Jousi-uutiskirje tammikuu 2023

Yhdessä, ennakoiden, uudistaen -tekstillä banneri.

Maakuntahallitus linjasi Etelä-Savon hallitusohjelmatavoitteet

Maakuntahallitus täsmensi tammikuun kokouksessaan maakunnan hallitusohjelmatavoitteet hallituskaudelle 2023-27. Etelä-Savon saavutettavuus on kärkitavoitteena hallitusohjelmaan. Toimivilla tie- ja rautatieyhteyksillä varmistetaan kustannustehokkaat kuljetukset ja monipaikkaisen arjen sujuvuus. Liikenneinvestointeja tarvitaan raide- ja tieliikenteeseen koko itäiseen Suomeen.
Lue lisää

Saimaa ERG-tekijätiimi.

Saimaa on European Region of Gastronomy vuonna 2024!

Saimaan alueelle on myönnetty European Region of Gastronomy -titteli vuodelle 2024. Valinta tuo Itä-Suomeen kansainvälisiä ja kotimaisia vierailijoita, uudenlaisia ruuan ja kulttuurin yhdistäviä tapahtumia sekä ruoka-alan kilpailuja.
Kansainvälinen raati totesi valinnassaan olleensa erityisen vaikuttunut Saimaan alueen kestävästä elämäntavasta, jossa ruoka, luonto, kulttuuri ja hyvinvointi yhdistyvät poikkeuksellisella tavalla. 
Saimaan tunnettuuden eteen tehdään nyt monen maakunnan kesken yhteistyötä, jonka tavoitteena nostaa Saimaa Lapin ja Helsingin veroiseksi matkakohteeksi.  
Lue lisää

Saimaa ERG-pyöreän pöydän kutsu.

Pyöreä pöytä kutsuu suunnittelemaan Saimaan alueen juhlavuotta 

Helmikuussa kutsutaan kaikkia Saimaan alueen ruoka-, kulttuuri- ja matkailualan toimijoita kuulemaan European Region of Gastronomy -juhlavuodesta ja suunnittelemaan gastronomian, kulttuurin ja taiteen kokonaisuuksia vuodelle 2024.
Mitä tunnustus meille ja aluelleemme merkitsee? Millaisia makuja sinä haluaisit juhlavuodessa maistaa? Millaista ohjelmaa juhlavuodessa haluaisit kokea? Mitä haluaisit olla itse mukana toteuttamassa? Tervetuloa ideoimaan!
Kaikille avoimet Pyöreät pöydät järjestetään Lappeenrannassa, Joensuussa ja Mikkelissä.
Lue lisää

EU-lippu taivasta vasten.

EAKR-rakennerahastohaku auki helmikuussa, JTF-rahoitusta haettavissa myöhemmin keväällä

Etela-Savon maakunnan yhteistyöryhmä MYR päätti helmikuussa avattavan EAKR-rakennerahastohaun sekä myöhemmin keväällä avautuvan JTF-rahastohaun painotuksista ja sisällöistä kokouksessaan 25.1.2023.

Maakuntaliitosta haettavissa on yhteensä noin 5,5 miljoonaa euroa aluekehitystä tukeviin hankkeisiin. Lisäksi maakuntaliitto jakaa JTF-rahoitusta noin runsaat 14 miljoonaa euroa seuraavan kahden vuoden aikana maakunnan kehittäjä- ja tutkimusorganisaatioille, korkeakouluille ja oppilaitoksille, kunnille, säätiöille ja yhdistyksille.
Lue lisää

Tienviitat-ikoni.

JTF-rahoitus taipuu moneen Etelä-Savossa

Etelä-Savon ELY-keskus ja maakuntaliitto järjestivät 20.1.2023 yhteisen JTF-infotilaisuuden, jossa avattiin JTF-rahaston rahoitusmahdollisuuksia Etelä-Savossa. Teamsissa järjestetyssä tilaisuudessa oli yli 140 osallistujaa maakunnan eri organisaatioista.
Osallistujia kiinnosti aukeavien hakujen tukiprosenttien ja ajankohdan lisäksi se, millaisiin hankkeisiin on mahdollista saada rahoitusta. Rahoittajat kannustivat hankehakijoita ottamaan yhteyttä siinä vaiheessa, kun hankesuunnitelmia työstetään. Hankehakemusten sisällöistä kannattaa keskustella rahoittajien kanssa hyvissä ajoin ennen niiden jättämistä.
Lue lisää

Kerttu Hakala.

