Ajankohtaista Etelä-Savosta • JOUSI-uutiskirje • 09.05.2024

Rakennerahastot-ikoni.

EAKR- ja JTF-rahoitushaut avoinna

Maakuntaliitossa avautui tammikuussa kaksi uutta rahoitushakua.
EAKR-hankerahoitusta myönnetään innovaatioiden edistämiseen sekä energiatehokkuutta ja kiertotaloutta tukeviin kehittämishankkeisiin. JTF-rahoitusta on haettavana mm. matkailuelinkeinon kilpailukyvyn parantamiseen, retkeily- ja vesistöreitistöihin sekä bio- ja kiertotalousterminaaleihin. 
EAKR-haku on avoinna 23.2. ja JTF-haku 16.2. saakka.

Etelä-Savon maakuntahallituksen jäsenet.

Maakuntahallitus päätti kuluvan vuoden edunvalvonnan tavoitteista 

Maakuntahallitus päätti tammikuun kokouksessaan vuoden 2024 edunvalvonnan painopisteistä. Edunvalvonta kuuluu maakuntaliiton avaintehtäviin ja sitä tehdään tiiviissä yhteistyössä alueen eri toimijoiden kanssa.

Vuonna 2024 keskitytään maakuntaliiton edunvalvontatyössä kymmeneen maakunnan kehittymisen ja elinvoiman kannalta tärkeään tavoitteeseen.
Tavoitteiden toteutuminen edellyttää maakunnan ulkopuolella tehtäviä päätöksiä ja valtion rahoitusta. Vahvaa vaikuttamistyötä tarvitaan niin valtioneuvoston ja eduskunnan kuin Euroopan unioninkin tasolla.

Maakuntajohtaja Pentti Mäkinen.

Yhteistä ääntä Etelä-Savon puolesta saavutettavuudesta sairaalaverkkoon

Maakuntaliiton edunvalvontatyössä vuoden 2024 keskeinen tavoite on varmistaa Itä-Suomen elinvoima.
Hallitus on aloittanut pohjoisen ja itäisen Suomen ohjelmien valmistelun. Itäisen Suomen ohjelmaan on sisällytettävä konkreettiset toimenpiteet, joilla turvataan yritysten toimintaedellytykset, huoltovarmuutta ja turvallisuutta tukevat liikenne- ja tietoliikenneyhteydet ja ennen kaikkea koko itäisen Suomen pysyminen asuttuna. 

– Haluamme vaikuttaa siihen, miten valtiovalta huolehtii maakuntamme elinvoimasta. Omat toimemme edunajamisessa tähtäävät samoihin tavoitteisiin, kirjoittaa maakuntajohtaja Pentti Mäkinen maakuntajohtajan blogissa.

Taste Saimaa-tekstillä banneri.

Koko Saimaa pilkkii sunnuntaina 4.2.!

Saimaan gastronomian juhlavuotta vietetään koko kuluvan vuoden ajan Etelä-Savossa, Pohjois-Karjalassa ja Etelä-Karjalassa. Taste Saimaan juhlavuoden avajaisviikonloppu on 2.–4.2.2024 Lappeenrannassa.

Eri puolilla kaupunkia on luvassa hienoja kulttuuria ja ruokaa yhdistäviä elämyksiä ja tapahtumia, jotka kutsuvat kokemaan Saimaata kaikin aistein. 
4.2. järjestetään Koko Saimaa pilkkii -tempaus, joka haastaa kaikkia talvikalastuksen pariin nauttimaan talvisesta järvimaisemasta.

– Saimaan ruokamatkailun juhlavuoden tarkoitus on nostaa esiin alueemme ruokaperinnettä, kulttuuria ja muita helmiä. Toivomme, että monet lähtisivät jo avajaisviikonloppuna innolla mukaan kokemaan juhlavuoden antia. Ensin syödään ja juhlitaan avajaisia, ja sen jälkeen mennään yhdessä pilkille Saimaan jäälle, kuvailee hankejohtaja Sari Kaasinen avajaisviikonlopun tunnelmia. 

Europe Direct-teksti ja EU-lippu.

Eurooppa on auki opiskelijoille – nuoret kertovat ajatuksistaan ja toiveistaan

Etelä-Savon Europe Direct -tiedotuspiste oli mukana tammikuussa Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamkin kampuksella Savonlinnassa järjestetyillä työelämämessuilla. Työnantajat esittelivät messuilla opiskelijoille yritystoimintaansa ja mahdollisia työpaikkoja.

Mitä opiskelijat ajattelevat oikeudestaan opiskella, kouluttautua ja työskennellä kaikkialla EU:n alueella? Ainakin näin: – Uskon, että se lisää ymmärrystä kulttuurieroihin ja maailmaan, miten muu maailma toimii.

