Ajankohtaista Etelä-Savosta • JOUSI-uutiskirje • 04.03.2024

European Region of Gastronomy -titteli siirtyi Saimaalle

Gastronomian juhlavuoden titteli siirtyi nykyiseltä ERG-alueelta Hauts-de-Francelta Saimaalle 22.11. Juhlavuotta vietetään Saimaalla vuoden 2024 ajan.
Le Touquetin kunnassa Ranskassa pidetyssä gaalassa palkittiin myös European Young Chef Award -kilpailun voittajat.

Tittelin luovutuksen merkiksi Saimaalle lahjoitettiin ranskalaisen taiteilijan tekemä soihtu, jota oli vastaanottamassa Taste Saimaa Ambassador Anni Korhonen.
–  Ranskalaiset laittavat ruokaa intohimolla, mutta me suomalaiset käytämme kokkaamiseen ripauksen taikuutta. Ruokamme maustetaan revontulilla ja kesäyön auringolla, kuvaili Korhonen juhlayleisölle.

Älä jää yksin ideasi kanssa!

Maakuntien liittojen tavoitteena on edistää alueensa elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä. Liitoista löytyy apua ja asiantuntemusta kestävään kehitykseen, kasvuun, kilpailukykyyn ja elinympäristön laatuun liittyvissä kysymyksissä. 

Maakunnan kehittämisessä on kyse omien vahvuuksien parantamisesta ja erikoistumisesta. Liiton myöntämällä EAKR-rahoituksella pyritään luomaan lisää työpaikkoja ja hyvinvointia Etelä-Savoon. 

Kehittämisrahoitusta hakevan toimijan kannattaa olla yhteydessä Etelä-Savon maakuntaliittoon jo hankkeen valmisteluvaiheessa.
Laitetaan kumpparit jalkaan ja mennään yhdessä hankesuon yli!

Itä- ja Pohjois-Suomelle yhteinen älykkään erikoistumisen strategia 

Etelä-Savon maakuntahallitus hyväksyi marraskuun kokouksessaan 20.11. Itä- ja Pohjois-Suomen seitsemän maakunnan yhteisen sopimuksen, jolla vahvistetaan alueen edunvalvontaa ja yhteistyötä.
Maakuntahallitus hyväksyi myös Itä- ja Pohjois-Suomen maakuntien älykkään erikoistumisen strategian (ÄES).

Yhteisellä älykkään erikoistumisen strategialla mahdollistetaan ylimaakunnallinen yhteistyö sekä maakuntien yhteisten hankkeiden valmistelu ja rahoitushaut.
Strategialla ja yhteistyöllä pyritään hyödyntämään kunkin alueen erityisvahvuudet koko IP-alueen menestymisen hyväksi.

Etelä-Savo sydämellä:
Maakuntahallituksen jäsenet esittäytyvät

"Etelä-Savo sydämellä" on blogikirjoitusten sarja, jossa esittäytyvät maakuntahallituksen jäsenet.
Hallituksen jäsen Tuukka Suomalainen kertoo, millainen eteläsavolainen hän on, mihin asioihin uskoo ja haluaa maakunnassa vaikuttaa ja millaisia terveisiä hän lähettää maakuntaan ja muualle Suomeen.
– Koen oman roolini erityisesti maakunnan yhteishengen ja tasapuolisen kohtelemisen kautta. Jotta Etelä-Savon maakunta on olemassa tulevaisuudessakin, on ensiarvoisen tärkeää, että kunnat ja ihmiset, jotka kuuluvat maakuntaamme, kokevat sen omakseen.

CASPER-hanke etsi ratkaisuja nuorten osallisuuden vahvistamiseen Unkarista

Kansainvälinen CASPER-hanketiimi kokoontui lokakuussa kumppanimaahan Unkariin, jossa tutustuttiin paikallisiin ratkaisuihin erityisesti nuorten osallisuuden vahvistamiseksi.
Etelä-Savon maakuntaliitto on kumppanina toteuttamassa nelivuotista CASPER-hanketta, jonka tavoitteena on vahvistaa maakunnan sopeutumista demografisiin muutoksiin. Miten alueella voidaan vastata väestön vähenemiseen, vanhenemiseen tai poismuuttoon?
Keskeinen osa hanketta on yhteistyö hankkeen kansainvälisten partnereiden kanssa. Kumppanimaita on viisi: Suomi (Etelä-Savo), Puola (Podlaskie), Italia (Basilicata), Ranska (Nouvelle-Aquitaine) ja Unkari (Somogy).

