Suoraan sisältöön

Kiitos kaikille Päämajasymposiumiin osallistuneille! Nähdään Mikkelissä Päämajasymposiumin merkeissä jälleen vuonna 2024

Vuoden 2024 Päämajasymposium järjestetään elokuun alkupuolella. Tarkemmat päivämäärä- ja ohjelmatiedot julkaistaan lähempänä tapahtumaa.

Päämajasymposiumin pe 4.8.2023 ohjelma ja monipuolinen esiintyjäkattaus.

Päämajasymposiumin aikaan järjestetään myös Mikkelin Musiikkijuhlat 28.7.-5.8. eli voit liittää Symposiumin oheen myös laadukkaat konsertit. 

Paneelikeskusteluja voi seurata suorana myös Yle Areenasta tästä linkistä:  Suomen turvallisuus, puolustus ja henkinen kriisinkestävyys puhuttavat Päämajasymposiumissa | Yle Uutiset suora | Yle Areena 

4.8. OHJELMA

10.00 Tilaisuuden avaus
Sodan ja Rauhan keskus Muisti: Ari Lahti, tukisäätiön hallituksen puheenjohtaja

10.10 Mannerheim-luento
Puolustusministeri Antti Häkkänen

10.40 Musiikkiesitys
Mikkelin Musiikkijuhlat, On the Move! - Soiva tervehdys 
Matti Turunen ja Tuuli Takkala:
Reppurin laulu 
Kuin hiipuva hiillos tummentuu
Laatokka
 

10.50 Suomen turvallisuus ja puolustus
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho 
Maavoimien esikuntapäällikkö Jukka Jokinen
Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn
Kenraaliluutnantti (res) Arto Räty

11.50 TAUKO

12.10 Henkinen kriisinkestävyys ja kulttuuriset juuret
Tutkija, tutkimusryhmänjohtaja Ville Kivimäki 
Turun arkkihiippakunnan piispa Mari Leppänen 
Savonlinnan Oopperajuhlien taiteellinen johtaja Ville Matvejeff 
Suomen Kulttuurirahaston toimitusjohtaja Susanna Pettersson 

13.10 Päätössanat
Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila

Päämajasymposiumin juontaa
toimittaja Jussi-Pekka Rantanen, Yleisradio

Pidätämme oikeudet kaikkiin muutoksiin.

Tapahtumapaikka:

Konsertti- ja kongressitalo Mikaeli
Sointukatu 1, Mikkeli

Tilaisuuden paneelikeskusteluja voi seurata suorana myös Yle Areenasta tästä linkistä: Suomen turvallisuus, puolustus ja henkinen kriisinkestävyys puhuttavat Päämajasymposiumissa | Yle Uutiset suora | Yle Areena

Tilaisuus on maksuton ja kaikille avoin.

Tapahtumassa järjestetään kaksi eri paneelikeskustelua, joiden teemoina ovat Suomen turvallisuus ja puolustus sekä henkinen kriisinkestävyys ja kulttuuriset juuret. 

Tervetuloa Saimaan maisemiin,

Päämajakaupunki Mikkeliin!

Kuva: Pirjo Tuominen / Compic / Eduskunta

Jussi Halla-aho

Jussi Halla-aho on eduskunnan puhemies ja hän on toiminut Perussuomalaisten puheenjohtajana vuosina 2017–2021. Halla-aho on toiminut kansanedustajana vuosina 2011–2014 ja 2019-2022. Hän toimi myös ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajana. Halla-aho oli Euroopan parlamentin jäsen vuosina 2014–2019.

Antti Häkkänen

Antti Häkkänen on lakimies, puolustusministeri ja ex-oikeusministeri. Häkkänen on Kokoomuksen varapuheenjohtaja sekä Mäntyharjun kunnanvaltuutettu. Hän on myös Etelä-Savon hyvinvointialueen aluevaltuuston jäsen.

Jukka Jokinen

Kenraalimajuri Jukka Jokinen on toiminut Maavoimien esikuntapäällikkönä vuoden 2023 alusta alkaen. Jokinen toimi Karjalan prikaatin komentajana 2019-2022. Aiemmin hän on palvellut muun muassa maanpuolustuskurssien johtajana ja kadettikoulun johtajana Maanpuolustuskorkeakoulussa, sektorijohtajana Pääesikunnassa sekä tasavallan presidentin adjutanttina.

