Suoraan sisältöön

Julkaistu 04.03.2021

Maakunnallinen nuorisovaltuusto seuraa päätösviestintää silmä kovana

Haluamme, että nuoretkin voivat ymmärtää, mitä maakunnallisessa päätöksenteossa tapahtuu. Siksi haluamme kiinnittää huomiota viestintään.

Valtakunnallisesti kuten myös maakunta- ja kuntatasolla päätöksenteko on vaikeaselkoista ja sanalla sanoen joskus hämmentävää. Jos jostakin asiasta tahtoo saada kattavan selonteon, edellyttää se liian usein aikaa vievää perehtymistä sivumäärältään valtaviin asiakirjoihin, joissa käytetty kieli ei välttämättä kuulosta tutulta.

Olen itse ollut tilanteessa, joka tosin näin politiikan tutkimusta opiskelevana on kiusallista myöntää, jossa edessäni oleva asianosaajien laatima aineisto vaikutti enemmän joltakin vieraalta kieleltä kuin äidinkieleltäni. Joku saattaa siellä jo hymy suupielessä miettiä, että kuulostaa tutulta.

Jos ajatellaan esimerkiksi sote-uudistusta, joka on valtavan suuri byrokraattinen kokonaisuus, tulisi tärkeimmät seikat osata tuoda yleisestikin selkeästi esille. Eritoten, kun otetaan kohderyhmäksi nuoret, tulisi asiat voida esittää kapulakieli unohtaen. Se, että asiaa on vaikeaa kääntää ymmärrettäväksi ja selkeäksi ei saa olla este sille, että nuorille tuotetaan matalan kynnyksen informaatiota.

Me esamanulaiset nuoret aiomme seurata maakunnan viestintää silmä kovana ja selventää asioita, toivottavasti yhdessä maakunnan virkamiesten kanssa niin, että nuorillakin on eväät ymmärtää, mitä maakunnan päätöksenteossa tapahtuu.

Ottakaa meidät mukaan. Jaetaan vastuu, päätetään yhdessä. Vaikutetaan Etelä-Savon tulevaisuudennäkymiin yhdessä. Kiitos!

Ida Hämäläinen
Etelä-Savon maakunnallisen nuorisovaltuuston pj.