Suoraan sisältöön

Julkaistu 30.05.2025

Itäisen Suomen maakuntien yhteistyö ruokamatkailun edistämiseksi jatkuu – ensi syksyn teemaviikko tuo pöytään metsien aarteet

Itäisen Suomen rikas gastronomia ja kulttuuri ovat saaneet nostetta kansainvälisen Saimaa European Region of Gastronomy -tunnustuksen myötä. Alueen kulttuuria, perinteitä ja makuelämyksiä juhlistettiin viime vuoden aikana lukuisilla ruokaa ja kulttuuria yhdistävillä elämyksillä eri puolilla itäistä Suomea.

Kolmen maakunnan – Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan ja Etelä-Karjalan – yhteistyö on ollut myös valtakunnallisesti katsottuna poikkeuksellisen vahvaa ja hedelmällistä.

– Itäisessä Suomessa on hienosti toteutettu Suomen ruokamatkailustrategiaa ja alueellista yhteistyötä yli maakuntarajojen. Alueellisten ruokamatkailuidentiteettien kirkastaminen on Taste Saimaa -hankkeen avulla hienosti hiottu kansainvälisestikin kiinnostavaksi, toteaa Haaga-Helian ruokamatkailun lehtori Kristiina Adamsson.

Konkreettisena esimerkkinä Adamsson nostaa mm. Karelia á la Carte -verkoston sekä D.O. Saimaa -alkuperämerkin ja sen ympärille muodostuneen We Support -verkoston.

– Nämä brändit ovat tehneet jo vuosia työtä oman alueen ruokakulttuurin ja raaka-aineiden esilletuomiseksi. Taste Saimaa -hankkeen myötä yhteistyö on laajentunut edelleen ja gastronomiset vahvuudet ovat konkretisoituneet myös matkailijoille ja lähimatkailijoille suunnatuiksi tuotteiksi ja palveluiksi.

Itäisen Suomen yhteistyö ruoka-, luonto- ja kulttuurielämysten ympärillä ei lopu juhlavuoteen, vaan se jatkuu edelleen vahvana, kun itäisen Suomen maakuntien matkailuyritykset ja ravintolat on kutsuttu mukaan syksyllä järjestettävälle Saimaan metsien aarteet -teemaviikolle 19.-28.9.2025.

Ruokamatkailun kehittäminen on maakuntien yhteinen tavoite

– Itäinen Suomi on vahva ruokakulttuurialue, jossa luonnon puhtaus, paikallinen osaaminen ja yhteisöllisyys luovat ainutlaatuisen pohjan matkailuelämyksille. Syksyn Saimaan metsien aarteet -teemaviikko tarjoaa ravintoloille ja matkailuyrityksille konkreettisen ja matalan kynnyksen mahdollisuuden tuoda tarjolle esimerkiksi teemamenuita metsien antimista, luontoruokailuja, sieniristeilyjä, työpajoja ja erilaisia luontoelämyksiä, sanoo Taste Saimaan hankeasiantuntija Anu-Anette Varho.

Kolmen maakunnan yhteistyö ruokamatkailun kehittämisessä näkyy myös maakuntajohtajien sitoutumisena teemaan. Alueen ruoka nähdään vahvana matkailuvalttina. Etelä-Savon maakuntajohtaja Heini Utunen iloitsee kolmen maakunnan yhteisestä avauksesta:
– Olemme innolla mukana ja haastamme lämpimästi mukaan myös muiden maakuntien yritykset. Saimaan metsät ja makumaailmat ansaitsevat tulla koetuiksi.

Haasteeseen vastataan Etelä- ja Pohjois-Karjalassa. Pohjois-Karjalan maakuntajohtaja Markus Hirvonen nostaa esiin luonnon ja ruoan kulttuurisen merkityksen:

– Ruoka on kielen ja luonnon ohella tärkeimpiä kulttuuriperintömme ilmentymiä. Lähdemme ilolla mukaan – nyt jos koskaan on aika nostaa itäisen Suomen ruoka- ja luontoelämykset ansaitsemalleen tasolle.

