Suoraan sisältöön

Mikä on Päämajasymposium?

Päämajasymposiumin on Mikkelissä jo 15. kerran järjestettävä maksunton ja kaikille avoin tilaisuus, jossa eri alojen johtavat asiantuntijat pureutuvat ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin aiheisiin. Päämajasymposiumilla on vuosittain vaihtuva teema ja tänä vuonna paneelikeskusteluiden teemoina ovat Tie rauhaan – Suomen rooli EU:ssa ja Natossa sekä Kansalaisyhteiskunnan valmius, varautuminen ja kriisinsietokyky. Perinteisen Mannerheim-luennon pitää tänä vuonna Viron kansainvälisen puolustustutkimuskeskuksen varajohtaja Kristi Raik

Päämajasymposium järjestetään Konsertti- ja kongressitalo Mikaelissa pe 9.8.2024 klo 13-16.30.

Kutsumme mukaan kaikki ajankohtaisista asioista kiinnostuneet. Myös sinä olet tervetullut mukaan!

Tilaisuuteen ei ole erillistä ilmoittautumista. Keskusteluja pääset seuraamaan myös etänä Yle Areenassa striimin välityksellä.
Päivitämme linkin tälle sivulle lähempänä tapahtumaa.

Mikkeli on toiminut päämajakaupunkina kaikissa itsenäisyytemme ajan sodissa. Maavoimien esikunta sijaitsee Mikkelissä. Onkin luontevaa, että 15. kerran järjestettävässä Päämajasymposiumissa pe 9.8.2024 klo 13–16.20 keskustellaan turvallisuudesta monelta kantilta eri alojen johtavien asiantuntijoiden toimesta. Tervetuloa mukaan!

Päämajasymposium on maksuton ja avoin kaikille.

klo 13.00 | Tilaisuuden avaus
Etelä-Savon maakuntajohtaja Pentti Mäkinen

klo 13.10 | Mannerheim-luento
Kristi Raik, Viron kansainvälisen puolustustutkimuskeskuksen varajohtaja

klo 13.40 | Musiikkiesitys
Mikkelin Musiikkijuhlat: Justas Stasevskij, piano

klo 13.50 | 1. paneeli: Tie rauhaan – Suomen rooli EU:ssa ja Natossa
Antti Häkkänen, puolustusministeri
Kristi Raik, Viron kansainvälisen puolustustutkimuskeskuksen varajohtaja
Teija Tiilikainen, Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskuksen johtaja
Paula Vanninen, kemiallisten aseiden kieltosopimuksen instituutin VERIFINin johtaja (v. 2023 saakka)

klo 14.50 | VÄLIAIKA

klo 15.10 | 2. paneeli: Kansalaisyhteiskunnan valmius, varautuminen ja kriisinsietokyky
Janne Känkänen, Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja
Pekka Pesonen, maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö
Justas Stasevskij, Yleisradion ulkomaantoimittaja
Markus Tykkyläinen, Neova Oy:n varatoimitusjohtaja

klo 16.10 | Päätössanat
Yle Keski-Suomen ja Etelä-Savon päällikkö Minna Salomäenpää

Päämajasymposiumin juontaa toimittaja Jussi-Pekka Rantanen, Yleisradio

Päämajasymposiumin toteuttavat yhteistyössä

1. paneelikeskustelu klo 13.50–14.50

Tie rauhaan – Suomen rooli EU:ssa ja Natossa

Paneelikeskustelun osallistujat:

Antti Häkkänen

Antti Häkkänen on toiminut puolustusministerinä vuodesta 2023 alkaen. OTM, lakimies Häkkänen on Kokoomuksen varapuheenjohtaja sekä Mäntyharjun kunnanvaltuutettu. Hän on myös Etelä-Savon hyvinvointialueen aluevaltuuston jäsen.

Kristi Raik

Kristi Raik (VTT) on Viron kansainvälisen puolustustutkimuskeskuksen varajohtaja (ICDS). Hän on myös Turun yliopiston kansainvälisen politiikan dosentti. Raik on työskennellyt mm. Suomen Ulkopoliittisessa instituutissa ja Euroopan unionin neuvoston sihteeristössä Brysselissä. Puolustustutkimuskeskuksessa Kristi Raik on työskennellyt vuodesta 2018 lähtien ja keskuksen varajohtajana vuodesta 2023.

