Suoraan sisältöön

Matkailu ja vapaa-aika

Saimaan maakuntien yhteinen matkailustrategia 2021-2025 korostaa yhteistyötä, saavutettavuutta ja omaleimaista palvelutarjontaa

Saimaan matkailustrategia on luotu vuosille 2021-2025.

Matkailustrategia on osa pitkäjänteistä yhteistyötä, jota Etelä-Savo, Etelä-Karjala ja Varkaus ovat tehneet Saimaan matkailun edistämiseksi jo vuosien ajan. Alueen matkailutoimijat ovat solmineet Saimaa-sopimuksen, jonka tavoitteena on kasvattaa yhteiseen Lake Saimaa Purest Finland -brändiin pohjautuvalla matkailumarkkinoinnilla matkailijamääriä ja matkailutuloa Saimaan alueella.

Saimaan matkailustrategia on muodoltaan merikortti, jolle on kirjattu kolme keskeistä väylää. Väylät ovat:

  • Samassa saimaalaisten veneessä
  • Ilmiömäinen Saimaa
  • Helposti saavutettava Saimaa

Matkailustrategian keskeiset kehittämisteemat ovat:

  • yhteinen tekeminen
  • alueen omaleimainen ja ilmiömäinen palvelutarjonta
  • saavutettavuus

Sopimuksen allekirjoittajat perustivat tavoitetta edistämään Lake Saimaa -yhdistyksen, joka rekisteröitiin toukokuussa 2020. Yhteisen brändin ja yhdistyksen lisäksi todettiin tarve yhteiselle elinkeinon kehittämistä ohjaavalle matkailustrategialle, joka valmisteltiin syksyn 2020 ja talven 2021 aikana.

Saimaan matkailustrategia kytkeytyy maakuntien maakuntastrategia- ja maakuntaohjelmaprosseihin. Se on linjassa sekä kansallisen matkailun tiekartan että Visit Finlandin suuraluetyöskentelyssä tuotetun Lakeland-suuralueen strategian kanssa. Strategiaa täydentävät vuotuiset markkinointistrategiat ja -suunnitelmat, seudulliset ja kunnittaiset matkailustrategiat ja sen toivotaan konkretisoituvan tavoitteelliseksi tekemiseksi esimerkiksi yhteisten kehittämishankkeiden kautta. Strategia sisältää myös molempien maakuntien, Etelä-Savon ja Etelä-Karjalan, maakunnalliset matkailun kehittämislinjaukset.

Saimaan matkailustrategia 2021-2025 (pdf)

Vapaa-ajanasukkaat ovat merkittävä voimavara Etelä-Savolle

Etelä-Savossa on reilut 49 000 vapaa-ajan asuntoa, mikä on toiseksi eniten Suomen maakunnista. Mökkisauna järven rannalla on monelle hengähdyspaikka, jossa rentoutua ja viettää vapaa-aikaa. Tuo yksilön kannalta merkityksellinen paikka ja elämäntapa, vapaa-ajan asunto ja siellä vietetty aika, on myös alueen kannalta hyvin merkityksellinen.

Vapaa-ajan asumisella on vahva kytkös alueen elinvoimaisuuteen, sillä sen aluetaloudelliset ja sosiaalisen vaikutukset ovat mittavat. Vapaa-ajan asukas on toisaalta kuin matkailija, toisaalta kuin kuntalainen. Hän on monipaikkainen asuja ja palvelujen kuluttaja.

Heräsikö kysymyksiä? Lisätietoja antaa:

Merja Olenius

Kehittämisjohtaja

040 629 7210

merja.olenius(at)esavo.fi

Merja johtaa maakuntaliiton kehittämisyksikköä. Hän vastaa aluekehitysrahoituksesta ja maakunnan suunnitteluprosesseista.

Heli Gynther

Kehittämispäällikkö, matkailu ja kulttuuri (työvapaalla 6.6.2022 saakka)

040 773 7285

heli.gynther(at)esavo.fi

Helin vastuulla liitossa ovat maakunnan matkailun ja kulttuurin kehittämistehtävät.

Katriina Säisä

Vs. Kehittämispäällikkö, matkailu ja kulttuuri

040 631 5721

katriina.saisa@esavo.fi