Suoraan sisältöön

Kulttuuri Itää – Kuntien kulttuuritoiminnan kehittämistehtävä Itä-Suomessa

Kulttuuri Itää on kolmen itäsuomalaisen maakunnan – Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan – yhteinen kehittämistehtävä, jonka tavoitteena on luoda pysyvä verkostomainen toimintamalli Itä-Suomen kuntien kulttuuripalveluiden yhteistyölle. Kulttuuri Itää toteutetaan ajalla 1.1.2024 – 31.12.2025.

Verkostotyön avulla tuetaan kuntien kulttuuripalveluiden tuotantorakenteita sekä jaetaan osaamista ja hyviä käytäntöjä. Tarkoituksena on myös vahvistaa kuntien ja taiteen ammattilaisten välistä yhteistyötä sekä edistää kulttuuripalveluiden saavutettavuutta ja kestävyyttä. Kulttuuri Itää pyrkii turvaamaan alueen asukkaiden kulttuurisia oikeuksia, nostamaan kulttuurin ja luovien alojen arvostusta ja lisäämään kulttuuriin ja taiteeseen käytettäviä resursseja alueella. 

Kulttuuri Itää tarjoaa verkostotapaamisia ja erilaisia koulutuksia alueen kuntien kulttuuripalveluissa työskenteleville sekä kehittää erilaisia kiertävien tuotantojen malleja, jotka edistävät kulttuuripalveluiden liikkumista maakuntarajojen yli. Lisäksi kehittämistehtävä viestii taiteen ja kulttuurin merkityksistä ja vaikutuksista laaja-alaisesti osana Itä-Suomen hyvinvoinnin, elinvoimaisuuden ja turvallisuuden kehittämistä.

Kulttuuri Itää on kuntien kulttuuritoimintalain 166/2019 6 §:n mukainen alueellinen kehittämistehtävä, jota rahoittaa Opetus- ja kulttuuriministeriö. Kehittämistehtävän koordinoinnista Etelä-Savossa vastaa Etelä-Savon maakuntaliitto, Pohjois-Savossa Kuopion kaupunki ja Pohjois-Karjalassa Pohjois-Karjalan maakuntaliitto. Kolmen maakunnan yhteisen kehittämistehtävän hallinnoinnista vastaa Kuopion kaupungin Kansalaistoiminnan palveluiden Kulttuurin edistämisen yksikkö. Hanke toteutetaan verkostoyhteistyönä Etelä- ja Pohjois-Savon sekä Pohjois-Karjalan kuntien kanssa.

Etelä-Savossa Kulttuuri Itää on jatkoa aiemmalle alueelliselle kehittämistehtävälle eli AKKU – Alueellinen kuntien kulttuuritoiminnan kehittäminen Etelä-Savossa -hankkeelle (2021–2023). AKKU-hankkeessa Etelä-Savoon muodostui kuntien kulttuuritoimihenkilöiden verkosto, joka kokoontuu säännöllisesti Etelä-Savon kuntien kulttuuritoiminnan kehittämiseksi. Kulttuuri Itää toimeenpanee AKKU-hankkeessa laadittua Etelä-Savon kulttuuristrategiaa 2022–2025.

Kulttuuri Itää -logo. Opetus- ja kulttuuriministeriö-logo.

Heräsikö kysymyksiä? Lisätietoja antaa:

Taru Tähti

Kulttuurikoordinaattori

040 628 7905

taru.tahti@esavo.fi

Taru toimii kulttuurikoordinaattorina Kulttuuri Itää - Itä-Suomen kuntien kulttuuritoiminnan kehittämistehtävä 2024-2025 -hankkeessa.

Taru toimii kulttuurikoordinaattorina Kulttuuri Itää - Itä-Suomen kuntien kulttuuritoiminnan kehittämistehtävä 2024-2025 -hankkeessa.