Jousi-uutiskirje toukokuu 2022

EU-Rakennerahastojen lennokki-ikoni.

EAKR-haku avoinna maakuntaliitossa 13.5.-12.8.

Uudistuva ja osaava Suomi 2021-2027 alue- ja rakennepolitiikan ohjelma käynnistyy toden teolla Etelä-Savossa. Kevään 2022 haku avautui maakuntaliitossa 13.5. ja se päättyy 12.8.

Haussa etsitään erityisesti Etelä-Savon maakuntaohjelman sekä älykkään erikoistumisen strategian mukaisia hankkeita, jotka vahvistavat maakunnan kehittämisen kärkiä. Metsä, vesi, ruoka, matkailu ja hyvinvointi ovat kärkiteemoja.

Lue lisää tiedotteesta!

Kestävän kaupunkikehittämisen EAKR-haku on avoinna 31.5. saakka.
Lue lisää uudesta ohjelmakaudesta.

Lumpeenkukka.

Maakuntahallitus lausui ilmastolakiin liittyvistä ohjelmista

Tuulivoimasuunnittelun tilanne Etelä-Savossa herätti keskustelua maakuntahallituksen kokouksessa 16.5.
Maakuntahallitus antoi lausunnot ilmasto-ohjelmista, joilla pyritään täyttämään EU:n vuodelle 2030 asettamat ilmasto- ja energiatavoitteet ja -velvoitteet. 
Hallitus myös nimesi ehdokkaansa alueellisen taidetoimikunnan jäseniksi kaksivuotiskaudeksi 2023-2024.

Lue lisää kokoustiedotteesta.


 

Päämajasymposium-tunnus.

Päämajasymposiumissa keskustellaan Suomen turvallisuudesta - tapahtumaan vapaa pääsy

Päämajasymposium järjestetään koronavuosien tauon jälkeen Mikkelissä 6.7.2022.
Perinteisesti Symposium on koonnut päämajakaupunki Mikkeliin maan johtavia asiantuntijoita ja poliitikkoja keskustelemaan ajankohtaisista turvallisuuteen, talouteen ja politiikkaan liittyvistä teemoista. 

Kansainvälisen tilanteen nopea kiristyminen on tehnyt Suomen turvallisuudesta äärimmäisen ajankohtaisen aiheen. Symposiumissa asiaa lähestytään kahdesta näkökulmasta, joita ovat Suomen turvallisuuspoliittinen asema ja sotilaallinen varautuminen, josta keskustelemassa on mm. uusimpana panelistina puolustusministerön kansliapäällikkö Esa Pulkkinen. Luvassa on mielenkiintoinen päivä tärkeän aiheen parissa.
Lue lisää!

Kulttuurikoordinaattori Taru Tähti.

Elinvoimaa Etelä-Savoon:
Omaleimainen kulttuurielämä on maakunnan hiomaton timantti

Elinvoimaa Etelä-Savoon -blogissa maakuntaliiton asiantuntijat kertovat työstä, jota liitossa tehdään maakunnan elinvoiman vahvistamiseksi.

Kulttuurikoordinaattori Taru Tähti muistuttaa blogissa, miten tärkeää on arvostaa ja hyödyntää omaleimaista kulttuuriamme - elävää perintöämme, kulttuuritapahtumiamme, -ympäristöjämme ja -osaajiamme. Se on osa maakunnan brändiä sekä alueen ja kuntien kehittämistä. Elinvoimainen kulttuurielämä vetää puoleensa lapsiperheitä, opiskelijoita, monipaikkaisia asukkaita sekä matkailijoita.
Lue lisää Elinvoima-blogista!

Elinkeinopäällikkö Tuula Kokkonen.

Tekijät esiin: Elinkeinopäällikkö Tuula Kokkonen

Tekijät esiin -sarjassamme esittelemme maakuntaliiton osaajia ja asiantuntijoita.
Elinkeinopäällikkö Tuula Kokkonen aloitti työnsä maakuntaliitossa maaliskuussa 2022.
Tärkeimpänä roolinaan Tuula pitää maakunnan vahvuuksien esilletuomista ja edistämistä. Älykkään erikoistumisen strategiassa (ÄES) Etelä-Savon kärkialoiksi on tunnistettu metsä, vesi, ruoka, matkailu ja hyvinvointi. 
ÄES-kärkiin liittyvän tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan olosuhteiden ja laajan rahoituspohjan turvaaminen on olennainen edunvalvontakysymys, johon maakuntaliitossa panostetaan.
Tuulan mielestä parasta hänen työssään on moniulotteisuus sekä mahdollisuus tukea maakunnan eri toimijoiden menestymistä.
Lue lisää!

Maakuntajohtaja Pentti Mäkinen.

Ukrainan sota tuo epävarmuutta maakuntaan

Venäjän hyökkäyksen vaikutukset ulottuvat myös Suomeen poliittisesti, sotilaallisesti ja taloudellisesti. Suomen ja Venäjän suhteet ovat sodan seurauksena heikot ja tämä heijastuu erityisesti itäiseen Suomeen.

Sodalla on välittömiä vaikutuksia muun muassa rajaliikenteeseen, energian saatavuuteen, yritysten toimintaan rajan yli ja EU:n, Venäjän ja Suomen yhteisiin raja-alueohjelmiin.
Sodan moninaisista vaikutuksista ja sen aiheuttamasta epävarmuudesta kirjoittaa maakuntajohtaja Pentti Mäkinen blogissaan.

