Jousi-uutiskirje huhtikuu 2022

Juna radallaan ilmasta kuvattuna.

Itä-Suomesta yhteinen lausunto valtion väyläverkon investointiohjelmasta 

Itä-Suomen maakuntaliitot esittävät yhteisessä lausunnossaan, että liikenneinvestointien on perustuttava ajantasaiseen tilannekuvaan. Maakunnat ovat huolestuneita myös investointiohjelman alueellisesta painottumisesta eteläiseen ja läntiseen Suomeen. Etelä-Savon maakuntahallitus hyväksyi huhtikuun kokouksessaan lausunnon luonnoksesta valtion väyläverkon investointiohjelmaksi vuosille 2023-2030.
Hallitus hyväksyi myös maakunnan edunvalvonnan painopisteet.

Lue lisää tiedotteesta!

Kolikoita pinossa pöydällä.

AKKE-rahoitusta haettavissa maakuntaliitosta

Valtioneuvosto on myöntänyt maakuntaliitolle Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukemisen (AKKE) -määrärahaa, jonka ensimmäisen vaiheen haku on avautunut. Määrärahaa voidaan käyttää esimerkiksi alueiden vahvuuksiin ja erikoistumiseen perustuviin pienimuotoisiin kehittämis-, kokeilu- ja selvityshankkeisiin.
Lue lisää AKKE-rahoituksesta.


AKKE-hakuinfo järjestetään 3.5. Teamsin välityksellä. Kerromme mm. haun aikatauluista, valintakriteereistä, hakuprosessista sekä hakemuksen täyttämisestä.
Lue lisää ja ilmoittaudu infoon!

Yhteyspäällikkö Marko Tanttu.

Elinvoimaa Etelä-Savoon:
Laajakaistasta veto- ja pitovoimaa maakuntaan

Elinvoimaa Etelä-Savoon -blogissa maakuntaliiton asiantuntijat kertovat työstä, jota liitossa tehdään maakunnan elinvoiman vahvistamiseksi.

Ensimmäisenä blogissa yhteyspäällikkö Marko Tanttu kirjoittaa ajankohtaisesta laajakaistatyöstä ja korostaa, että digitaalisen saavutettavuuden parantaminen on yhteistyötä. Valtio panostaa seuraavan kahden vuoden aikana 50 miljoonaa euroa kiinteiden laajakaistayhteyksien rakentamiseen, mutta mukaan tarvitaan myös kunnat, asukkaat ja yritykset. Verkon rakentajilla on tärkeä tehtävä tietoliikenneyhteyksien kehittämisessä.
Lue lisää Elinvoima-blogista!

Tablettia käyttävät kädet.

Kuntien laajakaistahankkeille haetaan toteuttajia

Laajakaistarakentamisen valtion tuki on avattu haettavaksi maakuntaliitossa. Tavoitteena on tukea nopeiden kiinteiden laajakaistaverkkojen rakentamista alueilla, joille kaupallinen tarjonta ei todennäköisesti toteudu lähivuosina. 

Tukea voidaan myöntää kotitalouksien vakinaisiin ja vapaa-ajan asuntoihin sekä yritysten sijaintipaikkoihin rakennettaviin kiinteisiin yhteyksiin. Maakuntaliitto on yhdessä kuntien kanssa valmistellut laajakaistahankkeita.
Nyt etsitään verkon rakentajia.

Lue lisää

Kehittämispäällikkö Eveliina Pekkanen.

Hyvinvoinnin aamukahveilla sydämen asiana hyvinvointi ja osallisuus

Maakuntaliitto kutsui maaliskuussa eteläsavolaisia hyvinvoinnin eteen työskenteleviä toimijoita vuorovaikutteisille, virtuaalisille Hyte-aamukahveille. Teemana oli hyvinvoinnin ja osallisuuden lisäksi ennakoiva hyvinvointityö.
Kehittämispäällikkö Eveliina Pekkanen kertoo yhteenvedon aamukahvien annista Osallisuus-blogissa.

Kesäinen järven pinta.

Kohti hiilineutraalia kuntaa -webinaari tulossa 17.5.
Ilmoittaudu mukaan!

Etelä-Savo tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2035 mennessä.
Kohti hiilineutraalia kuntaa
-webinaarissa keskustellaan ja saadaan lisätietoa kuntien ilmastotyöstä, energiatehokkuudesta ja HINKU-verkostosta. Tilaisuudessa esitellään HINKU-verkoston hyötyjä kunnille ja kaksi HINKU-kuntaa kertoo omasta ilmastotyöstään.
Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan!

Aluesuunnittelupäällikkö Jenni Oksanen.

Tuulivoimatyö jatkuu  - selvitykset käyntiin Kangasniemellä ja Pieksämäellä

Maakuntaliitto on saanut ympäristöministeriöltä avustusta tuulivoimarakentamisen edistämiseen, hanke kestää tämän vuoden loppuun.

Uusien tuulivoima-alueiden osalta selvitystä jatketaan maakunnassa Pieksämäen pohjoisosassa ja Kangasniemen luoteisosassa, kirjoittaa aluesuunnittelupäällikkö Jenni Oksanen Tuulivoima-blogissa.
Lue lisää!

Tiina Saarelainen ja Jaana Virtaniemi

Tekijät esiin: Henkilöstöasiantuntija Tiina Saarelainen ja johdon sihteeri Jaana Virtaniemi


Tekijät esiin -sarjassamme esittelemme maakuntaliiton osaajia ja asiantuntijoita.
Henkilöstöasiantuntija Tiina Saarelainen vastaa maakuntaliitossa työsuhdeasioista, joihin kuuluu mm. rekrytointia, perehdyttämistä, palkkahallintoon sekä työterveyteen ja työhyvinvointiin liittyviä tehtäviä. Tiina toimii myös yhteistoimintaryhmän ja tarkastuslautakunnan sihteerinä. Henkilöstön työhyvinvoinnin kehittäminen on Tiinalle mieluista ja palkitsevaa. Lue lisää Tiinan työtehtävistä!

