Suoraan sisältöön

Julkaistu 12.05.2022

Pienikin yhdistys voi tehdä suuria kunnan kulttuurielämälle

Ihmekollektiivi ry on vuoden 2020 lopulla perustettu sulkavalainen kulttuurinedistämisyhdistys. Alusta asti se on toiminut aktiivisesti yhteistyössä sekä Sulkavan kunnan että muiden sulkavalaisten yhdistysten ja toimijoiden kanssa.

Ensimmäisen toimintavuotemme aikana toteutimme muun muassa pop up -gallerian oheisohjelmineen, yhteisöllisiä some-haasteita ja -ryhmiä kuten kimppakyytiryhmän ja taimienvaihtoryhmän; esitimme joululauluja palvelutalon asukkaille ja teimme yhdessä paikallisen ravintolayrittäjän kanssa tonttukirjan päiväkodille sekä pistimme pystyyn Ihmeklubin ja koko kylän pikkujoulut.

Tänä vuonna olemme halunneet selkeyttää linjaamme ja samalla myös yhteistyötämme kunnan kanssa. Keväällä pidimmekin palaverin, jossa kunnanjohtaja sekä kunnan kulttuuritoimesta ja elinvoimakehityksestä vastaavat tahot tutustuivat Ihmekollektiiviin ja toimintaamme tarkemmin. Tutustumisten, kohteliaisuuksien ja kunnan kulttuurielämän ja sen visioiden ruotimisen jälkeen pääsimme tasolle, jossa puhuttiin mitä kunnan kulttuurielämä on, mitä se voisi olla ja miksi.

Keskustelimme siitä, minkälainen hyvinvointivaikutus kulttuurilla on kuntiin, ja mitä kulttuuri tarkoittaa erilaisille kuntalaisille. Meillä Ihmekollektiivissa on ilo tuottaa tapahtumia ja toimintaa sekä mahdollistaa kuntalaisten oma kulttuuritoiminta oman vapaaehtoistyömme kautta, mutta yhtä lailla yhdistyksellemme on merkityksellistä osallistua laajempaan julkiseen kulttuurikeskusteluun kunnassamme. Kysehän on sekä kunnan hyvinvoinnista että kuntalaisten hyvinvoinnista mitä suurimmissa määrin!

Virkeä kulttuurielämä ei ole vain pitovoimatekijä vaan vetää puoleensa eri väestöryhmiä paluumuuttoa harkitsevista työikäisistä perheellisistä alkaen. Kulttuurin kautta voi vahvasti puhua myös kunnan elinvoimasta.

Kaikkiaan kunnan ja yhdistyksen välisessä yhteistyössä perustana toimii avoin keskusteluyhteys, yhteinen ideointi ja toiminnan mahdollistaminen. Kyse ei ole vain rahasta vaan arvopohjasta ja avoimesta vuorovaikutuksesta. Ymmärrämme, ettei kunnilla ole resursseja kaikkeen, mutta arvostamme yhdessä tekemistä yhteisiä päämääriä kohti. Sulkavan kunnan kanssa on ollut hedelmällistä tehdä työtä ja toivommekin samaa mahdollisuutta muillekin paikkakunnille. Kuten kotisivuillamme julistamme, kulttuuri ei kuulu vain kaupunkilaisille, vaan se on kaikkien perusoikeus. Tämän eteen jatkamme työtämme kunnalle ja kuntalaisille, yhdessä kunnan ja kuntalaisten kanssa.

Tätä tekstiä kirjoittaessa julkistettiin myös Suomen kulttuurirahaston avustukset ja kiitollisina voimmekin kertoa, että SKR:n Etelä-Savon rahaston tuella pääsemme toteuttamaan Sulkavalle suunnittelemalle kesätapahtumat.
2.7. Soutustadion valloitetaan vaihtoehtomusiikilla Ihmemaa-festareilla ja 23.7. lavatanssikulttuuria elvytetään oikein olan takaa Kaipolan legendaarisella paviljongilla.

Haluamme uskoa, että pienillä paikkakunnilla yksittäinenkin yhdistys voi tehdä, noh, ihmeitä. Tervetuloa Sulkavan ihmeelliseen kesään!

Teksti: Ihmekollektiivi
Kuva: vasemmalta Mari Hiltunen, Satu Partanen, Mari Tarkkonen ja Mirjam Reponen.