Suoraan sisältöön

REWARD - Retaining and attracting knowledge workers and skills for regional development

Etelä-Savon maakuntaliitto on kumppanina toteuttamassa neljävuotista Interreg Europe -hanketta, jonka tavoitteena on vahvistaa korkean osaamisen ja tietotyöläisten sijoittumista maakuntaan.

Tietoyhteiskunnassa osaamisella, tiedoilla ja taidoilla on keskeinen rooli investointien, yritysten perustamisen ja talouskasvun edistämisessä. Tietotyöläiset ovat työvoimaa, joka joko työskentelee tietopohjaisilla aloilla tai jolla on erityisiä taitoja ja osaamista, ja joka osallistuu aktiivisesti tiedon luomiseen ja hyödyntämiseen. Alueellisten innovaatioekosysteemien haasteena on usein luoda riittävä korkeasti koulutettujen työntekijöiden reservi ja pitää se alueella. Tulevaisuuteen suuntautuneita ammatteja varten tarvittavan vankan osaamispohjan puuttuminen onkin erityinen haaste alueille, jotka ovat joko teollisuuden muutosprosessissa tai EU:n reuna-alueilla.

Vastauksena maailmanlaajuisiin suuntauksiin, teknologian nopeaan kehitykseen sekä uusien työmuotojen ja elämäntapojen syntymiseen tarvitaan politiikkatoimien kohdentamista älykkään erikoistumisen, teollisuuden muutosprosessin ja yrittäjyyden edellyttämien taitojen kehittämiseksi. Tätä tarkoitusta varten REWARD-hanke tuo yhteen 9 kumppania eri puolilta Eurooppaa (Suomi, Irlanti, Kroatia, Portugali, Puola, Italia, Slovakia, Tšekki) etsimään ratkaisuja näihin haasteisiin.

REWARDin tavoitteena on parantaa alueellisia politiikkoja ja ohjelmia korkean osaamisen ja tietotyöntekijöiden pitämiseksi ja houkuttelemiseksi. Se tunnistaa, analysoi ja levittää hyviä käytäntöjä aluepoliittisten toimijoiden kesken neljän teeman puitteissa:

  • Korkeakoulujen ja elinkeinoelämän yhteistyön vahvistaminen
  • Yrittäjyyden tukeminen
  • Elämänlaatu ja alueen houkuttelevuus erityisesti matkailun näkökulmasta
  • Uudet työntekemisen tavat (diginomadit, etätyö, monipaikkaisuus)

Linkki REWARD-hankkeen englanninkielisille sivuille: https://www.interregeurope.eu/reward

REWARD-logo.

Heräsikö kysymyksiä? Lisätietoja antaa:

Jatta Juhola

Projektikoordinaattori

040 519 8300

jatta.juhola@esavo.fi

Jatta toimii projektikoordinaattorina CASPER- (Citizen Activation in Shrinking rural areas for Place-based policies to Enhance Resilience) ja REWARD (Retaining and attracting knowledge workers and skills for regional development) -hankkeissa.

Jatta toimii projektikoordinaattorina CASPER- (Citizen Activation in Shrinking rural areas for Place-based policies to Enhance Resilience) ja REWARD (Retaining and attracting knowledge workers and skills for regional development) -hankkeissa.