Suoraan sisältöön

Julkaistu 03.09.2020

Kalastajat hyväksyvät nykyiset kalastusrajoitukset norpan suojelemiseksi

Saimaa-dialogit mahdollistivat moniääniset keskustelut kalastusrajoituksista. Maa- ja metsätalousministeriön sekä kolmen Saimaan alueen maakuntaliiton järjestämiin Saimaannorppa ja kalastus -keskustelutilaisuuksiin osallistui lähes kaksisataa henkilöä. 

Maa- ja metsätalousministeriö laatii dialogeista yhteenvedon, joka julkaistaan lokakuun aikana. Saimaannorppa ja kalastus -työryhmä hyödyntää aineistoa, kun se alkaa valmistella esitystä Saimaan kalastusrajoituksista 2021-2026.

Keskustelua käytiin kysymyksellä: miten olet kokenut nykyiset kalastusmääräykset ja rajoitusalueet. 

Keskusteluringissä kohtasivat kaupalliset kalastajat, kotitarve- ja muut vapaa-ajan kalastajat, mökkiläiset, luonnonsuojelijat, kalatalousalueiden ja osakaskuntien edustajat.

Puhetta riitti, sillä monenlaiset ristiriitaisetkin näkökulmat nousivat esille ja niistä vaihdettiin mielipiteitä. Jokainen osallistuja pääsi ääneen ja sai myös jättää kirjallisesti omat kehitysideansa kalastusmääräyksistä työryhmän käyttöön.

Viideltä eri paikkakunnalta kertyi kalastuksesta arvokasta paikallistuntemusta, jota ei olisi saatu näkyville ilman dialogia.

- Etenkin ne ihmiset, joita rajoitukset koskevat, kertoivat kehittämisajatuksiaan, kertoo kalatalousneuvos Eija Kirjavainen maa- ja metsätalousministeriöstä.

Keskusteluryhmissä nousi useita kalastusrajoituksia koskevia näkökulmia esiin. Esimeriksi kevätkalastuksen merkitys, norppakannan vahvistumisen vaikutukset kalastusrajoituksiin ja verkkokalastuskiellon ajallinen kesto.

Metsähallituksen suojelubiologi Jouni Koskela kertoi jokaisen tilaisuuden alussa, mihin nykyiset kalastusaluerajoitukset voivat laajentua. Näillä alueilla on havaittu uusia pesintöjä. Hän kertoi, että tämän hetkisten tietojen mukana Saimaalla elää runsaat neljä sataa saimaannorppaa.

Koskela osallistui myös keskusteluihin muiden joukossa.

- Uskoisin, että kiertueen ansiosta saimme paljon näkemyksiä asiasta. Mielipiteitä luonnollisesti oli laidasta laitaan, hän kertoo.

Keskustelusarja toteutettiin Erätauko-mallilla. Perinteisen auditoriokeskustelun sijasta osallistujat pääsivät jakamaan omat näkökulmansa pienryhmädialogeissa.

Dialogisarja järjestettiin yhteistyössä Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan sekä Etelä-Karjalan maakuntaliittojen, Metsähallituksen sekä Pohjois-Savon ELY-keskuksen kanssa. Kuva on kiertueen ensimmäisestä tilaisuudesta, joka järjestettiin Puumalassa. 

Lisätiedot:
Kalastusneuvos Eija Kirjavainen, maa- ja metsätalousministeriö, p. 0407721262, etunimi.sukunimi@mmm.fi