Suoraan sisältöön
Kuvassa Markus Hirvonen, Jami Holtari, Anu-Anette Varho, Sari Kaasinen, Diane Dodd, Pentti Mäkinen ja Eevamari Lahtinen.

Julkaistu 12.01.2023

Saimaa on vuoden 2024 European Region of Gastronomy - Arvostettu tunnustus juhlii itäsuomalaista ruokakulttuuria kansainvälisessä valokeilassa

Saimaan alueelle on myönnetty European Region of Gastronomy -titteli vuodelle 2024. Valinta tuo Itä-Suomeen kansainvälisiä ja kotimaisia vierailijoita, uudenlaisia ruuan ja kulttuurin yhdistäviä tapahtumia sekä ruoka-alan kilpailuja.

International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism -järjestön vuodesta 2016 alkaen myöntämä titteli nostaa vuosittain paikallista ruokamatkailua kestävästi edistävän alueen Euroopan matkailun keskiöön. Raati totesi vuoden 2024 valintansa perusteena olleen Saimaan alueen kestävän elämäntavan, jossa ruoka, luonto, kulttuuri ja hyvinvointi yhdistyvät poikkeuksellisella tavalla. Päätös valinnasta oli yksimielinen. 

Titteli vastaanotettiin palkintoseremoniassa Juvan Teahouse of Wehmaisilla torstaina 12.1.2022. Tunnustuksen luovutti International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism -järjestön presidentti Diane Dodd. Palkitsemisen myötä Saimaan alue on liittynyt kansainväliseen Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism ruoka- ja kulttuurimatkailun verkostoon, joka edistää ruokakulttuurin monimuotoisuutta ja kestävää kehitystä. 

 Juhlavuosi tuo Saimaalle kansainvälisiä kilpailuja, vierailijoita ja tapahtumia 

Juhlavuoden myötä Saimaa houkuttelee erityisesti ruuasta kiinnostuneita matkailijoita teemareiteillä sekä ruuan ja taiteen yhdistävillä tapahtumilla ja palveluilla. Vuonna 2024 Saimaa toimii myös kansainvälisen gastronomisten alueiden verkoston tapahtumapaikkana, kun alueelle on kaavailtu vetovastuuta muun muassa nuorten huippukokkien European Young Chef Award -kisasta, eri puolilta maailmaa saapuvien asiantuntijoiden Platform Meeting -tapaamisesta sekä ruokalahjoja esittelevästä World Food Gift Challenge -kisan järjestämisestä. 

European Region of Gastronomy -status on myönnetty Suomeen kerran aikaisemmin. Kuopio vietti juhlavuotta vuonna 2020. Muun muassa Lonely Planet, Channel 5 ja Madventures nostivat juhlavuoden esille, ja Visit Finland nimesi Kuopion Suomen parhaiden matkakohteiden joukkoon vuonna 2021. 

Yhteistyötä itäisen Suomen matkailun eteen kolmen maakunnan alueella 

Etelä-Savon maakuntaliiton maakuntajohtaja Pentti Mäkinen kertoo, että Saimaa European Region of Gastronomy on itäselle Suomelle merkittävä yhdistävä tekijä ja kehittymisen mahdollisuus. 
 - Nopeasti muuttunut maailmankuva vaatii uusia näkökulmia erityisesti matkailun kehittämiseen meillä itäisessä Suomessa. Kansainvälinen status antaa meille hienot edellytykset vahvistaa matkailuliiketoiminnan edellytyksiä ja yhteistä Saimaa-brändiä. Juhlavuotta toteutetaan Etelä-Savon, Etelä-Karjalan ja Pohjois-Karjalan välisenä yhteistyönä. Toivomme, että useat toimijat lähtevät toteuttamaan ruoka-, kulttuuri-, ja matkailuteemaisia kokonaisuuksia kansainvälisiä matkustajia houkutteleviksi juhlavuoden sisällöiksi.

