asiantuntijat keskustelevat turvallisuudesta ja Suomen roolista Euroopassa ja maailmalla. Symposium järjestetään perjantaina 9.8.2024 klo 13–16.30.

Ohjelmassa ovat mm. Mannerheim-luento sekä paneelikeskustelut, joiden aiheet ovat: 

1. Tie rauhaan - Suomen rooli EU:ssa ja Natossa
2. Kansalaisyhteiskunnan valmius, varautuminen ja kriisinsietokyky

Päivitämme tarkemman ohjelman lähiaikoina, seuraa tapahtuman sivua verkkosivustollamme!


Mikonkatu 5, Mikkeli • Palvelemme ma-pe klo 9-15
Henkilökunnan yhteystiedot

Tämä uutiskirje on lähetetty osoitteeseen .
Mikäli et halua enää viestiä, voit poistua postituslistaltamme

Uutiskirje nettiversiona