Suoraan sisältöön

Julkaistu 17.03.2021

Naapurimaakunnat yllättivät juhlivan Pohjois-Karjalan musiikkivideolla

Karjalan kunnailla -musiikkivideo on itäisen Suomen maakuntien yhteinen lahja ja hyvä teko 300 vuotta täyttävälle Pohjois-Karjalan maakunnalle. Se tekee näkyväksi ja kuuluvaksi tiivistä yhteistyötämme.

Itä-Suomen maakunnat ovat paketoineet yhteisen yllätyslahjan 300-vuotisjuhlavuotta viettävälle Pohjois-Karjalalle. Tutusta Karjalan kunnailla -kappaleesta on tehty uusi sovitus ja tyylikäs musiikkivideo. Se julkaistaan keskiviikkona 17. maaliskuuta Pohjois-Karjalan maakuntaliiton YouTube-kanavalla ja Facebook-sivulla.

Musiikkilahja onnistuttiin pitämään juhlavuoden tekijöiltä täydellisesti salassa, sillä se kuultiin ensimmäisen kerran Pielisjoen linnassa Joensuussa vasta eilen tiistaina.

- Tämä on lahjamme ja hyvä tekomme naapurille ja ystävälle. Se on ylevä tapa tehdä yhtenäisyyttämme näkyväksi ja kuuluvaksi, myhäilevät maakuntajohtajat Marko Korhonen Pohjois-Savosta, Pentti Mäkinen Etelä-Savosta, Satu Sikanen Etelä-Karjalasta ja Pentti Malinen Kainuusta.

He muistuttavat, että maakuntaliittojen myötä onnittelijoiden määrä nousee lähes 750 000 ihmiseen Suomussalmelta Lappeenrantaan.

Onnittelijoiden joukossa on myös Saimaa-ilmiö -hanke, jossa tavoitellaan Euroopan kulttuuripääkaupunkitittelin saamista Savonlinnaan ja itäiseen Suomeen vuodeksi 2026.

- Täällä Kalevalan laulumailla tämä on upea ja koskettava ele. Samalla tässä on jo esimakua siitä uudenlaisesta yhteistyöstä, jota olemme parhaillaan rakentamassa, sanoo hankkeen viestintäpäällikkö Jonna Ekroos.

Musiikkivideolla yli 60 hengen tekijäjoukko

Kappaleeseen on tehnyt uuden sovituksen kuopiolainen Jonas Ursin yhdessä Savon Soitannollisen Seuran Jussi Mattilan ja Petteri Niemisen kanssa. Melodia on pääosin vanha ja perinteinen, mutta Ursin on säveltänyt siihen uuden välisoiton. Lisäksi Mattila ja Ursin ovat tehneet yhdessä uuden intro-osuuden.

Kuopion Musiikkikeskuksessa äänitettyä ja kuvattua musiikkivideota on ollut tekemässä yli 60 ihmistä. Kuopion kaupunginorkesterin solistina toimii Juho Väliaho. Orkesteria johtaa kapellimestari Rauno Tikkanen. Mukana on myös 18-henkinen kuoro Nomad Vocals ry:n laulajakollektiivista.

Idea sinfonisiin mittoihin kasvavasta onnittelulaulusta syntyi viime vuoden lopulla Kuopiossa.

- Laulu esitetään Pohjois-Karjalan maakunnalle, mutta se koskettaa maailmankarjalaisuuden kautta suurta määrää suomalaisia. Omatkin sukujuureni isän puolelta löytyvät Laatokan Karjalasta, sanoo idean isä ja musiikkivideon tuottajana toiminut Jari Sihvonen Pohjois-Savon liitosta.

Kaupunginorkesterin johtajaa Katariina Kummalaa ei kauaa tarvinnut houkutella mukaan koronaturvalliseen projektiin.

- Oli ilo olla mukana näin hienon idean toteuttamisessa. Orkesteri elää mukana alueen ihmisten arjessa ja juhlassa, joten tartuimme haasteeseen mielellämme. Yhteistyö ja yhdessä iloitseminen on erityisen tärkeää näinä aikoina, Kummala sanoo.

Karjalan kunnailla on suomalainen kansansävelmä, jonka suomenkieliset sanat on kirjoittanut Valter Juva vuonna 1902. Sitä pidetään Juvan kansallisromanttisen runokokoelman tunnetuimpana tekstinä.

Vuosien saatossa kappaleesta on tehty useita eri versioita. Niistä tunnetuin lienee Georg Otsin levyttämä versio vuodelta 1958. Myös muun muassa Stratovariuksen Timo Kotipelto on levyttänyt sen kymmenen vuotta sitten.

- Suomalaista luontoa ylistävä teksti sopii täydellisesti tähän aikaan. Sen haikeus vetoaa myös ulkomaalaisiin kuulijoihin. Toivottavasti myös tämä uusi versio, sanoo Sihvonen.

Lisätietoja: maakuntajohtaja Pentti Mäkinen, p. 050 500 2584 ja viestintäpäällikkö Taina Saahko, p. 040 632 6132 ja viestintäasiantuntija Jari Sihvonen, p. 044 714 2653

Voit kuunnella ja katsoa videon Pohjois-Karjalan YouTube-kanavalla.