Kuva: SLS, Janne Rentola

Ville Kivimäki

FT, dosentti Ville Kivimäki toimii yliopistotutkijana ja ”Eletty kansakunta”-tutkimusryhmän johtajana Suomen Akatemian Kokemuksen historian huippuyksikössä Tampereen yliopistossa. Hän on tutkinut toisen maailmansodan ja sodanjälkeisen ajan sosiaali- ja kulttuurihistoriaa Suomessa sekä sotilaiden traumaattisia sotakokemuksia. Kivimäki toimii Sodan ja rauhan keskus Muistin tieteellisen neuvottelukunnan puheenjohtajana.

Mari Leppänen

Turun arkkihiippakunnan piispa Mari Leppänen johtaa hiippakunnan toimintaa työtovereinaan tuomiokapitulin henkilökunta ja hallintoa tuomiokapitulin istunnon puheenjohtajana. Piispa on myös piispainkokouksen ja kirkolliskokouksen jäsen. Hän on hiippakuntansa hengellinen johtaja ja osallistuu hiippakuntansa alueella yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Kuva: Juha Törmälä 

Ville Matvejeff 

Ville Matvejeff on Savonlinnan oopperajuhlien taiteellinen johtaja ja kuuluu Suomen menestyneimpiin nuoren sukupolven kapellimestareihin. Hänen johdollaan Oopperajuhlat on viime vuosina uudistanut niin ohjelmistoaan, strategiaansa kuin organisaatiotaankin. Kapellimestarina hän on tehnyt vaikuttavaa uraa erityisesti oopperaohjelmiston parissa eri puolilla Eurooppaa, ja hän on toiminut mm. Jyväskylä Sinfonian ylikapellimestarina sekä Ruotsissa Norrlandsoperan ja Kroatiassa Rijekan Oopperan päävierailijana.

Kuva: Lehtikuva / Emmi Korhonen 

Susanna Pettersson

Suomen Kulttuurirahaston toimitusjohtaja Susanna Pettersson on työskennellyt Ruotsin Nationalmuseumin pääjohtajana, Ateneumin taidemuseonjohtajana, Suomen Lontoon instituutin johtajana, Alvar Aalto -säätiön ja Alvar Aalto -museon johtajana sekä eri tehtävissä Valtion taidemuseossa. Hän on museologian dosentti Jyväskylän yliopistossa. 

Jussi-Pekka Rantanen

Ylen TV-uutisista ja Aamu-tv:stä tutuksi tullut Jussi-Pekka Rantanen on toiminut Yle Uutisten lukijana vuodesta 2007. Rantanen on juontanut myös lukuisia tilaisuuksia, kuten tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanottoja. Kuten monena aiempanakin vuonna, Rantanen toimii jälleen Päämajasymposiumin juontajana.

Olli Rehn

Olli Rehn on Suomen Pankin johtokunnan puheenjohtaja. Hän on toiminut pääjohtajana 12.7.2018 alkaen. Pääjohtaja Rehn vastaa rahapolitiikan valmistelusta, kotimaan talouspoliittisesta vaikuttamisesta, ulkoisesta viestinnästä, kansainvälisistä asioista sekä sisäisestä tarkastuksesta. Pääjohtaja on Euroopan keskuspankin neuvoston jäsen.

Arto Räty 

Kenraaliluutnantti (res) Arto Rädyllä on takanaan noin 40 vuoden ura puolustusvoimissa ja -ministeriössä. Hän on toiminut mm. Porin prikaatin komentajana, valtakunnallisten maanpuolustuskurssien johtajana, puolustusministeriön kansliapäällikkönä sekä Turvallisuuskomitean puheenjohtajana. Tällä hetkellä Räty toimii johtavana asiantuntijana viestintätoimisto Milttonilla ja on usean yrityksen ja säätiön hallituksessa tai neuvonantajana.

Merja Ylä-Anttila

Merja Ylä-Anttila on Yleisradion toimitusjohtaja. Ylä-Anttila aloitti tehtävässään Ylen johdossa syyskuun 2018 alussa. Hän on työskennellyt MTV Oy:n vastaavana päätoimittajana 2001-2018, MTV Oy:n toimitusjohtajan varahenkilönä 2012-2015 ja MTV Oy:n uutispäätoimittajana 1998-2001.

Päämajasymposiumin toteuttavat yhteistyössä

Päämajasymposiumin järjestävät Etelä-Savon maakuntaliitto ja Mikkelin kaupunki yhteistyössä Länsi-Savon, Yleisradion, Mikkelin musiikkijuhlien, Maavoimien esikunnan sekä Sodan ja rauhan keskus Muistin kanssa.