Suoraan sisältöön

Julkaistu 16.12.2020

Asukasloikan hankeperhe kehittää Savonlinnaa asukaslähtöisesti ja tuo esiin osallisuustyötä

Osallisuuskoordinaattori Emmi-Elina Fjällström kirjoittaa onnistuneesta kansalaislähtöisestä toiminnasta Savonlinnan kaupungissa. Asukasloikka tavoittaa monia erilaisia asukasryhmiä!

Voimaannuttavaa toimintaa, joka vie ohjaajatkin mennessään

Asukasloikka kokeilee ja ideoi uutta kansalaislähtöistä toimintaa Savonlinnassa. Se rahoittaa useita pieniä kilpailuja, hankkeita ja tapahtumia, joita savonlinnalaiset yhdistykset toteuttavat kaikkien asukkaiden hyväksi. Asukasloikka on perustettu vuonna 2017 ja toimii ensi vuonna Savonlinnan kaupunkikeskustan alueella. Vuonna 2021 halutaaan erityisesti tavoittaa sosiaalisia tai taloudellisia haasteita kohdanneita kaupunkilaisia ja saada heidät mukaan toimintaan.

Asukasloikan projektipäällikkö Virpi Leskinen kertoo, että ”sisäänheittotuote” on Hattunarikan harrastepalvelut. Palvelut on tarkoitettu kaupunkilaisille, joita muutoin olisi vaikea tavoittaa. Harrastepalveluista tiedotetaan suoraan asukkaille. 

Savonlinna Liikkuu aktivoi ihmisiä liikkumiseen heidän omilla asuinalueillaan. Kalenterissa on monenlaisia kulttuuriin, perinteisiin, liikuntaan ja luontoon liittyviä toimintoja ja tapahtumia. Tarjolla on myös osallisuuskoulutusta ja -tietoa virkamiehille.

Lähde Vaikuttaa kalastaa katiskalla asukkaiden ideoita ja tarpeita edistäen lähidemokratiaa kaupungin Kumppanuuspöydän kanssa. Koossa on jo 262 ideaa, jotka liittyvät esimerkiksi vieraslajikkeiden poistoon, skeitti- ja koirapuistoon, hidasteisiin ja liikuntapaikoihin. Lähde Vaikuttaa vie asukkaiden terveiset päättäjille.

Savonlinna päivittää kaupunkistrategiaa, asukasosallisuus on yksi tärkeä painopistealue.

Kaupungin kumppanuuspöydät toimivat jo vuodesta 2018 lähtien. Tänä vuonna päättäjien ja kuntalaisten kohtaamisia on järjestetty etäyhteyden välityksellä. Lue lisää Kumppanuuspöydän toiminnasta täältä

Asukasloikan logo

Mukaan voi löytää eri yhteistyötahojen kautta

Asukasloikan toiminnassa on mukana mm. maahan muuttaneita, yksinäisyyttä kohdanneita ja kuntoutujia. Asukkaiden omat tarinat otetaan toiminnassa huomioon ja yhteistyössä toimintakeskuksen ja ESLin kanssa asukkaille on tarjolla esimerkiksi neuvontaa ravinto- ja uniasioissa, kuulumisten vaihtoa ja kuntosali- ja lenkkiryhmiä.

Asukasloikka tukee myös yhdistysten osallistavia, avoimia tapahtumia. Vuoden aikana on toteutunut kymmenisen tapahtumaa, muun muassa Pride Savonlinnan sateenkaaripiknik. Unelmien kesätyö -kilpailu antoi viidelle nuorelle mahdollisuuden luoda oma kesätyöpaikka. Nuorten ideat hankkeistettiin ja nuoret tekivät kesätöitä mm. valokuvauksen, pehmomiekkailun, roskariksan ja maalaustaiteen parissa.  

Mittava verkosto uusia ja vanhoja yhteistyöyhdistyksiä on mukana Asukasloikan toiminnassa. Parhaillaan on meneillään joulurauhatapahtuma, jossa keskelle kaupungin keskustaa pystytetään toimintakeskusten ja työpajojen kanssa havulaavuja ja kierrätysmateriaaleista tehtyjä tuulikelloja kaupunkilaisten joulutunnelmaa nostattamaan. Miten kauniisti golfmaila soikaan keittiökauhan kanssa! Lue lisää Joulurauhaa laavuilla 15.12.2020-6.1.2021 -tapahtumasta täältä

Savonlinnan Seudun Kolomonen ry:n Asukasloikka -hanke otti käyttöön maakunnallisen osallisuusilmeen Jätä jälki -kampanjan myötä. Värikäs sormenjälki sopii yhteen Asukasloikan oman kauniin visuaalisen ilmeen kanssa. ”Sormenjälkilogo oli helppo ottaa käyttöön ja värimaailma tuntuu läheiseltä. Toimintamme liittyy monen ryhmän näkökulmasta osallisuuteen, ja valitsimme kuhunkin toimintaan sopivan värin. Käytämme tunnusta siihen sopivissa yhteyksissä.”

Emmi-Elina Fjällström
osallisuuskoordinaattori
Etelä-Savon maakuntaliitto