Etelä-Karjalan maakuntajohtaja Satu Sikanen korostaa yhteistyön ja elämyksellisyyden merkitystä:

– Tämä on loistava tilaisuus tehdä yhdessä uutta ja näkyvää. Itäsuomalaisuus maistuu parhaimmalta silloin, kun se tarjoillaan luonnon, tarinoiden ja ihmisten kautta – ja juuri sitä tämä teemaviikko tekee.

Syksyn teemaviikolla ammennetaan elämyksiä metsästä

Saimaan metsien aarteet -teemaviikon ohjelmassa nähdään erilaisia tapahtumia ja ruokailuhetkiä lasten ruokakasvatuksesta sieniretkiin ja tarinallisista kekrijuhlista esteettömiin elämyspolkuihin. Jokainen tapahtuma heijastaa omalla tavallaan alueen identiteettiä ja luontosuhdetta.

– Teemaviikko on maksuton ja avoin kaikille Etelä-Karjalan, Pohjois-Karjalan ja Etelä-Savon ravintola- ja matkailutoimijoille. Mukaan voi osallistua juuri sellaisella tavalla, joka sopii omiin resursseihin, sanoo Taste Saimaan hankeasiantuntija Anu-Anette Varho.
 

Lisätiedot ja ilmoittautuminen

Yritykset ja toimijat voivat ilmoittautua mukaan teemaviikolle Taste Saimaan verkkosivuilla:
 tastesaimaa.fi/saimaan-metsien-aarteet

Ennakkoilmoittautuminen päättyy 8.6.2025. Ajoissa mukaan tulevat saavat näkyvyyttä kesän ennakkomarkkinoinnissa.

Lisätietoja:
Anu-Anette Varho
Hankeasiantuntija
+358 40 673 7507
anu-anette.varho@esavo.fi
tastesaimaa.fi

Julkaistu 30.05.2025

Itäisen Suomen maakuntien yhteistyö ruokamatkailun edistämiseksi jatkuu – ensi syksyn teemaviikko tuo pöytään metsien aarteet

Itäisen Suomen rikas gastronomia ja kulttuuri ovat saaneet nostetta kansainvälisen Saimaa European Region of Gastronomy -tunnustuksen myötä. Alueen kulttuuria, perinteitä ja makuelämyksiä juhlistettiin viime vuoden aikana lukuisilla ruokaa ja kulttuuria yhdistävillä elämyksillä eri puolilla itäistä Suomea.

Kolmen maakunnan – Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan ja Etelä-Karjalan – yhteistyö on ollut myös valtakunnallisesti katsottuna poikkeuksellisen vahvaa ja hedelmällistä.

– Itäisessä Suomessa on hienosti toteutettu Suomen ruokamatkailustrategiaa ja alueellista yhteistyötä yli maakuntarajojen. Alueellisten ruokamatkailuidentiteettien kirkastaminen on Taste Saimaa -hankkeen avulla hienosti hiottu kansainvälisestikin kiinnostavaksi, toteaa Haaga-Helian ruokamatkailun lehtori Kristiina Adamsson.

Konkreettisena esimerkkinä Adamsson nostaa mm. Karelia á la Carte -verkoston sekä D.O. Saimaa -alkuperämerkin ja sen ympärille muodostuneen We Support -verkoston.

– Nämä brändit ovat tehneet jo vuosia työtä oman alueen ruokakulttuurin ja raaka-aineiden esilletuomiseksi. Taste Saimaa -hankkeen myötä yhteistyö on laajentunut edelleen ja gastronomiset vahvuudet ovat konkretisoituneet myös matkailijoille ja lähimatkailijoille suunnatuiksi tuotteiksi ja palveluiksi.

