Suoraan sisältöön

Matkailu ja vapaa-aika

Saimaan ainutlaatuinen järviluonto, siihen kytkeytyvät kulttuuriperintö ovat mainio pohja kehittää kestävää matkailua. Etelä-Savo onkin suomen toiseksi merkittävin vapaa-ajan maakunta.

Etelä-Savo –Saimaan maakunta on matkailussa Lakeland-alueen puhdasta ydintä. Etelä-Savon maakuntaliitto on laatinut matkailustrategian vuosille 2014 - 2020. Matkailustrategia laadittiin yhdessä maakunnan matkailutoimijoiden kanssa. Se hyväksyttiin maakuntahallituksessa keväällä 2014.

Saimaa kansainväliseksi matkailukohteeksi nostettiin strategian keskeiseksi tavoitteeksi. Tavoitteena on kirkastaa ja hioa Saimaasta matkailumme helmi paikallisuutta, alueen ominaispiirteitä ja arvoja kunnioittaen. Matkailustrategiaan kirjattuihin maakunnan matkailun kehittämisen painopisteisiin lukeutuvat myös liiketoiminnan kansainvälistyminen, asiakaslähtöinen palvelumuotoilu ja teemallisen palvelukokonaisuudet, kestävä matkailu ja matkailun toimintaympäristön kehittäminen.

Matkailustrategiaan kirjatut strategian painopisteet ohjaavat muun muassa EU:n rakennerahastorahojen ja muiden kehittämisrahojen käyttöä. Matkailustrategia oli osa maakuntaohjelman 2014 - 2017 päivitystä. Sen painopisteisiin voi tutustua tarkemmin avaamalla matkailustrategia-asiakirja issuu-palvelussa.

Vapaa-ajanasukkaat ovat merkittävä voimavara Etelä-Savolle

Etelä-Savossa on reilut 49 000 vapaa-ajan asuntoa, mikä on toiseksi eniten Suomen maakunnista. Mökkisauna järven rannalla on monelle hengähdyspaikka, jossa rentoutua ja viettää vapaa-aikaa. Tuo yksilön kannalta merkityksellinen paikka ja elämäntapa, vapaa-ajan asunto ja siellä vietetty aika, on myös alueen kannalta hyvin merkityksellinen.

Vapaa-ajan asumisella on vahva kytkös alueen elinvoimaisuuteen, sillä sen aluetaloudelliset ja sosiaalisen vaikutukset ovat mittavat. Vapaa-ajan asukas on toisaalta kuin matkailija, toisaalta kuin kuntalainen. Hän on monipaikkainen asuja ja palvelujen kuluttaja.

Heräsikö kysymyksiä? Lisätietoja antaa:

Heli Gynther

Kehittämispäällikkö (matkailu ja kulttuuri)

040 773 7285

heli.gynther(at)esavo.fi

Helin vastuulla liitossa ovat maakunnan matkailun ja kulttuurin kehittämistehtävät.