Jousi-uutiskirje maaliskuu 2023

Saimaan alueen matka Euroopan ruoka- ja kulttuurimatkailun keskukseksi etenee  

Saimaan kolme maakuntaa, Etelä-Savo, Etelä-Karjala ja Pohjois-Karjala, muodostavat Saimaa European Region of Gastronomy -alueen vuonna 2024.
Saimaan alue jatkaa statuksen myötä kasvuaan kansainvälisesti tunnetuksi ruoka- ja kulttuurimatkailun keskukseksi.

Maakuntahallitus valtuutti liiton osallistumaan Saimaa European Region of Gastronomy 2024 -juhlavuoden hallinnointi- ja koordinointihankkeen rahoituksen hakemiseen sekä hankkeen toteutukseen.
Lue lisää

Mikko Hokkanen.

Etelä-Savo sydämellä:
Maakuntahallituksen jäsenet esittäytyvät

"Etelä-Savo sydämellä" on blogikirjoitusten sarja, jossa esittäytyvät maakuntahallituksen jäsenet.
Hallituksen jäsen Jatta Juhola kertoo, millainen eteläsavolainen hän on, mihin asioihin uskoo ja haluaa maakunnassa vaikuttaa ja millaisia terveisiä hän lähettää maakuntaan ja muualle Suomeen.
- Minulle eteläsavolaisuus merkitsee ystävällisiä ja lämpimiä kohtaamisia, aina löytyy jutun juurta tuntemattomienkin kanssa. Jokainen tarvitsee yhteyttä toisiin ihmisiin, meillä se on sisäsyntyistä. 
Lue lisää

Etelä-Savon uudistumisen uusi pelitaktiikka rakenteilla

Haasteelliset ajat pakottavat yrityksiä ja alueita uudistumaan. Kansallisesti on tunnustettu, että panostukset osaamiseen ja TKI-toimintaan on se voittava pelitaktiikka, jolla voidaan taas menestyä kansainvälisissä peleissä ja löytää uutta suuntaa Suomelle. Tavoitteena valtakunnallisesti on kasvattaa TKI-menojen osuus neljään prosenttiin bruttokansantuotteesta.
Sama tavoite on Etelä-Savossa.

Maakunnassa tehdäänkin nyt TKI-toiminnan tiekarttaa. MDI Public Oy:n asiantuntijat kirjoittavat Etelä-Savon uudesta avauksesta Aluekehitys-blogissa.
Lue lisää

Tuulivoima ja turvallisuus sovitettava yhteen

Suomi tarvitsee puhtaan energian mahdollistamia teollisia investointeja. Tuulivoiman luomat mahdollisuudet eivät tällä hetkellä ulotu koko Suomeen. Vain alle neljä prosenttia Suomen tuulivoimasta sijaitsee valtatie 5:n itäpuolella. 

Sekä koko Suomen energiajärjestelmän että itäisen Suomen elinvoiman kannalta on tärkeää mahdollistaa tuulivoiman rakentaminen myös Itä-Suomeen.

- Suomen turvallisuus ja maan tasapuolinen kehittäminen on kyettävä sovittamaan yhteen, kirjoittaa maakuntajohtaja Pentti Mäkinen maakuntajohtajan blogissa.
Lue lisää

Tuulivoima puhuttaa maakunnassa

Etelä-Savon maakuntaliitto järjesti tuulivoimatilaisuudet yhdessä kuntien kanssa helmikuussa Pieksämäellä ja Kangasniemellä.

Tilaisuuksissa esiteltiin laadittuja tuulivoimaselvityksiä sekä Pieksämäen ja Kangasniemen potentiaalisten tuulivoima-alueiden keskeiset vaikutukset maisemaan, linnustoon ja aluetalouteen.
Keskustelu jatkuu Kangasniemellä 4.4. Teams-tilaisuutena.
Lue lisää

Esavo ennakoi-hankkeen tunnus.

Mitä kuuluu EU-rahoitukselle?

Pitkään odotettu JTF-haun avautuminen siirtyi muutamalla viikolla eteenpäin. Näillä näkymin haku saadaan auki vasta huhtikuun viimeisellä viikolla.

