Suoraan sisältöön

Julkaistu 22.03.2022

Taide kuuluu kaikille

Olemme toteuttaneet syksystä 2021 alkaen Suomen Kulttuurirahaston Etelä-Savon rahaston rahoittamaa musiikillista hanketta kehitysvammaisten ja vanhusten palvelukodeissa. Hankkeeseen kuuluu niin ryhmätunteja kuin yksilötuntejakin.

Koronarajoitukset ovat hankaloittaneet toiminnan periaatetta toteuttaa säännöllistä musiikkitoimintaa ja tunteja on jouduttu perumaan sekä muuttamaan useaan kertaan. Nyt toiminnan toteutuminen alkaa onneksi jo näyttää valoisammalta. Kenelle tämä kulttuuriperintö ja kulttuurinen rikkaus kuuluu? Meidän mielestämme kaikille!

Tunnit sisältävät niin soittamista, laulamista, rentoutumista kuin tanssia musiikin tahtiin, unohtamatta keskusteluita. Oppimisen ilo on havaittavissa joka tunnilla sekä musiikin tuoma ilo vaikuttaa koko päivän, joku voi jäädä tunnin jälkeen laulamaan kappaletta mikä on jäänyt tunnilta mieleen. Eräs vanhus oli todennut seurakunnan pitämässä musiikkihetkessä rytmisoitinta tarjottaessa, että “minähän osaankin soittaa tätä soitinta, ollaan harjoiteltu tämän soittamista musiikkikerhossa!”.

Ihmisellä on tarve toteuttaa itseään myös taiteen keinoin eikä tämä tarve poistu iän tai kehitysvamman myötä. Monesti voi käydä päinvastoin. Aina voi löytää uuden kulttuuripolun ja opetella vaikka soittamaan pianoa tai vaikka harmonikkaa. Tämän hankkeen aikana eräs 85-vuotias pappa aloitti harmonikan soittotunnit ja moni kehitysvammainen on löytänyt itselleen uuden harrastuksen.

Ihmisellä on tarve tulla kuulluksi, nähdyksi ja hyväksytyksi. Kerran sanoin eräälle ryhmäläiselle: ”Taidatkin olla laulumiehiä, kun kaikki laulut tuntui onnistuvan.” Hän herkistyi. Kyyneleet nousivat hänen silmiinsä ja hän totesi: “Olen aina tykännyt laulaa.” Tunneilla laulettavat kappaleet tuovat muistoja mieleen lapsuudesta ja nuoruudesta, joka myös herkistää osallistujia ja aiheuttaa vilkasta keskustelua ryhmän jäsenten kesken. Olemme päässeet jakamaan elämäntarinoita ja musiikkimuistoja. Joskus tuntuu, että olemme etuoikeutettuja kokemaan nämä yhteiset hetket.

Mari Hiltunen, musiikkipedagogi AMK ja Katja Suomalainen, musiikkipedagogi YAMK

Toiminta toteutuu Suomen Kulttuurirahaston Etelä-Savon rahaston 2021 myöntämällä tuella toiminnallisten musiikkituokioiden järjestämiseen palvelukodeissa ja kehitysvammaisten päivätoiminnassa Sulkavalla ja Juvalla, Taidetta hoitolaitoksiin apurahana yleisrahastosta.