Itä-Suomen maakuntien yhteistyöryhmät elinvoiman asialla

Itä-Suomen MYR:it kokoontuvat kasvokkain yhteiseen työkokoukseen 21.11. Kokouksen tavoitteena oli luoda verkostoja yli maakuntarajojen, jakaa työskentelytapoja ja vahvistaa yhteistä ymmärrystä EU-rahoitusohjelmien mahdollisuuksista Itä-Suomelle.

Etelä-Savon MYR kokousti ennen yhteistä osiota ja päätti rahoituksen myöntämisestä kahdelle matkailua kehittävälle hankkeelle.
Päämaja – Mikkelin matkailun kehittämishanke tavoittelee Mikkelin omiin vahvuuksiin perustuvaa uutta ja kestävää matkailuliiketoimintaa.
D.O. Saimaa -laatu- ja alkuperämerkki saa uutta vauhtia D.O. Saimaa ja Saimaa Academy of Gastronomy – Network development and learning -hankkeesta.

Eurovaaleihin vauhtia EU-päiviltä Lundista

Pohjoismaiden EUROPE DIRECT -tiedotuspisteet Ruotsista, Tanskasta ja Suomesta kokoontuivat kuudetta kertaa yhteiseen ylikansalliseen tapaamiseen. Rajat ylittävä yhteistyö ja kokemusten vaihto toteutettiin Ruotsin Lundissa järjestettävien EU-päivien yhteydessä 13. – 15. marraskuuta. Keskeisenä teemana oli tuleviin eurovaaleihin valmistautuminen. Suomen delegaatioon kuuluivat Etelä-Savon lisäksi Pohjois-Savo, Etelä-Pohjanmaa, Kainuu, Pirkanmaa, Pohjois-Pohjanmaa ja Kymenlaakso.

Ensi kevään haaste erityisesti Itä-Suomessa on kannustaa kansalaisia käyttämään äänioikeuttaan vuoden 2024 EU-vaaleissa. Tähän haasteeseen pureutuu Etelä-Savon ED-piste ensi vuonna. 

Elokuvaohjaaja Klaus Härö kannusti maakunnan toimijoita yhteistyöhön 

Joukkuepelillä tehdään mestariteoksia -tilaisuudessa keskusteltiin yhteistyön tärkeydestä klusterityössä ja elokuvan tekemisessä. 

Tilaisuuden pääpuhujana oli elokuvaohjaaja Klaus Härö. Elokuvan tekemiseen osallistuu useita ammattilaisia, joilla on oma roolinsa elokuvan valmistumisessa. Yhdessä päästään parhaaseen lopputulokseen.

Klustereiden ajatuksena on, että alueen toimijat tekevät yhteistyötä yritysten hyväksi, jotta alueelle saadaan uusia palveluja, tuotteita sekä innovaatioita yritysten kasvua tukien. Jokaisen klusterin jäsenen panos on tärkeä.

Etelä-Savon älykkään erikoistumisen strategia esittelyssä uusilla videoilla

Älykkään erikoistumisen strategia (ÄES) luottaa Etelä-Savon tunnistettuihin vahvuuksiin – metsään, veteen, ruokaan, matkailuun ja hyvinvointiin. Näistä vahvuuksista Etelä-Savon kasvu ja kehitys ponnistavat.
Etelä-Savon viidestä eri vahvuuskärjestä on koostettu videot maakuntaliiton YouTube-kanavalle, katso tästä videot.

Kannattaa tutustua!

Itä- ja Pohjois-Suomen neuvottelukunnat Helsingissä joulukuussa

Itä- ja Pohjois-Suomen maakunnat kokoontuvat Helsinkiin neuvottelukuntien kokouksiin 7.12. IP-maakuntien kokouksessa käsitellään yhteisiä edunvalvonnan kysymyksiä ja muita ajankohtaisia asioita.

Itä- ja Pohjois-Suomen neuvottelukunnan puheenjohtajakapula siirtyy vuodenvaihteessa Etelä-Savolta Keski-Pohjanmaalle, joka on vuoden 2024 puheenjohtajamaakunta.Mikonkatu 5, Mikkeli • Palvelemme ma-pe klo 9-15
Henkilökunnan yhteystiedot

Tämä uutiskirje on lähetetty osoitteeseen .
Mikäli et halua enää viestiä, voit poistua postituslistaltamme

Uutiskirje nettiversiona