Johdon sihteeri Jaana Virtaniemen työtehtäviin kuuluvat erilaiset hallinnolliset tehtävät maakuntaliitossa, asianhallinta ja arkistointi, johtoryhmätyöskentelyn tuki sekä kokous- ja tapahtumajärjestelyt. Jaana iloitsee uuden oppimisesta, yhteisten asioiden edistämisestä ja ongelmien ratkaisemisesta. Tutustu Jaanan työhön täällä!

D.O. Saimaa -tuotelahjapaketti.

Saimaalle menestystä ruokatuote- ja designlahjakilpailussa!

Saimaan seutu oli näyttävästi esillä Menorcalla järjestetyssä World Food Gift Challenge 2022 -kilpailussa 7.4.2022.

Kilpailun tavoitteena oli tuoda näkyvyyttä laadukkaille artesaaniruoille ja ruokaan liittyville käsityölahjoille maailman ja Euroopan gastronomisilta alueilta. Saimaan seudun palkitut tuotteet ovat Luomus Koivu -sisustuselementti ja lautanen/Luomus Woodworks sekä D.O. Saimaa -herkkulahjapakkaus, Kenkävero Mikkeli / D.O. Saimaa -tuottajat (kuvassa).

Saimaan alueesta on kehittymässä yksi Euroopan ruoka- ja kulttuurimatkailun keskuksista. Tavoitteena on nostaa itäinen Suomi Lapin ja Helsingin rinnalle kiinnostavaksi matkailukohteeksi. Työtä edistetään laajalla ylimaakunnallisella rintamalla.

Lue lisää!

Haemme 
korkeakouluharjoittelijaa 

Tarjoamme mielenkiintoisia tehtäviä korkeakouluharjoittelijalle! 
Tehtäviisi kuuluu maakuntaliiton tilastointi- ja ennakointiaineistojen päivitystä, viestinnän kehittämistä ja muita ajankohtaisia tehtäviä.

Harjoittelujakso kestää kolme kuukautta ja on sovittavissa ajalle 1.5.-30.9.2022.
Lue lisää avoimista työpaikoista!

Farmari-messujen logo.

Farmari 2022 -tapahtuma Mikkelissä 30.6.-2.7.

Farmari-maatalousnäyttely järjestetään Mikkelissä kesä-heinäkuun vaihteessa. Tapahtumaan odotetaan 75 000 kävijää ja 500 näytteilleasettajaa. Maakuntaliitto on mukana yhteisellä osastolla Mikkelin kaupungin kanssa liputtamassa puhtaan eteläsavolaisen ruuan, luonnon ja elämysten puolesta.
Tervetuloa Farmariin - lisätietoa täältä!

Nuori nainen soutaa järvellä auringonlaskussa.

Nuoret kertovat kotiseudusta ja Euroopasta maakuntapäivänä 9.5.

Etelä-Savon maakuntapäivää vietetään 9.5. Samalla vietetään kansainvälisesti Eurooppa-päivää.
Olemme mukana 9.5. Mikkelin Kulttuurin unelmavuosi -hankkeen järjestämässä elokuvamaratonissa Ritz-elokuvateatterissa. Luvassa on mielenkiintoisia elokuvia Mikkelistä ja mikkeliläisiltä elokuvan tekijöiltä sekä nuorten itse kuvaamia videoita.

Maakuntajohtaja Pentti Mäkinen keskustelee nuorten kanssa maakuntaidentiteetistä ja eurooppalaisuudesta klo 17.15-17.45.
Ritzissä on myös esillä valokuvanäyttely eteläsavolaisten nuorten omista kuvista, joiden kautta he kertovat, mikä on tärkeää omassa kotiseudussa ja mitä eurooppalaisuus heille merkitsee.

Lue lisää ja tule mukaan tapahtumaan!

Päämajasymposium-logo

Päämajasymposiumissa keskustellaan Suomen turvallisuudesta

Mikkelissä 6.7. järjestettävä Päämajasymposium käsittelee Suomen turvallisuutta  kahdesta näkökulmasta, joita ovat Suomen turvallisuuspoliittinen asema ja sotilaallinen varautuminen. Kansainvälisen tilanteen nopea kiristyminen on tehnyt Suomen turvallisuudesta äärimmäisen ajankohtaisen teeman.

Asiantuntijoina Päämajasymposiumissa ovat Helsingin yliopiston apulaisprofessori Katri Pynnöniemi, joka hoitaa Venäjän turvallisuuspolitiikan tutkimuksen Mannerheim-professuuria, Hybridiosaamiskeskuksen tutkimusjohtaja Hanna Smith, Maanpuolustuskorkeakoulun rehtori Mika Kalliomaa, Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola, Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Janne Känkänen, Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn sekä kansanedustaja Antti Häkkänen
Mannerheim-luennon pitää Maanpuolustuskorkeakoulun apulaisprofessori Mikko Karjalainen, joka on julkaissut vuonna 2019 kirjan "Mannerheimin Päämaja."

Tilaisuuden juontaa Jussi-Pekka Rantanen ja päätössanat lausuu Merja Ylä-Anttila Yleisradiosta

Lue lisää!

Tämä uutiskirje on lähetetty osoitteeseen .
Mikäli et halua enää viestiä? Poistu listaltamme

Jos viesti ei näy oikein, voit lukea nettiversion täältä.