Ideoita asukkaiden aktivointiin haetaan työpajoissa – tervetuloa mukaan!

Miten alueella voidaan sopeutua väestön vähenemiseen, vanhenemiseen tai poismuuttoon? Ratkaisuja haetaan kansainvälisessä CASPER-hankkeessa yhdessä alueen kuntia, toimijoita ja asukkaita aktivoimalla.

Maakuntaliiton järjestämissä työpajoissa helmikuussa keskitytään asukkaiden aktiivisuuden ja osallisuuden vahvistamiseen. 

Työpajat:

Sulkava (Juva, Enonkoski, Rantasalmi, Puumala): Kauppatie 1, torstaina 15.2. klo 16-18.30. Ilmoittaudu tästä linkistä.

Mäntyharju (Kangasniemi, Hirvensalmi, Pertunmaa): Tervaniementie 2, tiistaina 20.2. klo 16-18.30. Ilmoittaudu tästä linkistä.

Työpajat ovat samansisältöisiä. Ne ovat kaikille avoimia ja mukaan kutsutaan erityisesti kuntien edustajia, poliittisia päättäjiä, järjestö- ja yhdistystoimijoita sekä aktiivisia kuntalaisia.

Aurinkoenergian ja maalämmön mahdollisuudet Etelä-Savossa selvillä

Maakuntaliitto selvitti maakunnan potentiaalia uusiutuvien energialähteiden hyödyntämisessä.

Selvitykset antavat kattavat tiedot maakunnallisen ja paikallisen aurinkoenergian ja maalämmön tuotannon edellytyksistä, edistämiskeinoista ja vaikutuksista Etelä-Savossa. Etelä-Savon alueelta löytyi 16 mahdollista aluetta teollisen kokoluokan aurinkovoimalalle. Maalämmön tuotantoon potentiaalia on Pieksämäellä, Mikkelissä ja Mäntyharjussa.

Tehtyjä selvityksiä tullaan hyödyntämään Etelä-Savon maakuntakaavan ja energiastrategian laadinnassa.

Suurin osa Suomea-teksti.

Metsien muutosten vaikutukset korostuvat Itä- ja Pohjois-Suomessa

Itä- ja Pohjois-Suomen maakuntien osuus on 69 prosenttia koko maan metsä- ja kitumaan pinta-alasta. Metsätalouden suhteellinen merkitys onkin muuta maata suurempi, ja siten myös metsäalalla tapahtuvien muutosten ekologiset, taloudelliset ja sosiaaliset vaikutukset korostuvat.
Luonnonvarakeskus selvitti Itä- ja Pohjois-Suomen maakuntien toimeksiannosta, miten alueen metsät ovat muuttuneet ja millaiselta niiden tuleva kehitys voisi näyttää.

Etelä-Savon metsistä ja niiden merkityksestä voit lukea lisää täällä:
Etelä-Savon metsät työllistävät ja tuottavat toimeentuloa koko Suomelle

Uudistuva ja osaava Suomi 2021-27 -teksti.

Rahoitusvuoden startti keräsi hanketoimijat ja rahoittajat yhteen

Aamukahvitilaisuudessa 9.1. hankehakijat ja -toteuttajat saivat tietoa EU-ohjelmakaudesta, rahoituksesta ja tulevista hakujen painotuksista. Maakuntaliitto puolestaan kuuli terveisiä ja toiveita hanketoteuttajilta.
Tilaisuudessa käytiin läpi parhaillaan auki olevien EAKR- ja JTF-hakujen sisältöjä ja käsiteltiin hyvän hankehakemuksen tunnuspiirteitä.
Rahoittajan viesti hakijoille on, että hankehakemukseen kannattaa panostaa ja annostella mukaan kunnianhimoa, konkretiaa ja kuvaus aluekehitysvaikutuksista.

Kansainvälistä rahoitusta haettavissa eri ohjelmista

Central Baltic Interreg -ohjelman rahoitushaku aukeaa kolmeksi viikoksi huhtikuussa 2024. Haettavana on huikeat 30 miljoonaa euroa. Etelä-Savo on mukana ohjelmassa ensimmäistä kertaa, joten tilaisuuteen kannattaa ehdottomasti tarttua.

Partnerihaun ja hakemuksen valmistelun tueksi on tulossa työpaja 6.2.2024. Työpajan järjestävät ovat Kaakkois-Suomen maakunnat.
Central Baltic- ja muista kansainvälisistä rahoitushjelmista voit lukea lisätietoa verkkosivuiltamme.


Mikonkatu 5, Mikkeli • Palvelemme ma-pe klo 9-15
Henkilökunnan yhteystiedot

Tämä uutiskirje on lähetetty osoitteeseen .
Mikäli et halua enää viestiä, voit poistua postituslistaltamme

Uutiskirje nettiversiona