Suoraan sisältöön

Julkaistu 27.11.2023

Etelä-Savo sydämellä: maakuntahallituksen jäsen Tuukka Suomalainen

Etelä-Savon maakuntahallituksen blogikirjoitusten sarjassa hallituksen jäsenet esittäytyvät. Eteläsavolaisuudestaan ja ajatuksistaan maakunnan kehittämiseksi kertoo Tuukka Suomalainen (kesk.).

1. Millainen eteläsavolainen olet? Missä asut, mitä teet ja mitä arvostat kotiseudussasi?

Sukuni, Suomalaiset, ovat olleet eteläsavolaisia niin kauan kuin historia tuntee. Oma eteläsavolaisuuteni on ennen kaikkea kerimäkeläisyyttä. Kotiseutu, työ, harrastukset sekä monet läheiset ja kaverit liittyvät tavalla tai toisella tänne. Vielä ei ole tullut tarpeelliseksi edes lyhyestikään miettiä, missä sitä muualla asuisi ellei täällä. Vaikka Kerimäen kunta on liittynyt 2009 Savonlinnan kaupunkiin, usein huomaan esitteleväni itseni, että olen "kermäeltä". Se on kotoista ja mukava sanoa, siihen liittyy paljon tunnettakin.

Työskentelen yrittäjänä energiapuun oston ja korjuun parissa. Omia metsäkoneita minulla ei ole, hoidan puukauppaa sekä korjuuntyön ohjausta toisen yrityksen lukuun. Luottamustehtävissä olen kotikaupungissani Savonlinnassa kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja sekä Keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja. Lisäksi olen mukana kotiseututyössä Kerimäellä ja muutamissa maakunnallisissa tehtävissä. 

2. Mihin asioihin maakunnassa erityisesti haluaisit vaikuttaa tehtäväsi kautta?

Maakuntaliitolla on pitkä ja perusteellinen osaaminen lakisääteisiin tehtäviin. Asioiden valmistelijat ovat päteviä ihmisiä. Koen oman roolini erityisesti maakunnan yhteishengen ja tasapuolisen kohtelemisen kautta. Jotta Etelä-Savon maakunta on olemassa tulevaisuudessakin, on ensiarvoisen tärkeää, että kunnat ja ihmiset, jotka kuuluvat maakuntaamme, kokevat sen omakseen.
Ellei näin ole, Etelä-Savo lakkaa ajan oloon olemasta, ja kunnat hakevat oman yhteistyösuuntansa kuka mistäkin. Tällainen kehitys olisi ainoastaan haitallista ja veisi ennestään niukkoja resursseja pois maakuntamme alueelta. 

Omalta osaltani haluan olla turvaamassa maakuntaliiton toiminnassa tasapuolisuuden pienempiäkin kuntia kohtaan sekä niitä toimialoja, jotka eivät itsestään saa ääntään riittävästi kuuluviin. Maakuntaliiton tärkeä tehtävä on myös pitää jämäkästi kaikkien eteläsavolaisten puolta maakunnan sisällä, Suomen tasolla sekä EU:n päätöksenteossa. Kaikilla tasoilla on muistettava maakunnan ihmisen etu ykkösenä. Olen tyytyväinen, että maakuntaliitto muun muassa on vaatinut hyvinvointialuetta ottamaan huomioon päätöksenteossaan elinvoimavaikutukset sekä huomioimaan puhtaan energian siirtymässä, ettei se saa heikentää metsätalouden harjoittamisen kannattavuutta. Nämä pari esimerkkiä ovat kuvaus maakuntaliiton toiminnasta. 

3. Terveisesi eteläsavolaisille – ja muualle Suomeen?

Me eteläsavolaiset tarvitsemme lisää reipasta tekemisen meininkiä ja keskinäistä yhteistyötä. On tärkeää ja hyödyllistäkin, että osaisimme ajatella asioita enemmän yhteisestä, maakunnan kokoisesta näkökulmasta. Etelä-Savolla on ilman muuta paikkansa maakuntakartalla, mutta ilman ponnisteluja ja menestymisen halua se ei onnistu. Valtion päätöksiä Itä-Suomen elinvoimaa tukemaan tarvitsemme myös. Toistaiseksi nykyisellä maan hallituksella se on jäänyt lyhyiden puheiden asteelle, mutta teemme yhdessä itästen maakuntaliittojen ja kuntien kanssa yhteistyötä, että maan hallitus kantaisi oman vastuunsa Itä-Suomen hyväksi. 

Tuukka Suomalainen
Maakuntahallituksen jäsen
Etelä-Savon maakuntaliitto