Suoraan sisältöön

Julkaistu 15.12.2021

Pysähtymistä omien voimavarojen ja luovuuden äärelle

Arkisen suorittamisen keskellä pysähtyminen, asioiden omakohtainen pohtiminen sekä huomion kiinnittäminen palautumiseen ovat erityisen tärkeitä.

3K Savo Oy:n Työhyvinvointia luovuudella -valmisteluhanke on tarjonnut vuoden 2021 aikana runsaasti luovia työpajoja sekä lähitoteutuksena että etänä, muun muassa Vetehiset-järvikulttuurifestivaaleilla marraskuun alussa, ja palautteet ovat olleet ilahduttavia.

Työhyvinvointia luonnosta luovin menetelmin

Vetehisillä virtuaalisten voimavarapajojen teemana oli taiteen ja luonnon hyvinvointivaikutukset, ja tietopuolista valmennusta syvensimme luovin menetelmin. Luova työskentely auttaa keskittymään ja siirtämään ajatukset pois hektisestä arjesta sekä suorittamisen moodista omaa oloa rauhoittaen. Samaa rauhoittumista ja elpymistä tapahtuu luonnossa liikkumalla ja luontoa katselemalla, nuuhkimalla ja kuuntelemalla tai vaikka luontovideoita katsomalla.

Työpajoista saamamme palautteen perusteella tutkitun tiedon, pienryhmäkeskustelujen ja luovien harjoitusten yhdistäminen on osoittautunut toimivaksi konseptiksi. Jo parituntinen työpaja auttaa monella omaa jaksamista. Voimavarapajojen palautteen mukaan pajat antoivat ”todella hyvän pysähtymisen mahdollisuuden kiireiseen arkeen”, ”hyviä, toimivia vinkkejä työpäivän mikrotauottamiseen, palautumiseen ja oman hyvinvoinnin huomioimiseen”, ”virtuaalinen luontokävely toimi loistavasti juuri tässä harmaassa vuodenajassa”. Totesipa eräs osanottaja ääneen, että ”miten ihmiset eivät tajua tulla tällaisiin työpajoihin. Miten voi olla mahdollista, että tällaisia työpajoja on tarjolla ilmaiseksi?”

Sellaiset kommentit kuin ”tämä on ollut ihan mahtavaa, maadoitti hetkeen”, ”työpaja toimi todella hyvin, tämä pysähtymisen tärkeys!”, ”pitää oikeasti rauhoittua, nämä ovat hyviä harjoituksia ottaa omaan käyttöön” tai ”kolahti heti, on niin kiitollinen olo, tällaisia pitäisi järjestää paljon useammin ja muistuttaa itseä näiden asioiden tärkeydestä” ilahduttavat suuresti myös meitä valmentajia: olemme oikeiden asioiden äärellä.

Luovuus tarjoaa levähdyspaikan mielelle

Tässä ajassa monen työikäisen aivot ylikuormittuvat arjessa. Palautuminen ei ole nykyisin yhtä hyvää kuin ennen. Uskomme vahvasti, että luovat työpajat lisäävät mielen hyvinvointia työelämässä. Oravanpyörä on mahdollista pysäyttää, kun asiat tiedostaa omalta osaltaan ja lähtee tekemään pieniä arjen muutoksia. Luovuus tarjoaa levähdyspaikan mielelle, ohjaa meitä pois suorittamisesta, nauttimaan kokemuksista ja tunteista sekä rauhoittumaan.

Työhyvinvointia luovuudella -valmisteluhanke on saanut rahoitusta Etelä-Savon maakuntaliiton maakunnan omaehtoisen kehittämisen määrärahasta.

Luovuudensuojelijat hyvän työelämän puolesta,

Tarja Kyllönen, Paula Myöhänen & Raija Kallioinen