Teija Tiilikainen

Teija Tiilikainen on Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskuksen johtaja. Hän oli Ulkopoliittisen instituutin johtajana vuosina 2010-2019. Tutkimuksessaan VTT Tiilikainen on keskittynyt Euroopan integraatioon, kuten EU:n yhteiseen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaan ja Euroopan turvallisuuspolitiikkaan.

Paula Vanninen

FT Paula Vanninen on työskennellyt Kemiallisen aseenkieltosopimuksen valvontalaitoksen VERIFINin johtajana  2023 saakka. VERIFIN on yksi maailman johtavista kemiallisten taisteluaineiden analytiikan laboratorioista. Vanninen on toiminut myös Biotie Therapies -yhtiön analyyttisen kehityksen ja laaduntarkkailulaboratorion johtajana sekä Lääketehdas Orionilla tutkijana.

2. paneelikeskustelu klo 15.10–16.10

Kansalaisyhteiskunnan valmius, varautuminen ja kriisinsietokyky

Paneelikeskustelun osallistujat:

Janne Känkänen

Janne Känkänen työskentelee Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) toimitusjohtajana. Hän on toiminut työ- ja elinkeinoministeriössä vuodesta 2008 alkaen mm. EU- ja kansainvälisten asioiden johtajana, osasto- ja yksikön päällikkönä sekä teollisuusneuvoksena. Tätä ennen hän on työskennellyt kauppa- ja teollisuusministeriössä Euroopan komission hallintovirkamiehenä.

Pekka Pesonen

Pekka Pesonen aloitti maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkönä 1.2.2024. Tätä ennen hän toimi Euroopan viljelijä- ja osuuskuntajärjestö Copa-Cogecan pääsihteerinä Brysselissä vuodesta 2007. Lisäksi hän on työskennellyt maa- ja metsätalousministerin valtiosihteerinä sekä MTK ry:n tehtävissä Brysselissä.

Justas Stasevskij

Justas Stasevskij on Ylen ulkomaantoimittaja. Hän on toiminut muun muassa Ylen Itä-Euroopan toimittajana Varsovassa. Stasevskij on raportoinut Venäjän hyökkäyssodan aikana myös Ukrainasta. Stasevskij on aiemmalta ammatiltaan pianisti ja hän on valmistunut sekä Sibelius-Akatemiasta että Wienin musiikkikorkeakoulusta.

Markus Tykkyläinen

Markus Tykkyläisellä on yli neljännesvuosisadan työkokemus Itä- ja Pohjois-Suomen energiahuollon kehittämisessä suomalaisissa energiayhtiöissä. Tällä hetkellä Tykkyläinen toimii Valtionyhtiö Neova Oy:n varatoimitusjohtajana, vastaten muun muassa Neova Oy:n velvoitteista polttoaineiden huoltovarmuuteen liittyen.

Päätössanat
​​

Minna Salomäenpää

Minna Salomäenpää työskentelee Yle Keski-Suomen ja Etelä-Savon päällikkönä. Alueeseen kuuluvat uutistoimitukset Jyväskylässä, Mikkelissä, Savonlinnassa ja Jämsässä ja tehtäviin journalistinen johtaminen ja henkilöstöasiat. Salomäenpää aloitti nykyisessä tehtävässä vuoden 2020 lopulla ja toimi sitä ennen pitkään tuottajatehtävissä Yle Pohjanmaan aluetoimituksessa. 

Juontaja

Jussi-Pekka Rantanen

Ylen TV-uutisista ja Aamu-tv:stä tutuksi tullut Jussi-Pekka Rantanen on toiminut Yle Uutisten lukijana vuodesta 2007. Rantanen on juontanut myös lukuisia tilaisuuksia, kuten
tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanottoja. Kuten monena aiempanakin vuonna, Rantanen toimii jälleen Päämajasymposiumin juontajana.

Lisäiloja tarjoaa Mikkelin Musiikkijuhlat

Päämajasymposiumin aikaan järjestetään myös Mikkelin Musiikkijuhlat 3.-11.8.
eli voit liittää symposiumin oheen myös laadukkaat konsertit.