Suoraan sisältöön

Julkaistu 05.06.2020

Maakuntakierros Pertunmaalla

Etelä-Savon Yrittäjien puheenjohtaja Nina Rasola, varapuheenjohtaja Ruth Lähdeaho-Kero ja aluejohtaja Niina Kuuva vierailivat maakuntajohtaja Pentti Mäkisen kanssa Pertunmaalla. Päivän aikana vieraat saivat kattavan tietopaketin kunnan moninaisesta yritystoiminnasta.

Vierailukohteina olivat E S Perinnemestarit, Peltolan Turkis Ky, Liljendalin Kala Oy, Pelaser Oy ja Kerkes Oy. Mukana kierroksella olivat Pertunmaan Yrittäjien puheenjohtaja Risto Salminen, kunnanjohtaja Leena Ruotsalainen ja elinkeinoasiamies Juha Paasonen.

Päivän aikana vieraat saivat kattavan tietopaketin kunnan moninaisesta yritystoiminnasta. Teollisuuden rooli elinkeinorakenteessa on merkittävä ja moni yritys on vahvasti sidoksissa kansainväliseen toimintaympäristöön mm. toimitusketjujen ja asiakaskunnan kautta. Yrittäjien yhteistyö kunnan kanssa toimii ilmeisen hyvin ja asiat hoituvat nopeasti. Useiden pertunmaalaisten yritysten vahvuutena on monialaisuus, joka tuo muutoskestävyyttä. Jos joku osa-alue notkahtaa, niin toiminta ei täysin pysähdy.

Ensimmäiset vierailukohteet E S Perinnemestarit, Peltolan Turkis Ky ja Liljendalin Kala Oy edustavat käsityöläisyrittäjyyttä. E S Perinnemestareiden yrittäjä Kai Cygnaeus kertoi aloittaneensa yrittäjänuransa lopetettuaan ansiotyönsä museossa. ”Mietin, että kukaan ei työllistä minua, ja niinpä ryhdyin yrittäjäksi.” Erityisosaamisesta kasvoi bisnes. Vanhojen rakennusten kunnostaminen ja restaurointi ovat hänen erikoisalueensa. Perinnemestarit myös neuvoo ja suunnittelee kohteita asiakkaan toiveiden mukaan.

Peltolan Turkiksen yrittäjät Marko Peltola ja Niina Konttinen jatkavat perheen käsityöläisperinteitä. Turkiksia ja koruja valmistava yritys on sopeuttanut toimintansa tämän päivän kysynnän mukaiseksi. Turkiksia myydään kauppatorilla Helsingissä ja asiakaskunta koostuu nykyisin pääosin ulkolaisista matkailijoista. Koruja myydään sekä verkkokaupassa että messuilla. Lisäksi yrityksessä tehdään erilaisia brodeerauksia. Koronaepidemia vaikuttaa tällä hetkellä toimintaan, koska kauppatorin ulkomaalaiset matkailijat puuttuvat. Tästä huolimatta monialaiset yrittäjät suhtautuvat positiivisesti tulevaan.

Toivosten lihasavustamo ja kivijalkakauppa Kuortissa sai uudet yrittäjät maaliskuussa. Liljendalin Kala Oy:n Jarno Prittinen jatkaa puolisonsa kanssa toimintaa Kuortissa. Lihasavustamo jatkaa edellisten yrittäjien toimintaa paikan päällä. Kalat savustetaan toistaiseksi Loviisassa, josta yrittäjät muuttivat. Tuotteita myydään kivijalkakaupassa Kuortissa liikenneaseman vieressä.

Iltapäivästä ryhmä tutustui Pertunmaan kunnantaloon kunnanjohtaja Leena Ruotsalaisen ja elinkeinojohtaja Juha Paasosen vieraina. Puheenaiheena oli pienen kunnan vahvuudet yrittäjien tukena ja matalan kynnyksen tapaamiset kuntalaisten kanssa. Kunnanjohtaja Ruotsalainen kertoo: ”Laitan pyörän koriin kahvit termokseen ja poljen puutarhakahveille kuntalaisten luokse.”

Kuortissa toimiva monipuolisia metallityöstöpalveluja tarjoava Pelaser Oy on kunnan suurin yksityisen sektorin työnantaja. Perheyhtiö työllistää 45 henkilöä. Toimitusjohtaja Pekka Larkalan mukaan rekrytointi on haasteellista. Työntekijöistä suurin osa maksaa veronsa ympäristön paikkakunnille ja vain murto-osa asuu paikkakunnalla. Yritys panostaa oppilaitosyhteistyöhön sekä oppisopimuskoulutukseen ja pyrkii näin saamaan jatkuvuutta yritysperheeseen. Yritys on tehnyt pitkäjänteistä työtä paikallisten nuorten sitouttamiseksi, esimerkiksi koulun yritysvierailujen kautta. Pekka Larkala korostaakin juurien merkitystä.  

Päivän päätteeksi Kerkes Oy:n yrittäjä Teppo Hurme kertoi vieraille keraamisten kiuaskivien syntytarinan ja esitteli valmistusprosessin.  Kestävyytensä ja energiatehokkuutensa ansiosta kivet ovat suosittuja yleisissä saunoissa ja hotelleissa. Teppo Hurme on ammatiltaan keraamikko. Tämä ammattitaito ja osaaminen yrityksen menestyksen salaisuus. Yritys työllistää kahdeksan henkilöä Kuortissa. Hallin yhteydessä toimii myös tehtaanmyymälä.

Lisätietoja: Pentti Mäkinen, maakuntajohtaja, p. 050 500 2584 ja Mirja Hytönen, järjestöpäällikkö, Etelä-Savon yrittäjät, p. 050 065 1312

Kuvassa vasemmalta eturivi Niina Kuuva, Pentti Mäkinen, Pertunmaan Yrittäjien pj Risto Salminen, kunnanjohtaja Leena Ruotsalainen ja takarivi vasemmalta Etelä-Savon Yrittäjien varapj Ruth Lähdeaho-Kero, Etelä- Savon Yrittäjien pj Niina Rasola, yrittäjät Kaj Cygnaeus ja Pertunmaan elinkeinoasiamies Juha Paasonen