Suoraan sisältöön

European Region of Gastronomy Saimaa Management Project 2022–2023

Saimaa matkalla kohti European Region of Gastronomy -vuotta 2024

Saimaan alueesta on kehittymässä Euroopan ruoka- ja kulttuurimatkailun keskus, sillä alueelle on myönnetty European Region of Gastronomy -titteli. Juhlavuotta Saimaalla vietetään vuonna 2024. Itä-Suomen alueen yhteisestä Euroopan kulttuuripääkaupunkihausta, Saimaa-ilmiöstä, sytykkeen saaneen yhteistyön tavoitteena on nostaa itäinen Suomi Lapin ja Helsingin rinnalle kiinnostavaksi matkailukohteeksi.

Haun myötä Saimaan alue on jo liittynyt International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism -verkostoon, jossa rakennetaan kansainvälistä matkailun osaamisverkostoa sekä valmennetaan ja tuetaan kestävän ja paikallisen ruokamatkailun alueita. Kansainvälisiä vieraita, medioita, messuja sekä kilpailuja esimerkiksi tuotteistamisesta on siis luvassa lähivuosina. Status myönnettiin Saimaan alueelle lokakuussa 2022 ja julkistettiin tammikuussa 2023.

Työtä edistetään Etelä-Savon, Etelä-Karjalan ja Pohjois-Karjalan maakuntien laajalla ylimaakunnallisella yhteistyöllä. Mukana ovat myös Mikkelin, Savonlinnan, Lappeenrannan, Imatran, Joensuun ja Kiteen kaupungit, kaikkien maakuntien kauppakamarit, Lake Saimaa Ry, Visit-organisaatiot ja oppilaitokset.

Tammikuussa 2022 julkaistussa Saimaa ERG -hakukirjassa esitellään alueen tavoitteet ja toimenpiteet sekä pääteema ”Pöytä rajojen yli”. Erityisesti tuotteistaminen, matkailijaystävällinen reitistö sekä ruoan ja kulttuurin innovatiiviset yhdistelmät ovat laajasti esiteltyinä.

European Region of Gastronomy -status kehittää kulttuurin ohella gastronomian sekä ruoan ympärille kietoutuvia tapahtumia, maataloutta, koulutusta ja yrittäjyyttä.

Ylimaakunnallista ja kansainvälistä yhteiskehittämistä

Toimintaa koordinoivan European Region of Gastronomy Saimaa Management Project 2022–2023 -hankkeen tavoitteena on lisätä merkittävästi Saimaan ruokamatkailun tunnettavuutta ja elinkeinolähtöistä palvelutarjontaa alueellisesti, kansallisesti ja kansainvälisesti. Hanke luo toimialarajat ylittävää kehittämistoimintaa ja verkostoja Saimaan ruoka- ja kulttuurimatkailun ympärille. Tämä saa aikaan kansainvälistä näkyvyyttä, osaamista ja kontakteja alueelle. 

Yhteistyöhankkeen mahdollistajat ja rahoittajat:

  • Etelä-Savon, Etelä-Karjalan ja Pohjois-Karjalan maakuntaliitot
  • Mikkelin, Lappeenrannan, Savonlinnan, Joensuun, Kiteen ja Imatran kaupungit
  • Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk
  • Lake Saimaa ry
  • Pohjois-Karjalan, Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon kauppakamarit

Yhteistyö avautuu tulevina vuosina laajemmin kiinnostuneille kunnille, yrityksille ja yhteisöille.

Lisätietoja Taste Saimaa -sivuilta.

Heräsikö kysymyksiä? Lisätietoja antaa:

Sari Kaasinen

Hankejohtaja

040 636 1469

sari.kaasinen@esavo.fi

Sari toimii hankejohtajana projektissa European Region of Gastronomy Saimaa Management project 2023-2025.

Sari toimii hankejohtajana projektissa European Region of Gastronomy Saimaa Management project 2023-2025.

Anu-Anette Varho

Hankeasiantuntija

040 673 7507

anu-anette.varho@esavo.fi

Anu-Anette toimii hankeasiantuntijana projektissa European Region of Gastronomy Saimaa Management project 2023-2025.

Anu-Anette toimii hankeasiantuntijana projektissa European Region of Gastronomy Saimaa Management project 2023-2025.