Jousi-uutiskirje maaliskuu 2022

Maakuntahallitus ehdottaa muutoksia kaivoslakiin

Etelä-Savon maakuntahallitus kuuli kokouksessaan maakuntaliiton valmisteleman lausunnon kaivoslain muuttamiseksi.

Maakuntahallitus esittää kaivoslakiin kirjattavaksi malminetsinnän kieltämisen kansallispuistoissa, luonnonsuojelualueilla ja Natura-alueilla. Maakuntahallitus kannattaa myös vakuussääntelyn lisäämistä ympäristöhaittojen ehkäisemiseksi.

Lue lisää tiedotteesta

Maakunnan yhteistyöryhmä hyväksyi Etelä-Savon JTF-suunnitelman

Etelä-Savon maakunnan yhteistyöryhmä MYR hyväksyi kokouksessaan 22.3. alueellisen oikeudenmukaisen siirtymän (JTF) suunnitelman. 
JTF-rahoituksella tuetaan uutta osaamista ja elinkeinojen monipuolistamista maakunnassa, kun turvetuotantoa pyritään vähentämään Suomessa sekä Etelä-Savossa merkittävästi.

Lue lisää tiedotteesta

Etelä-Savon ennakointihankkeessa on luotu tilannekuvaa ja tulevaisuuden skenaarioita

Maaliskuussa päättyvä ESR-rahoitteinen Esavoennakoi 360 - Etelä-Savon ennakointihanke on ennakoinut laajasti maakunnan tilannekuvaa ja alueen tulevaisuuden skenaarioita.
Hankkeessa on laadittu skenaarioita kuvaamaan Etelä-Savon mahdollisia tulevaisuuksia vuoteen 2030 sekä vuoteen 2050.
Esavoennakoi.fi -sivut palvelevat jatkossakin maakunnan toimijoita.
Ennakointiasiantuntija Antti Rajala kertoo hankkeen tuloksista ja maakunnan ennakointityöstä täällä!

Hanketoteuttajan muistilista keväälle 2022: Yhteys rahoittajaan on tärkeää jo suunnitteluvaiheessa

Vanha EU-ohjelmakausi, Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020, alkaa olla toteutuksen osalta loppusuoralla. Myöntövaltuudet on tältä osin käytetty, eikä uusien hakemusten käsittely ole enää mahdollista.
Hankkeita voi toteuttaa vielä vuoden 2023 loppuun, mutta uusien hankkeiden osalta on aika siirtää katseet uuden ohjelmakauden toteuttamiseen, kirjoittaa ohjelmapäällikkö Pirjo Paananen Aluekehitys-blogissa.

Lue lisää hanketoteuttajan muistilistasta!

Saimaan alue kisaa kansainvälisessä ruokatuote-kilpailussa

Saimaan alueen kolme maakuntaa (Etelä-Savo, Etelä-Karjala ja Pohjois-Karjala) ovat hakemassa Euroopan gastronomiseksi alueeksi vuodelle 2024. Osana hakuprosessia alue on kutsuttu mukaan kansainväliseen verkostoon sekä yhteisiin kilpailuihin. Saimaan seudun tuotteilla on nyt mahdollisuus tulla palkituiksi World Food Gift Challenge 2022 -kilpailussa, jonka tavoitteena on tuoda näkyvyyttä laadukkaille artesaaniruoille ja ruokaan liittyville käsityölahjoille maailman ja Euroopan gastronomisilta alueilta. Voittajat julkaistaan Menorcalla järjestettävässä tilaisuudessa 7.4.2022.
Tiedotteen löydät täältä

Viitoskäytävä - mahtavia mahdollisuuksia ja mullistavaa ylimaakunnallista yhteisöllisyyttä!

Viitoskäytävä on Etelä-Savosta Kainuuseen ja Pohjois-Pohjanmaalta Lappiin ulottuva kasvuvyöhyke. Viitoskäytävän varrelle tavoitellaan lisää asukkaita, työpaikkoja ja matkailuinvestointeja.
Viitoskäytävä-hankkeen aloituswebinaarissa tuuletettiin ajatuksia ja esiteltiin uusi markkinointivideo. 
Animaatiovideossa esittäytyy Viitostintti, joka kumppaneineen bongaa Suomen ja Viitoskäytävän pesimäalueekseen.
Lue lisää ja tutustu Viitoskäytävä-videoon!

Mari Hiltunen ja Katja Suomalainen.

Taide kuuluu kaikille ja jokainen voi soittaa, laulaa ja tanssia! 

