Uutiskirje elokuu 2020

Maakuntajaon on perustuttava tosiasioihin

Sote-maakuntauudistus on parhaillaan laajalla lausuntokierroksella. Uudistuksen osana maan hallitus esittää kaksi vaihtoehtoa, joista toinen sisältää muutoksen Etelä-Savon maakunnan alueeseen. Maakuntajohtaja Pentti Mäkinen käsittelee kirjoituksessaan maakuntajaon muuttamisen toiminnallisia ja taloudellisia vaikutuksia, joihin on syytä kiinnittää huomiota.
Lue maakuntajohtaja blogikirjoitus

Maakunta valmistelee talouden elpymistoimia koronatilanteeseen

Maakunnan elvytyssuunnitelman toimenpiteet liittyvät erityisesti hyvinvointiin ja hyvään ympäristöön, fyysiseen ja digitaaliseen saavutettavuuteen sekä elinkeinojen murrokseen ja älykkääseen erikoistumiseen. Maakuntahallitus käsittelee suunnitelman syyskuussa. 
Lue maakunnan elpymistoimista koronan aluetaloudelle aiheuttamiin tarpeisiin

Maakuntahallitus päätti hankerahoituksesta 

Maakuntahallitus keskusteli elokuun kokouksessa Etelä-Savon maakuntaliiton organisaation kehittämisestä, antoi maakuntaliitolle valtuutuksen hakea ja valmistella hankkeita ja päätti useiden hankkeiden rahoituksesta.
Lue maakuntahallituksen tiedote

Saavutettavuuden ja rajat ylittävän yhteistyön merkitys korostuvat

Kilpailukykyistä saavutettavuutta voidaan pitää Etelä-Savon ja Itä-Suomen toimintaympäristön yhtenä kriittisenä palveluna ja kilpailutekijänä, kirjoittaa aluesuunnittelujohtaja Jarmo Vauhkonen blogitekstissään.
Lue saavutettavuuden merkittävyyden tunnistamisesta Itä-Suomen elinvoimatyössä 

Saimaa-ilmiö toiselle kierrokselle Euroopan kulttuuripääkaupunkikilvassa

Kulttuuripääkaupunkihakemuksia arvioinut raati näki potentiaalia Tampereen, Oulun ja Savonlinnan hakemuksissa Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026. Koko kolmikko jatkaa esivalinnasta toiselle kierrokselle kilvan kiristyessä. Euroopan kulttuuripääkaupunki vuodelle 2026 valitaan raadin kokouksessa 2.6.2021 Helsingissä.  
Lue raportin tiivistelmä

Saimaannorppien suojelua koskevat kalastussäännöt päivitetään

Maa- ja metsätalousministeriö ja maakuntien liitot järjestävät osana uusien kalastussääntöjen valmistelua yhteensä viisi keskustelutilaisuutta. Kalastajat, asukkaat ja luonnonsuojelijat kertoivat Rantasalmella ja Puumalassa, millaisia kokemuksia heillä on kalastusrajoituksista.
Lue norppa ja kalastus -keskustelutilaisuuksista

Hallituksen sote-maakuntakierros vieraili Etelä-Savossa

Ministeri Kiurun soteuudistuksen aluekierros saapui Etelä-Savoon 28.8.2020. Ministerit kertoivat sote-uudistuksen tavoitteista ja lausuntokierroksella olevasta luonnoksesta. Tavoitteena on, että Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelut vastaavat maakunnan asukaspohjan tarpeita.
Lue Etelä-Savon tilaisuudesta ja katso tallenne 

Etelä-Savon muuttoliike oli edelleen plussalla tammi-heinäkuussa

Väkiluku väheni Etelä-Savossa tammi-heinäkuun 2020 aikana yhteensä 662 henkilön verran. Väestönmuutos oli selkeästi vähemmän miinuksella kuin edellisenä vuonna, jolloin tammi-heinäkuussa väkiluku väheni yhteensä 1 040 henkilön verran.

Kokonaisnettomuutto oli Etelä-Savossa vuonna 2020 tammi-heinäkuussa 108 henkilön verran positiivinen. Edellisenä vuonna tammi-heinäkuussa muuttoliike oli 297 henkilön verran negatiivinen.

Katso tilastotiedot Etelä-Savon väestökehityksestä 
Lue tiedote muuttoliikkeestä tammi-heinäkuussa

Etelä-Savo ennakoi -sivusto on uudistunut!

Etelä-Savon maakuntaliiton ennakointihanke on uudistanut maakunnallisen ennakointisivuston Esavoennakoi.fi. 

Ennakointisivuston uudistuksessa on kiinnitetty erityisesti huomiota käyttäjäystävällisyyteen ja tiedon saavutettavuuteen.
Lue tiedote sivuston uudistuksesta

Katso uudistuneet verkkosivut

Harrastuksesta taitoja ja itsevarmuutta työelämään

Maakuntaliiton kesäharjoittelija Krista Mynttinen oli elokuun ajan töissä E=mc2 -Nuorten osallisuudesta energiaa Etelä-Savoon -hankkeessa 2019-2021 ja kirjoitti blogiin nuorista yhdistystoiminnassa nuoren yhdistystoimijan näkökulmasta. 
Lue nuorista yhdistystoiminnassa

Digitaitokartoitus vahvistaa: suomalaiset ovat digitaitavaa kansaa, myös Etelä-Savossa

Laajan kyselyn mukaan suurin osa suomalaisista käyttää älypuhelinta. Puhelinta ja muita älylaitteita käytetään pääasiassa vain itselleen tuttuihin digipalveluihin. Digitukea kaivataan laitteiden, palveluiden ja asioinnin haltuunottoon.
Lue Etelä-Savon digitaitokartoituksen tuloksista

Tämä uutiskirje on lähetetty osoitteeseen .
Mikäli et halua enää viestiä? Poistu listaltamme

Jos viesti ei näy oikein, voit lukea nettiversion täältä.