Suoraan sisältöön

Päämajasymposium
Mikkelissä ke 6.7.2022

Päämajasymposium käsittelee Suomen turvallisuutta kahdesta näkökulmasta, joita ovat Suomen turvallisuuspoliittinen asema ja sotilaallinen varautuminen. Kansainvälisen tilanteen nopea kiristyminen on tehnyt Suomen turvallisuudesta äärimmäisen ajankohtaisen teeman. Aiheesta keskustelemassa on maamme johtavia asiantuntijoita. Luvassa on aiheesta paneelikeskustelut sekä perinteinen Mannerheim-luento. 

Tervetuloa päämajakaupunki Mikkeliin ajankohtaisen asian äärelle!

Tilaisuus on maksuton ja kaikille avoin.

6.7. OHJELMA

10.00 Tilaisuuden avaus
Maakuntajohtaja Pentti Mäkinen, Etelä-Savon maakuntaliitto

10.10 Mannerheim-luento
Dosentti, filosofian tohtori Mikko Karjalainen: 
Historian valossa ja varjossa – C.G.E. Mannerheim ennen ja nyt

10.40 Musiikkiesitys
Mikkelin Musiikkijuhlat, Joonas Orrain, Emilia Simos & Juho Valjakka

10.50 Suomen poliittinen turvallisuus
Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola
Kansanedustaja Antti Häkkänen
Apulaisprofessori Katri Pynnöniemi
Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn

11.50 VÄLIAIKA

12.10 Suomen sotilaallinen varautuminen
Maanpuolustuskorkeakoulun rehtori Mika Kalliomaa
Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Janne Känkänen
Hybridiosaamiskeskuksen tutkimusjohtaja Hanna Smith
Puolustusministeriön kansliapäällikkö Esa Pulkkinen

13.10 Päätössanat
Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila

Päämajasymposiumin juontaa
toimittaja Jussi-Pekka Rantanen, Yleisradio

Pidätämme oikeudet kaikkiin muutoksiin.

Tapahtumapaikka:

Konsertti- ja kongressitalo Mikaeli
Sointukatu 1, Mikkeli

Tilaisuuden paneelikeskustelut löytyvät Yle Areenasta tämän linkin takaa.

Poliittisesta turvallisuudesta ja sotilaallisesta varautumisesta Päämajasymposiumissa keskustelemassa maamme johtavia asiantuntijoita.

Mika Aaltola

Mika Aaltola on Ulkopoliittisen instituutin johtaja.  Hän on Tampereen yliopiston dosentti ja Tallinnan yliopiston professori. Hän on myös ollut vierailevana tutkijana Cambridgen yliopistossa, Pariisin Sciences Po -yliopistossa sekä yhdysvaltalaisessa Johns Hopkinsin yliopistossa. Aaltola on julkaissut lukuisia tutkimuksia Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikasta.

Antti Häkkänen

Antti Häkkänen on lakimies, kansanedustaja ja ex-oikeusministeri. Häkkänen on Kokoomuksen varapuheenjohtaja sekä Mäntyharjun kunnanvaltuutettu. Hänet on valittu Etelä-Savon hyvinvointialueen aluevaltuuston jäseneksi.

Mika Kalliomaa

Prikaatikenraali Mika Kalliomaa on toiminut Maanpuolustuskorkeakoulun rehtorina heinäkuusta 2021 lähtien. Vuosina 2018-2021 hän toimi Porin prikaatin komentajana. Kalliomaa on toiminut Puolustusvoimien viestintäjohtajana Pääesikunnassa, pataljoonan komentajana Kaartin jääkärirykmentissä sekä Maanpuolustuskorkeakoulussa eri tehtävissä.