Musiikkipedagogit Mari Hiltunen ja Katja Suomalainen kertovat Etelä-Savon rahaston rahoittamasta musiikillisesta hankkeesta, jota toteutetaan kehitysvammaisten ja vanhusten palvelukodeissa.
Ihmisellä on tarve toteuttaa itseään myös taiteen keinoin eikä tämä tarve poistu iän tai kehitysvamman myötä.
Hanke järjestää toiminnallisia musiikkituokioita palvelukodeissa ja kehitysvammaisten päivätoiminnassa Sulkavalla ja Juvalla. Tunnit sisältävät niin soittamista, laulamista, rentoutumista kuin tanssia musiikin tahtiin, unohtamatta keskusteluita.
Lue lisää täältä

Tekijät esiin: IT-päällikkö Tuomo Laakso ja viestintäpäällikkö Heidi Miettinen

Tietojärjestelmäpäällikkö Tuomo Laakso on maakuntaliiton henkilöstön tuki ja turva IT-asioissa. Tuomo vastaa maakuntaliiton tietohallinnosta, IT-toiminnoista ja palveluiden toiminnasta. Työssään Tuomo pitää huolta, että maakuntaliiton väellä on toimiva IT-ympäristö, työtä tukevat tietotyön välineet ja mahdollisuudet tehdä työtään joustavasti. Lue Tuomon ajatuksista työstään ja kehittämisestä täällä!

Viestintäpäällikkö Heidi Miettinen vastaa maakuntaliiton viestinnän koordinoinnista ja kehittämisestä, tukee asiantuntijoita viestintätyössä, viestii maakunnan vahvuuksista ja toimii erilaisissa viestinnän verkostoissa. Viestinnän kenttä on laaja ja muuttuva, mutta siksi niin mielenkiintoinen, tuumii Heidi. 
Lisää Heidin työstä täällä!

Ruokamatkailu on Etelä-Savon aito vahvuus ja mahdollisuus

"Mitä matkoilla tehdään? Ainakin syödään. Usein matkailija haluaa maistella paikallisia tuotteita ja kokea niihin liittyviä elämyksiä sekä kuulla tarinoita valmistetun ruuan ympäriltä. Etelä-Savossa tähän haasteeseen vastataan mm. D.O. Saimaa -tuotemerkkiä kehittämällä."
D.O. Saimaa -alkuperämerkin ajankohtaisista kuulumisista kertoo vs. kehittämispäällikkö Katriina Säisä.

Saimaa yhä vahvemmin matkailijan kartalle

Saimaan matkailustrategian 
kunnianhimoinen tavoite on, että Saimaa on vuonna 2025 Suomen kolmen tunnetuimman matkailualueen joukossa. Saimaa on brändinä erinomainen. Saimaa ei tarkoita vain järveä nimeltä Saimaa vaan koko aluetta. Yhtä lailla elämyksiä voi kokea Puulalla tai millä tahansa alueen järvistä, kirjoittaa maakuntajohtaja Pentti Mäkinen blogissaan.
Lue lisää!
 

Päättyvällä EU-ohjelmakaudella aluekehitysrahaa eniten metsän ja puun tutkimukseen sekä matkailuun

Päättyvällä EU-ohjelmakaudella Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 on Etelä-Savon maakuntaliiton myöntämää rahaa kohdistettu hankkeisiin, joilla on erityisesti edistetty puun käyttöä ja tutkimusta, metsäbiotaloutta, matkailua ja digitaalisuutta.
Älykkään erikoistumisen strategia ohjaa uudella ohjelmakaudella EU-rahoituksen myöntämistä. Aluekehittämisrahaa ja toimenpiteitä tullaan suuntamaan vuosina 2022-2027 metsään, ruokaan, veteen, matkailuun ja hyvinvointiin liittyviin teemoihin.

Lue lisää!

Haemme projektipäällikköä
Punos- ja Clusters-hankkeisiin 

Maakuntaliitossa on Punos-hankkeessa avoinna
paikka projektipäällikölle vastaamaan maakunnassa osaaamistarpeiden ennakoinnista.
Clusters-hankkeeseen etsimme projektipäällikköä tukemaan Etelä-Savon elinkeinolähtöisiä ekosysteemejä ja klusteritoimintaa.
Lue lisää avoimista työpaikoista!

EU-lippu.

Euroopan unioni tukee Ukrainaa

EU toimii yhtenäisenä rintamana Venäjän hyökättyä Ukrainaan.
Euroopan komissio pyrkii kaikin tavoin tukemaan Ukrainaa humanitaarisen avun ja pelastuspalveluavun toimilla. Komissio on myöntänyt 500 miljoonan euron hätäapupaketin kriisin humanitaarisiin seurauksiin liittyviä avustustoimia varten.
Lue lisää Euroopan unionin toimista Ukrainan hädän helpottamiseksi

Tämä uutiskirje on lähetetty osoitteeseen .
Mikäli et halua enää viestiä? Poistu listaltamme

Jos viesti ei näy oikein, voit lukea nettiversion täältä.