Etelä-Savo sydämellä:
Maakuntahallituksen jäsenet esittäytyvät

"Etelä-Savo sydämellä" on blogikirjoitusten sarja, jossa esittäytyvät maakuntahallituksen jäsenet.
Hallituksen jäsen Kerttu Hakala kertoo, millainen eteläsavolainen hän on, mihin asioihin uskoo ja haluaa maakunnassa vaikuttaa ja millaisia terveisiä hän lähettää maakuntaan ja muualle Suomeen.
- Eteläsavolaisia haluan kiittää siitä, että joukkoon mahtuu monenlaisia ihmisiä. Täällä on parhaimmillaan leppoisaa ja hauskaa. Muualle Suomeen ja maailmalle sanoisin, että tervetuloa tänne! Meiltä löytyy varsinaisia helmiä esimerkiksi pienimuotoisesta omavaraistaloudesta kiinnostuneille ja luonnossa samoilijalle.
Lue lisää

Tuula Kokkonen.

TKI-tiekarttaa laaditaan Etelä-Savossa - yritykset mukaan TKI-työhön!

Etelä-Savossa on käynnistymässä maakunnallisen TKI-tiekartan laatiminen. Tiekarttaa hahmotellaan yhdessä yritysten, tutkimus- ja oppilaitosten, kuntaedustajien sekä kehittämis- ja rahoitusorganisaatioiden kanssa.
- Etelä-Savossa on tunnistettu, että maakunnan menestyksen avaintekijä on alueen yritysten kyky uudistua.
Kääritäänpä siis hihat yhdessä!, kannustaa elinkeinopäällikkö Tuula Kokkonen.

Lue lisää

Saimaannorppa kivellä.

Ilmastohankkeiden infotilaisuudet kunnille

Maakuntaliitto ja Etelä-Savon ELY-keskus järjestävät infotilaisuudet kunnille Mikkelissä, Savonlinnassa ja Pieksämäellä maakunnan ilmastohankkeiden rahoituksesta ja yhteisestä ilmastotyöstä.
Tilaisuuksissa esitellään Etelä-Savon ilmastotiekartan luonnosta, kuntien ilmasto-ohjelmien laadintaa sekä esimerkkejä kuntien ilmastohankkeista. Kunnat saavat tietoa myös hankkeiden rahoitusmahdollisuuksista.
Lue lisää

Leader-ryhmät vauhdittavat maaseudun elinvoimaa

Leader-ryhmät toimivat maaseudun parhaaksi tukemalla paikallisia yhteisöjä sekä yrittäjiä.
Tänä vuonna vietetään Elävän perinnön eurooppalaista teemavuotta. Etelä-Savon Leader-ryhmät ovat jo aloittaneet vuoden juhlistamisen ennakkoon tukemalla ympäri maakuntaa erilaisia pienhankkeita.
Lue lisää

Esavo ennakoi-hankkeen tunnus.

Kohtaantofoorumissa ennakoidaan Etelä-Savon osaamistarpeita

Etelä-Savon Kohtaantofoorumi järjestetään 23.2.2023 klo 13-16. Foorumissa käynnistetään osallistava, vuoden 2023 aikana toteutettava osaamisteemainen tulevaisuusprosessi. Tilaisuudessa mm. jatketaan työskentelyä Etelä-Savon kannalta merkittävien ammattialojen näkymistä.
Lue lisää

YHES-logo bannerina.

Etelä-Savon järjestöneuvottelukunta YhES järjestäytyi

Etelä-Savon maakunnallinen järjestöneuvottelukunta (YhES) toimii maakunnan alueella toimivien yhdistysten ja järjestöjen monialaisena yhteistyöelimenä. Vuonna 2019 perustettu Etelä-Savon järjestöneuvottelukunta on osa Etelä-Savon maakuntaliiton toimintaa.
Uusi neuvottelukunta aloitti työnsä järjestäytymiskokouksessaan 18.1.
Etelä-Savon maakuntahallitus valitsi neuvottelukunnan jäsenet vuoden 2022 lopulla uudelle nelivuotiskaudelle.
Lue lisää

Itä-Suomen ilmastokonferenssin tapahtumamainos.

Itä-Suomen ilmastokonferenssi Savonlinnassa 15.2.

Itä-Suomen ilmastokonferenssi kokoaa asiantuntijoita kertomaan ajankohtaisista kuntia koskevista ilmastoaiheista. Ohjelmassa on muun muassa ilmastotutkija Tero Mustosen puheenvuoro itäisen Suomen sopeutumisesta ilmastonmuutokseen.
Lisäksi kuullaan kuntien ilmastosuunnitelmista sekä vihreän siirtymän toteutuksesta, rahoituksesta ja esimerkeistä. Maankäytön ilmastovaikutuksia käsitellään päivän lopuksi paneelikeskustelussa.
Tilaisuuden järjestävät ympäristöministeriö, Etelä-Savon, Etelä-Karjalan ja Pohjois-karjalan maakuntaliitot sekä Europe Direct Etelä-Savo.
Lue lisää

Tämä uutiskirje on lähetetty osoitteeseen .
Mikäli et halua enää viestiä? Poistu listaltamme

Jos viesti ei näy oikein, voit lukea nettiversion täältä.