Suoraan sisältöön

Julkaistu 26.08.2022

Paikallisylpeys voimavarana

Miltä Saimaa maistuu? Juuri nyt se maistuu lähimetsien pirskahtelevan makeilta marjoilta, aromikkailta sieniltä, puhtailta lähipeltojen juureksilta, tuoreelta järvikalalta, paikallisten leipomoiden lämpimäisiltä ja oman korttelin pienpaahtimon kahvilta.

Parhaimmillaan nuo maut ovat yhdistyessään yllätysvierailuihin tuttujen luona, joissa pöytään katetaan aina sen seitsemää sorttia tai avotulella kokkailuun ja retkieväiden jakamiseen nuotion äärellä upeilla luontoreiteillämme. Ainutlaatuisen alueen erityispiirteet ja rikas kulttuuriperintö näkyvät myös lautasellamme, mikäli niin haluamme.

Ei ole sattumaa, että juuri Saimaan alueesta on kehittymässä Euroopan ruoka- ja kulttuurimatkailun keskus. Itä-Suomen alueen yhteisestä Euroopan kulttuuripääkaupunkihausta, Saimaa-ilmiöstä, sytykkeen saaneen yhteistyön tavoitteena on nostaa itäinen Suomi Lapin ja Helsingin rinnalle kiinnostavaksi matkailukohteeksi. Tätä tavoitetta kohti on työskennelty jo vuosien ajan myös useissa muissa seutumme ruoka- ja matkailuhankkeissa, joissa paikallisuus on ollut avainasemassa. Pitkäjänteinen kehittäminen ja panostukset kantavat nyt hedelmää. Laajan ja monialaisen yhteistyön ansiosta yhä useammin saa lukea kansainvälisen median kirjoituksia Saimaasta. Noissa kirjoituksissa nousevat esiin myös paikalliset toimijat ja makuelämykset.

Paikallisylpeys ja lähituotannon tukeminen on yksi keskeisimmistä teemoista European Region of Gastronomy -verkoston toiminnassa. Paikalliset tuotteet ja tuottajat nähdään tärkeänä osana alueidentiteetin rakentamisessa.

Parhaillaan European Region of Gastronomy -juhlavuottaan viettävällä Norjan Trondheim-Trøndelagin alueella laadukkaat paikalliset tuotteet, toimijat ja palvelut ovat saaneet oman sertifikaatin sekä tunnuksen, joka on näyttävästi esillä niin hotelleissa, tapahtumissa, lentokentällä kuin tuottajien myymälöissäkin. Mukaan on saatu sitoutettua myös COOP -kauppaketju, joka on ottanut omiin myymälöihinsä myyntiin huomattavasti aikaisempaa enemmän paikallisia tuotteita omille hyllypaikoilleen. Toinen tämän vuoden Euroopan gastronomisista alueista on Espanjan Menorcan saari, jossa paikallisten tuotteiden ja kulttuurihistorian tuntemus (storytelling) on otettu vahvaksi osaksi matkailu- ja ravitsemisalan koulutusta. Tarinoiden tuominen esiin on lisännyt tuntuvasti paikallisten tuotteiden käyttöä myös alueen väestön keskuudessa.

Kesäkuussa saimme vieraaksemme kansainvälisen raadin, joka arvioi valmiuttamme saada arvostettu European Region of Gastronomy -titteli Saimaalle vuonna 2024. Koostimme vieraillemme elämyksellisen reitin, johon tuntui hieman vaikealtakin karsia riittävän tiivistä ohjelmaa. Saimaan seutu on todellinen ruokakulttuurin ja -matkailun runsaudensarvi! Lopulta raati tapasi vierailun aikana yli 70 henkilöä ja sai osakseen aivan ainutlaatuista vieraanvaraisuutta. Reitti kulki Lappeenrannasta Puumalan Sahanlahden kautta Savonlinnaan Saimaan aalloille ja Punkaharjun kansallismaisemiin, josta jatkettiin Kesälahdelle ja lopulta Joensuuhun.

Saimaan seutu hurmasi raadin jäsenet täysin. Heidän lausuntonsa mukaan Saimaalla osataan yhdistää poikkeuksellisella tavalla ruokaa, kulttuuria, luontoa ja palveluja. Myös alueen elämäntapa ja -rytmi herättivät ihastusta. Tuomaristo oli yhtä mieltä siitä, että ruoan, luonnon, kulttuurin ja vieraanvaraisuuden vahva yhteys tekee hakemuksestamme poikkeuksellisen.

Alueeltamme on tunnistettu valtavasti potentiaalia ja osaamista, jonka kehittämistä ja tukemista tulee jatkaa.
Nyt viimeistään on aika antaa Saimaa-rakkauden näkyä ja kuulua!

Un tec-ruokalahjatuotteen pakkaus.

Kuva: Menorcalainen Un Tec? -ruokalahjatuote, joka voitti vuoden 2021 European Food Gift Challenge-kilpailun.
Pakkaus sisältää korkealaatuista, paikallisesti tuotettua juustoa, hunajaa ja olutta. 

Trøndelag Food Festival -tuotetori.

Kuva: Trøndelag Food Festival on yksi Norjan suurimmista ruokafestivaaleista ja paikallisten tuottajien näyteikkuna (kuvassa Rågo Hjem-tuottajayrityksen osasto).
 

Kirjoittaja:

Anu-Anette Varho
Hankeasiantuntija
Saimaa European Region of Gastronomy -hanke