Lue lisää täältä.

Ilmastokoordinaattori Marcus Nykopp.

Kohti hiilineutraalia Etelä-Savoa, askel kerrallaan yhdessä

Hiilineutraalit kunnat -verkosto eli HINKU-verkosto kokoaa yhteen kunnianhimoisiin päästövähennyksiin sitoutuneita kuntia. Verkostossa on mukana 83 kuntaa ja Etelä-Savosta Sulkava liittyi verkostoon maaliskuussa.
17.5. järjestetyn Kohti hiilineutraalia kuntaa -webinaarin puheenvuoroissa korostui verkostojen ja strategiatyön merkitys sekä kunnan johdon sitoutuminen, henkilöstön aktiivisuus ja ilmastotyön riittävä resurssointi, kirjoittaa ilmastokoordinaattori Marcus Nykopp.
Lue lisää webinaarista.

Ilmakuva Saimaalta.

Etelä-Savon maakuntahallitus linjasi tavoitteensa vuoden 2023 hallitusohjelmaneuvotteluihin

Etelä-Savon maakuntahallitus on linjannut 16.5.2022 maakuntaliiton tavoitteet vuoden 2023 hallitusohjelmaneuvotteluihin. Maakunnat määrittelevät omia tavoitteitaan eri puolilla Suomea. Etelä-Savossa tavoitteita tullaan syventämään ja täsmentämään jatkossa.

Kärkitavoitteena on Etelä-Savon saavutettavuuden turvaaminen. Liikenneinvestointeja tarvitaan raide- ja tieliikenteeseen Itä-Suomen maakuntien yhteisten linjausten mukaisesti. EU:n metsäpolitiikan valmistelussa Suomen hallituksen on otettava huomioon sääntelyn vaikutukset metsäsektorin kannattavuuteen.

Lue lisää Etelä-Savon maakunnan hallitusohjelmatavoitteista!

Tertin kartanon pitopöytä.

Taste Saimaa-verkkosivut on avattu!

Saimaan alueesta on kehittymässä Euroopan ruoka- ja kulttuurimatkailun keskus, sillä alue hakee European Region of Gastronomy -titteliä vuodelle 2024. Työtä edistetään valmisteluhankkeessa Etelä-Savon, Etelä-Karjalan ja Pohjois-Karjalan maakuntien laajalla yhteistyöllä.

Taste Saimaa -sivustolta löydät ajankohtaiset kuulumiset verkostosta ja toimenpiteistä joita ruokamatkailun eteen Itä-Suomessa tehdään.

Lue lisää!

Ihmekollektiivin jäsenet ulkokuvassa.

Ihmekollektiivi tekee kulttuuri-ihmeitä Etelä-Savossa

Ihmekollektiivi ry on vuoden 2020 lopulla perustettu sulkavalainen kulttuurinedistämisyhdistys. Alusta asti se on toiminut aktiivisesti yhteistyössä sekä Sulkavan kunnan että muiden sulkavalaisten yhdistysten ja toimijoiden kanssa.
Ihmekollektiiville on myönnetty Suomen Kulttuurirahaston Etelä-Savon rahaston kärkihankeapurahaa Sulkavan kesätapahtumien toteuttamiseen.
Lue lisää Kulttuuriblogista!

Haemme 
viestintäasiantuntijaa!

Haemme viestintäasiantuntijaa määräajaksi maakuntaliitossa meneillään olevien hankkeiden viestintätehtäviin​. Maakunnan kehittämisen näköalapaikalla pääsee mm. valmistelemaan kansainvälistä ruokapääkaupunkivuotta 2024 Saimaan alueelle.
Viestintäasiantuntijan tehtävänä on viestiä hankkeista suomeksi ja englanniksi sekä vastata hankkeiden viestintä- ja markkinointiyhteistyöstä.

Lue lisää ja hae paikkaa!

Viitoskäytävä-hankkeen tunnus.

Viitoskäytävä kutsuu kesäpäiville Vuokattiin 16.-17.6.

Viitoskäytävä - Kumppanuudella kehittyvä Suomen itäinen kasvuvyöhyke -hanke järjestää verkostoitumistapahtuman Vuokatissa 16.-17.6. Kesäpäivien ohjelma koostuu huippupuhujista ja ajankohtaisista aiheista - taloudesta, tietoliikenneinfrasta ja kyberturvallisuudesta.
Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan täällä!

EU-lippu liehuu taivasta vasten.

Euroopan tulevaisuuskonferenssi on koonnut kansalaisten toiveet ja ajatukset EU:sta

Eurooppa-päivänä 9.5. tuli päätökseensä Euroopan tulevaisuuskonferenssi, jonka aikana eurooppalaiset pääsivät jakamaan ajatuksiaan, ideoitaan ja ehdotuksiaan verkossa, tapahtumissa ja kansalaispaneeleissa. Tilaisuuksiin osallistui yhteensä noin 2 000 suomalaista. Kuulemisten myötä on selvinnyt, että suomalaiset haluaisivat vaikuttaa vahvemmin Euroopan unionissa käsiteltäviin linjauksiin. Myös nuorten äänen toivottiin nousevan paremmin esiin. 
Lue lisää!

Tämä uutiskirje on lähetetty osoitteeseen .
Mikäli et halua enää viestiä? Poistu listaltamme

Jos viesti ei näy oikein, voit lukea nettiversion täältä.