Suoraan sisältöön

Itä- ja Pohjois-Suomen yhteistyö

Me teemme ylimaakunnallista edunvalvontaa ja yhteistyötä Itä- ja Pohjois-Suomen neuvottelukunnassa ja IP-alueen monenlaisissa verkostoissa.

Itä- ja Pohjois-Suomi - Suurin osa Suomea

Itä- ja Pohjois-Suomen seitsemän maakuntaa tekevät tiivistä maakuntarajat ylittävää yhteistyötä ja edunvalvontaa. Yhteistä Etelä-Savolle, Pohjois-Savolle, Pohjois-Karjalalle, Pohjois-Pohjanmaalle, Keski-Pohjanmaalle, Kainuulle ja Lapille on muun muassa pitkät etäisyydet ja harva asutus. Osaa makunnista yhdistää pitkät kansainväliset maarajat naapurimaihimme. Turvallisin raja on asuttu raja. Yhteinen edunvalvontamme tähtääkin rajan asuttuna pitämiseen ja elinvoiman vahvistamiseen maakunnissamme.

Tutustu Itä- ja Pohjois-Suomeen täällä: suurinosasuomea.fi

Itä- ja Pohjois-Suomen neuvottelukunta on alueen maakuntien yhteisten asioiden käsittelyyn perustettu yhteistyöelin. Maakuntaliittojen lisäksi verkostoon kuuluu alueiden kansanedustajat. Myös Itä- ja Pohjois-Suomen maakuntaliittojen viestijät tekevät tiivistä yhteistyötä edunajamisen ja vaikuttamisen saralla. Itä- ja Pohjois-Suomen neuvottelukunta kokoontuu kaksi kertaa vuodessa ja järjestää vuosittain Itä- ja Pohjois-Suomen huippukokouksen. Lisäksi maakunnilla on yhteisiä hankkeita, esimerkiksi elinkeinojen murrokseen ja liikenteeseen liittyen.

Itä- ja Pohjois-Suomi on linjannut yhteiset hallitusohjelmatavoitteet hallituskaudelle 2023-2027.

IP-alueen hallitusohjelmatavoitteet esittelevä banneri.

Tutustu tarkemmin IP-alueen yhteisiin hallitusohjelmatavoitteisiin  täällä.

Lue 2.9.2022 julkaistu kannanotto hallitusohjelmaan täältä.

Lue 6.10.2023 julkaistu kannanotto Itä- ja Pohjois-Suomen kehittämispanostuksista täältä.

Lue 7.12.2023 julkaistu kannanotto, jossa vaaditaan Suomen hallitusta reagoimaan Venäjän hyökkäyssodan alueellisiin vaikutuksiin. 

Itä- ja Pohjois-Suomen älykkään erikoistumisen strategia luettavissa tästä.


Itä- ja Pohjois-Suomen EU-toimisto valvoo Etelä-Savon etuja Euroopassa

Itä- ja Pohjois-Suomen EU-toimisto Brysselissä valvoo Etelä-Savon, Kainuun, Keski-Pohjanmaan, Lapin, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Pohjois-Savon toimijoiden etuja. EU-toimisto parantaa maakuntaliittojen kanssa yhteistyössä tehtävän edunvalvonnan kautta Itä- ja Pohjois-Suomen elinkeinoelämän kilpailukykyä ja toimintaedellytyksiä. 

Tutustu Itä- ja Pohjois-Suomen EU-toimiston verkkosivuihin.

Heräsikö kysymyksiä? Lisätietoja antaa:

Pentti Mäkinen

Maakuntajohtaja

050 500 2584

pentti.makinen@esavo.fi

Maakuntajohtaja Pentti Mäkinen johtaa maakuntaliiton virastoa Mikonkadulla Mikkelin keskustassa. Hänen alaisuudessaan työskentelee noin 30 henkilöä.