Kuva: Otava, Tommi Tuomi

Mikko Karjalainen

Dosentti, filosofian tohtori Mikko Karjalainen toimii Maanpuolustuskorkeakoululla sotahistorian apulaisprofessorina. Karjalainen on julkaissut mm. teoksen ”Mannerheimin päämaja” (2019). Lokakuussa 2022 ilmestyy yhdessä Toni Monosen kanssa laadittu teos ”Mannerheimin sotataito”. Karjalainen toimii Sodan ja Rauhan keskus Muistin tieteellisen neuvottelukunnan jäsenenä.

Janne Känkänen

Janne Känkänen aloitti Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) toimitusjohtajana 1.9.2020. Hän on toiminut työ- ja elinkeinoministeriössä useissa tehtävissä vuodesta 2008 alkaen. Tätä ennen hän on työskennellyt kauppa- ja teollisuusministeriössä Euroopan komission hallintovirkamiehenä.

Esa Pulkkinen

Kenraaliluutnantti (evp) Esa Pulkkinen on toiminut puolustusministeriön kansliapäällikkönä 1.1.2022 lähtien. Esa Pulkkinen on toiminut puolustusministeriön puolustuspoliittisen osaston päällikkönä vuosina 2011-2016 ja 2020-2021. Vuosina 2016-2020 Pulkkinen työskenteli Euroopan unionin sotilasesikunnan päällikkönä Brysselissä. Hän on toiminut muun muassa Puolustusvoimissa apulaisosastopäällikkönä Pääesikunnassa ja Jääkäriprikaatin komentajana, sekä EU:n sotilasesikunnassa osastopäällikkönä ja kansallisena asiantuntijana.

Katri Pynnöniemi

Apulaisprofessori Katri Pynnöniemi hoitaa Venäjän turvallisuuspolitiikan tutkimuksen Mannerheim-professuuria. Helsingin yliopiston ja Maanpuolustuskorkeakoulun yhteisprofessuuri on toiminut elokuusta 2017 lähtien. Aiemmin Pynnöniemi on työskennellyt vanhempana tutkijana Ulkopoliittisessa instituutissa.

Jussi-Pekka Rantanen

Ylen TV-uutisista ja Aamu-tv:stä tutuksi tullut Jussi-Pekka Rantanen on toiminut Yle Uutisten lukijana vuodesta 2007. Rantanen on juontanut myös lukuisia tilaisuuksia, kuten tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanottoja. Kuten monena aiempanakin vuonna, Rantanen toimii jälleen Päämajasymposiumin juontajana.

Olli Rehn

Olli Rehn on Suomen Pankin johtokunnan puheenjohtaja. Hän on toiminut pääjohtajana 12.7.2018 alkaen. Pääjohtaja Rehn vastaa rahapolitiikan valmistelusta, kotimaan talouspoliittisesta vaikuttamisesta, ulkoisesta viestinnästä, kansainvälisistä asioista sekä sisäisestä tarkastuksesta. Pääjohtaja on Euroopan keskuspankin neuvoston jäsen.

Hanna Smith

Hanna Smith on Hybridiosaamiskeskuksen tutkimusjohtaja ja toimi vierailevana professorina College of Europe -yliopistossa Bruggessa v. 2020-21. Smith on ansioitunut Venäjä-asiantuntija. Hybridiosaamiskeskuksen tavoitteena on lisätä tietoisuutta hybridiuhkista ja yhteiskuntien haavoittuvuuksista, joita voidaan hyödyntää hybridioperaatioissa.

Merja Ylä-Anttila

Merja Ylä-Anttila on Yleisradion toimitusjohtaja. Ylä-Anttila aloitti tehtävässään Ylen johdossa syyskuun 2018 alussa. Hän on työskennellyt MTV Oy:n vastaavana päätoimittajana 2001-2018, MTV Oy:n toimitusjohtajan varahenkilönä 2012-2015 ja MTV Oy:n uutispäätoimittajana 1998-2001.

Tervetuloa Saimaan maisemiin, Päämajakaupunki Mikkeliin!

Päämajasymposiumin toteuttavat yhteistyössä