Itäisen Suomen yhteistyö ruoka-, luonto- ja kulttuurielämysten ympärillä ei lopu juhlavuoteen, vaan se jatkuu edelleen vahvana, kun itäisen Suomen maakuntien matkailuyritykset ja ravintolat on kutsuttu mukaan syksyllä järjestettävälle Saimaan metsien aarteet -teemaviikolle 19.-28.9.2025.

Ruokamatkailun kehittäminen on maakuntien yhteinen tavoite

– Itäinen Suomi on vahva ruokakulttuurialue, jossa luonnon puhtaus, paikallinen osaaminen ja yhteisöllisyys luovat ainutlaatuisen pohjan matkailuelämyksille. Syksyn Saimaan metsien aarteet -teemaviikko tarjoaa ravintoloille ja matkailuyrityksille konkreettisen ja matalan kynnyksen mahdollisuuden tuoda tarjolle esimerkiksi teemamenuita metsien antimista, luontoruokailuja, sieniristeilyjä, työpajoja ja erilaisia luontoelämyksiä, sanoo Taste Saimaan hankeasiantuntija Anu-Anette Varho.

Kolmen maakunnan yhteistyö ruokamatkailun kehittämisessä näkyy myös maakuntajohtajien sitoutumisena teemaan. Alueen ruoka nähdään vahvana matkailuvalttina. Etelä-Savon maakuntajohtaja Heini Utunen iloitsee kolmen maakunnan yhteisestä avauksesta:
– Olemme innolla mukana ja haastamme lämpimästi mukaan myös muiden maakuntien yritykset. Saimaan metsät ja makumaailmat ansaitsevat tulla koetuiksi.

Haasteeseen vastataan Etelä- ja Pohjois-Karjalassa. Pohjois-Karjalan maakuntajohtaja Markus Hirvonen nostaa esiin luonnon ja ruoan kulttuurisen merkityksen:

– Ruoka on kielen ja luonnon ohella tärkeimpiä kulttuuriperintömme ilmentymiä. Lähdemme ilolla mukaan – nyt jos koskaan on aika nostaa itäisen Suomen ruoka- ja luontoelämykset ansaitsemalleen tasolle.

Etelä-Karjalan maakuntajohtaja Satu Sikanen korostaa yhteistyön ja elämyksellisyyden merkitystä:

– Tämä on loistava tilaisuus tehdä yhdessä uutta ja näkyvää. Itäsuomalaisuus maistuu parhaimmalta silloin, kun se tarjoillaan luonnon, tarinoiden ja ihmisten kautta – ja juuri sitä tämä teemaviikko tekee.

Syksyn teemaviikolla ammennetaan elämyksiä metsästä

Saimaan metsien aarteet -teemaviikon ohjelmassa nähdään erilaisia tapahtumia ja ruokailuhetkiä lasten ruokakasvatuksesta sieniretkiin ja tarinallisista kekrijuhlista esteettömiin elämyspolkuihin. Jokainen tapahtuma heijastaa omalla tavallaan alueen identiteettiä ja luontosuhdetta.

– Teemaviikko on maksuton ja avoin kaikille Etelä-Karjalan, Pohjois-Karjalan ja Etelä-Savon ravintola- ja matkailutoimijoille. Mukaan voi osallistua juuri sellaisella tavalla, joka sopii omiin resursseihin, sanoo Taste Saimaan hankeasiantuntija Anu-Anette Varho.
 

Lisätiedot ja ilmoittautuminen

Yritykset ja toimijat voivat ilmoittautua mukaan teemaviikolle Taste Saimaan verkkosivuilla:
 tastesaimaa.fi/saimaan-metsien-aarteet

Ennakkoilmoittautuminen päättyy 8.6.2025. Ajoissa mukaan tulevat saavat näkyvyyttä kesän ennakkomarkkinoinnissa.

Lisätietoja:
Anu-Anette Varho
Hankeasiantuntija
+358 40 673 7507
anu-anette.varho@esavo.fi
tastesaimaa.fi