Suoraan sisältöön

Julkaistu 24.03.2022

European Region of Gastronomy -hanke ja D.O. Saimaa tukevat maakunnan ruokamatkailua

Mitä matkoilla tehdään? Ainakin syödään. Usein matkailija haluaa maistella paikallisia tuotteita ja kokea niihin liittyviä elämyksiä sekä kuulla tarinoita valmistetun ruuan ympäriltä. Etelä-Savossa tähän haasteeseen vastataan mm. D.O. Saimaa -tuotemerkkiä kehittämällä.

D. O. Saimaa -tuotemerkki ja siihen liittyvä hanketoiminta on yksi osoitus siitä, miten tietoisuutta eteläsavolaisesta ruuasta ja siihen liittyvistä tavoista pyritään levittämään. Tuotemerkin alla olevat tuotteet ovat kestävän kehityksen mukaisesti tuotettuja, niissä yhdistyy paikallisuus ja vastuullinen liiketoiminta. D.O. Saimaa merkin omaavat tuottajat ovat sitoutuneet laadukkaan ja alkuperäisen ruuan tuotantoon kestävästi alueen elintarvikkeista. Sisällöllisesti D.O. Saimaa -hankkeen tavoitteena on myös parantaa ruokamatkailun imagoa ja vahvistaa Etelä- Savon kuvaa matkailumaakuntana.

D.O. merkki - aito Saimaan tuote

D.O. Saimaa on alueellinen alkuperä- ja laatumerkki, joka kertoo, että tuote tai raaka-aine on valmistettu Saimaan seudulla korkeita laatukriteerejä noudattaen. Saimaan seuduksi luetaan Saimaa ja sen rannalta noin sata kilometriä ympäröivä alue. Merkki on laatuaan ensimmäinen Suomessa, ja sen tavoitteena on tuoda lisäarvoa erottamalla tuotteet kilpailijoista. Tällä hetkellä merkin käyttöoikeudet on noin 30 elintarviketuottajalla tai jalostajalla, ja tuotteita on kalatuotteista näkkileipiin ja marmeladeihin.

We Support -verkoston herkut

We support -verkostossa on pääasiassa ravintoloita, jotka käyttävät Saimaan seudun raaka-aineita ja jalosteita. Annokset tehdään korkealaatuisesti alueella tuotetusta lihasta, kalasta, marjoista tai sienistä ja höystetään paikallisilla yrteillä. Palanpainikkeeksi voi nauttia paikallisia mehuja, oluita tai viiniä ja jakaa ruokaelämyksiä. Lähtökohtana tälle on, että tuotteen alkuperä ja tarina on kerrottavissa kuluttajalle.

Eurooppalainen gastronomian ja ruokamatkailun pääkaupunki

Jotta ruokamatkailulla olisi yhä leveämmät hartiat, on Etelä-Savo yhdessä Etelä- ja Pohjois-Karjalan maakuntien kanssa hakemassa European Region of Gastronomy eli ERG-tunnustusta vuodeksi 2024. Se on kansainvälisesti arvostettu tunnustus, jota on myönnetty vuodesta 2016 lähtien yhdelle tai useammalle eurooppalaiselle alueelle. Tavoitteena on vahvistaa paikallisia yhteisöjä lisäämällä tietoisuutta alueellisen ruuan, kulttuurin, taiteen ja luonnonvarojen suojelemisen ja edistämisen tärkeydestä huomioiden kestävät ja tasapainoiset matkailu- ja kehitysstrategiat. Viestinnällä ja kansainvälisellä verkostoyhteistyöllä viedään tietoa eteläsavolaisista mahdollisuuksista. Ydinviestinä on puhdas ja kätketty alue jossa pienestä tehdään suuria elämyksiä.

Pelkkä viestintä ei riitä vaan tarvitaan lisää aktiivisia asiaan vihkiytyneitä uusia, innovatiivisia tuottajia ja vetovoimaisia paikkoja kuluttaa ja ostaa tuotteita. Ruuan ympärille voidaan rakentaa itsessään matkailutuote, kun siihen lisätään ripaus kulttuuria, hyppysellinen elämystä ja aimoannos rohkeutta ja uskoa omiin ideoihinsa. Myytävä ja helposti ostettava siitä saadaan yhteistyöllä ja verkostomaisella toiminnalla.

D. O. Saimaa -tuotemerkkiä voi hakea jatkuvasti, mutta hakemukset käsitellään kahdesti vuodessa. Keväällä haku sulkeutuu 31.3.2022 ja syksyllä syyskuun lopussa.

Katriina Säisä
Vs. kehittämispäällikkö, matkailu ja kulttuuri

Pääkuva: Tertin kartano/D.O. Saimaa