Syy haun viivästymiseen on sama kuin aiemmissakin viivästymisissä, eli EURA 2021-järjestelmän tekninen valmius.
Maakuntaliiton 17.3. päättynyt EAKR-haku tuotti runsaasti hakemuksia, joilla haetaan tukea yli kolme miljoonaa euroa. 

Lue lisää

Alue-ennakoinnin seminaari Mikkelissä 1.-2.6. 
Ilmoittaudu mukaan nyt!

Tervetuloa tutkimusmatkalle osaamisen tulevaisuuteen!
Vuosittain järjestettävä alue-ennakoinnin seminaari kokoaa yhteen kaikki aluekehityksestä ja tulevaisuudesta kiinnostuneet. Tapahtuma järjestetään kesän alussa Etelä-Savossa, Mikkelissä sekä virtuaalitoteutuksena.

Seminaarin teemana on tänä vuonna tulevaisuuden osaaminen. Aihetta tarkastellaan laaja-alaisesti mm. megatrendien, oppimisen, tulevaisuuden taitojen, teknologian ja kehittämisen näkökulmista.
Ilmoittaudu mukaan 11.5. mennessä!
Lue lisää

Mitä tekee onnellisuusoperaattori tai digiseppä? - tutustu tulevaisuuden ammatteihin!

Savostamo-verkkosivusto koostuu neljästä eri maailmasta, joissa vierailija voi löytää Etelä-Savossa ajankohtaisesti työllistäviä koulutusaloja, kiinnostua itsensä kehittämisestä työssä ja vapaa-ajalla tai tehdä löytöretkiä tulevaisuuden ammattien äärelle.
Savostamo inspiroi näkemään Etelä-Savon erilaisia tulevaisuuksia ammattien kautta. Sivustolta voit löytää seitsemän eri ammattia, jotka herättelevät ajattelemaan tulevaisuuden osaamista jo nyt.
Lue lisää

Etelä-Savon osaamisen tulevaisuuskuvia rakennetaan nyt

Etelä-Savossa rakennetaan parhaillaan vuodelle 2040 sijoittuvia osaamisen tulevaisuuskuvia.
Samalla kartoitetaan osaamiseen liittyviä tulevaisuuden trendejä Etelä-Savon näkökulmasta. Verkkokyselyn kautta voi nyt kertoa omia näkemyksiään mm. tulevaisuuden trendeistä ja toimijoiden verkostoista.
Lue lisää

Oma kulttuuriperintö eläväksi - kotiseutu sydämessä 

Etelä-Savon kotiseututoimijat kokoontuivat maakuntaliitossa 15.3. ja mm. valitsivat maakunnan ehdokkaan Kotiseutuliiton valtuustoon. Jäsenyhdistykset kertoivat kuulumisiaan ja kokouksessa ideoitiin myös tulevaa Kotiseutuliiton 75-vuotisjuhlaa.
Lue lisää

Euroopan osaamisen teemavuosi käyntiin toukokuussa

Euroopan parlamentti ja jäsenmaat ovat hyväksyneet Euroopan komission aloitteen Euroopan osaamisen teemavuodesta (European Year of Skills).
Aloite julkaistiin komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin puheessa union tilasta syyskuussa 2022. Isossa kuvassa kyse on Euroopan kilpailukyvyn parantamisesta.
Euroopan osaamisen teemavuosi alkaa virallisesti Eurooppa-päivänä 9. toukokuuta 2023.
Lue lisää

Etsimme joukkoomme projektikoordinaattoria!

Haemme vahvuuteemme projektikoordinaattoria nelivuotiseen CASPER-hankkeeseen. Pääset työskentelemään kansainvälisten kumppaneiden kanssa hankkeessa, joka liittyy älykkääseen sopeutumiseen väestöään menettävillä EU:n alueilla.

Tehtävä alkaa 1.5. tai sopimuksen mukaan. Hae paikkaa 11.4. mennessä!

Lue lisää

Tämä uutiskirje on lähetetty osoitteeseen .
Mikäli et halua enää viestiä? Poistu listaltamme

Jos viesti ei näy oikein, voit lukea nettiversion täältä.