Tavoitteena nostaa Saimaa Lapin ja Helsingin veroiseksi matkakohteeksi  

European Region of Gastronomy -status on myönnetty hakukirjan ja kesällä Saimaalla vierailleen kansainvälisen raadin arvion perusteella. Maakuntarajat ylittävä yhteistyö kulttuurimatkailun edistämiseksi alkoi Itä-Suomessa jo Saimaa-ilmiöstä, jossa haettiin alueelle Euroopan kulttuuripääkaupungin statusta vuodelle 2026. Kulttuuripääkaupunkikisan voitti Oulu, mutta haun myötä International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism -järjestö tunnisti Saimaan potentiaalin European Region of Gastronomy -tittelin kantajaksi. 

Hankejohtaja Sari Kaasinen iloitsee pitkäjänteisen yhteistyön kantamasta hedelmästä: 

-Tämä status on iso kiitos ja palkinto kaikille, jotka ovat tehneet pitkään työtä alueemme vahvuuksien nostamiseksi kansainväliselle tasolle. Statuksen siivittämänä tavoitteemme on nousta Lapin ja Helsingin rinnalle Suomen merkittävimmäksi matkailualueeksi. Vuonna 2024 Saimaa tulee olemaan maailman mielenkiintoisimpia kohteita, jossa kansainväliset matkailijat saavat kokea Järvi-Suomen puhtautta ja ainutlaatuisuutta kaikilla aisteillaan. Tulemme luomaan kokonaisuuksia, jotka yhdistävät kulttuurin, taiteen ja ruuan ennennäkemättömällä tavalla. 

Saimaa on salaisuus, joka on aika kertoa maailmalle

Hotelli Punkaharjun johtaja, yrittäjä Saimi Hoyer uskoo vahvasti Saimaan viehätysvoimaan, ja on todistanut miten viime vuosina yrittäjät ovat yhdistäneet voimansa palvellakseen matkailijoita entistä laadukkaammin. Muun muassa Suomen parhaana ruokamatkailutuotteena 2019 palkittu Saimaa Gastronomy-verkosto yhdistää Hotelli Punkaharjun, Sahanlahti Resortin, TeaHouse of Wehmaisin ja Tertin Kartanon kulinaristiseksi reitiksi seudun järvimaisemissa. Juhlavuoden myötä alueelle on odotettavissa lisää yhteistyötä ruokamatkailijoiden palvelemiseksi. 

- Saimaan alueen yrittäjät ovat jo vuosia työskennelleet yhteisen Saimaa-vision eteen. Kulkiessamme kohti European Region of Gastronomy -juhlavuotta 2024, toivon että myös me paikalliset ihmiset saamme muistutuksen alueemme ruokakulttuurin rikkaudesta ja innostumme Saimaan luonnon antimista. On aika uudistaa perinteitämme sekä jakaa monipuolinen ruokamme ja kulttuurimme maailman kanssa.

Lisätietoja: Sari Kaasinen, hankejohtaja, +358 40 636 1469, sari.kaasinen@esavo.fi 
 

Kuvassa: Markus Hirvonen, Jami Holtari, Anu-Anette Varho, Sari Kaasinen, Diane Dodd, Pentti Mäkinen ja Eevamari Lahtinen
Kuva: Anna-Katri Hänninen

Saimaan alue on vuonna 2024 Euroopan ruoka- ja kulttuurimatkailun keskus. European Region of Gastronomy on kansainvälisesti arvostettu tunnustus, jota on myönnetty 2016 lähtien yhdelle tai useammalle eurooppalaiselle alueelle. Statuksen myöntää International Institute of Gastronomy, Arts, Culture and Tourism -järjestö. 

Valmistautumista kohti juhlavuotta 2024 tehdään Etelä-Savon, Etelä-Karjalan ja Pohjois-Karjalan maakuntien laajalla ylimaakunnallisella yhteistyöllä. Valmisteluhanketta rahoittavat myös alueen kaupungit, kaikkien maakuntien kauppakamarit, Lake Saimaa Ry, Visit-organisaatiot ja oppilaitokset. Saimaa European Region of Gastronomy Management Project 2022-2023 -hanketta hallinnoi Etelä-Savon maakuntaliitto. Ylimaakunnallisen yhteistyön tavoitteena on nostaa Saimaan alue Lapin ja Helsingin rinnalle kansainvälisesti kiinnostavaksi matkailukohteeksi, ruoka ja kulttuuri keskiössä. Lisätietoja valmisteluhankkeesta ja toimenpiteistä: https://tastesaimaa.fi/