Suoraan sisältöön

Julkaistu 21.03.2023

JTF-hakujen avautuminen siirtyy jälleen

Niinhän siinä kävi, että jälleen suunnitelmat viivästyvät. JTF-haun tavoiteaikataulu siirtyi muutamalla viikolla eteenpäin ja näillä näkymin haku saataisiin auki vasta huhtikuun viimeisellä viikolla.

Syy haun viivästymiseen on sama kuin aiemmissakin viivästymisissä, eli EURA2021-järjestelmän tekninen valmius.

Positiivista on se, että maakuntaliiton 17.3. päättynyt EAKR-haku tuotti runsaammin hakemuksia kuin mitä ennalta odotimme. Hakemuksia saapui 13 kappaletta, ja näillä haetaan tukea yli kolme miljoonaa euroa. Monella toteuttajaorganisaatiolla oli ensin suunnitelmissa odottaa tuota JTF-hakua, mutta lopulta moni hakemus taipuikin paremmin EAKR:n erityistavoitteisiin. Hyvä niin, koska näitä hakemuksia on nyt aikaa käsitellä.

JTF-haun kohdalla viivästyminen on erityisen harmillista paitsi toteuttajaorganisaatioiden, myös meidän viranomaisten kannalta. Meidän kun pitäisi saada myös nuo JTF-valtuudet liikkeelle mahdollisimman nopeasti. Hanke voi aloittaa toimintansa ns. ”omalla riskillä”, eli siitä päivästä, kun hakemus on jätetty käsittelyyn. Kuitenkin hakijoiden kannattaa odottaa maakuntaliiton alustava kanta hankkeeseen ennen käynnistämistä.
Eli haun viivästyminen viivästyttää suoraan myöntövaltuuksien käytön aloittamista, mutta se päivä ei siirry, kun rahojen pitäisi olla jo käytetty ja maksettu toteuttajalle.

Nyt sormet ja varpaat ristissä toivomme, että nyt arvioitu aikataulu pysyy. Hyvät ideat alkavat olla vähissä.

Kirjoittaja:

Ohjelmapäällikkö Pirjo Paananen
Etelä-Savon maakuntaliitto