Suoraan sisältöön

Julkaistu 19.02.2023

Etelä-Savo sydämellä: maakuntahallituksen jäsen Mikko Hokkanen

Etelä-Savon maakuntahallituksen blogikirjoitusten sarjassa hallituksen jäsenet esittäytyvät. Eteläsavolaisuudestaan ja ajatuksistaan maakunnan kehittämiseksi kertoo Mikko Hokkanen (sd.).

1. Millainen eteläsavolainen olet? Missä asut, mitä teet ja mitä arvostat kotiseudussasi?

Olen  40-vuotias yhteiskuntatieteilijä ja paljasjalkainen kangasniemeläinen. Perheeseemme kuuluu vaimo Mervi ja kolme lasta. Asumme Etelä-Savon kauniin ja puhtaan maakuntajärven Puulan rantuuksilla Hokan kylällä.

Perheen perustamisen myötä meillä oli haaveena omakotitalo järven rannalta, lähellä luontoa ja turvallisessa kasvuympäristössä, jossa voisimme yhdistää vakituisen ja vapaa-ajan asumisen samaan paikkaan. Tämä haave toteutui vuonna 2010, kun muutimme kahdeksan opiskelu- ja työvuoden jälkeen Jyväskylästä takaisin Kangasniemelle sukuni synnyinjuurille.

Etelä-Savosta löytyy kaikki mahdollisuudet hyvään ja tasapainoiseen elämään. Vaikka lapsiperheen arki on välillä hektistä, elämänmeno täällä on yleisesti rauhallisempaa ja inhimillisempää kuin suurissa kaupungeissa. Ihmiset ovat paremmalla tuulella, kaikkia tervehditään ja toisista pidetään huolta. Arvostan kotiseudussani arjen helppoutta ja turvallisuutta; oma rauha ja ympäröivä luonto tarjoavat paljon mahdollisuuksia mitä voi tehdä ihan kotinurkillakin.

2. Mihin asioihin maakunnassa erityisesti haluaisit vaikuttaa tehtäväsi kautta?

Peräänkuulutan yhteistyön merkitystä maakuntamme aluekehittämisessä ja edunvalvonnassa. Jotta Etelä-Savo voi menestyä myös tulevaisuudessa, tarvitsemme yhtenäistä maakuntaa, jossa toimitaan samojen tavoitteiden saavuttamiseksi. Tarvitsemme oppilaitosten ja yritysten välistä vuorovaikutusta sekä julkisten ja yksityisten toimijoiden yhteistyötä. Myös matkailussa on haettava uusia yhteistyökumppaneita, jotta sitä voidaan tehdä isosti myös kansainvälissä verkostoissa.
Aluekehityksen, elinvoiman ja varsinkin osaavan työvoiman saatavuuden näkökulmasta väestökysymys on kriittinen. Ikääntyneessä Etelä-Savossa erityisesti luonnollinen väestönmuutos on haasteena. Siksi kuntien pito- ja vetovoiman vahvistaminen tulee jatkossa olemaan entistäkin tärkeämpää, jotta kokonaisnettomuutto, mukaan lukien maahanmuutto saadaan pidettyä positiivisena. Etelä-Savoa tulee markkinoida mahdollisuuksien maakuntana, josta löytyy kaikki avaimet hyvään ja laadukkaaseen elämään.

3. Terveisesi eteläsavolaisille – ja muualle Suomeen?

Ollaan reilusti ylpeitä eteläsavolaisista juuristamme, kotiseudustamme - ja annetaan sen näkyä. Sympaattisessa Etelä-Savossa voit elää mielekästä elämää sujuvassa arjessa. Täällä Järvi-Suomen sydämessä pääset nauttimaan upeista maisemista, Suomen hienoimpiin kuuluvista nähtävyyksistä ja paikallisherkuista. Meiltä löytyvät myös Suomen parhaimmat järvet.

Tervetuloa ja ota suunnaksi Etelä-Savo!

Mikko Hokkanen
Maakuntahallituksen jäsen
Etelä-Savon maakuntaliitto