Suoraan sisältöön
Etelä-Savon järjestöneuvottelukunta YhES kokoontui 12.8.2020 virtuaalisesti ajankohtaisten asioiden äärelle. Jäseniä ja varajäseniä oli paikalla etäkokouksessa yhteensä kahdeksantoista. Lisäksi kokoukseen oli kutsuttu ulkopuolisia puhujia esittelemään sote-uudistusta ja maakunnallisen nuorisovaltuuston toimintaa. 

Julkaistu 13.08.2020

Järjestöneuvottelukunta keskusteli Etelä-Savon sote-uudistuksesta

Etelä-Savon järjestöneuvottelukunta YhES kokoontui 12.8.2020 virtuaalisesti ajankohtaisten asioiden äärelle. Jäseniä ja varajäseniä oli paikalla etäkokouksessa yhteensä kahdeksantoista. Lisäksi kokoukseen oli kutsuttu ulkopuolisia puhujia esittelemään sote-uudistusta ja maakunnallisen nuorisovaltuuston toimintaa. 

Kokous alkoi maakuntajohtaja Pentti Mäkisen terveisillä. Maakuntajohtaja korosti, että soteuudistuksella on laajoja vaikutuksia myös moneen muuhun asiaan kuin varsinaisiin sotetoimintoihin. ”Toimivaa konetta ei pitäisi lähteä korjaamaan”, totesi Mäkinen pohtiessaan skenaariota maakunnan hajoamisesta.

Mäkinen kannusti järjestötoimijoita ottamaan kantaa soteuudistuksen lakiluonnokseen ja kertoi itse myös kuulevansa mielellään järjestötoimijoiden näkemyksiä. Hän kertoi, että Etelä-Savon maakuntaliitto huomioi omassa lausunnossaan maakunnallisen järjestötoiminnan merkityksen.

Kokouksessa oli sotevalmistelun hanketoimistosta mukana kolme henkilöä: Etelä-Savon sote-maakuntauudistuksen hankepäälliköt Paula Pusenius ja Kirsi Leinonen ja Essoten muutosjohtaja Sami Sipilä. He näkevät vuoropuhelun järjestöjen kanssa tärkeänä, ja siksi järjestöjen edustus onkin jo mukana mm. sote-uudistuksen johtoryhmässä. 

Muutosjohtaja Sami Sipilä korosti, että uudistuksessa sekä valtakunnan tasolla että Etelä-Savossa on tavoitteena yksinkertaisesti saada ihmisille parempia palveluita. Essotella on yhteistyöhalukkuutta Itä-Savon suuntaan, mutta Valtioneuvoston päätös ratkaisee, miten sote-uudistuksen valmistelu Itä-Savon osalta etenee.

Kokouksessa vierailivat myös maakunnallisen nuorisovaltuuston Esa-Manun puheenjohtaja Edvin Ehrnrooth ja E=mc2-hankkeen osallisuuskoordinaattori Terhi Venäläinen. Kokouksessa todettiin, että järjestöjen ja nuorten välistä yhteistyötä pitää edelleen kehittää. Järjestöillä ja nuorilla on useita yhteisiä tavoitteita ja yhdessä niitä voidaan viedä tehokkaasti eteenpäin.

Harrastejärjestöalan uudeksi varajäseneksi järjestöneuvottelukuntaan esitetään aktiivista kylien kehittäjää ja järjestöaktiivia Mervi Lintusta. Varajäsenet voivat olla mukana kaikissa järjestöneuvottelukunnan kokouksissa virtuaalisesti. Näin tieto kulkee paremmin ja asioiden kehittämiseen tulee laajempi näkemys.

Järjestöneuvottelukunta ja kuntien järjestöyhdyshenkilöt kokoontuvat 17.9. (joko livenä tai virtuaalisesti) strategia- ja viestintäkoulutukseen. Moni syksylle suunniteltu tapahtuma peruuntuu, joten viestinnän suhteen on myös tärkeää ottaa käyttöön uusia muotoja. Syksyn aikana YhES kertoo toiminnastaan mm. videoilla ja blogikirjoituksilla. 

Kokouksen pöytäkirja aukeaa tästä linkistä.

Lisätietoja: kehittämispäällikkö (hyvinvointi ja osallisuus) Eveliina Pekkanen, p. 044 770 0591 ja järjestöneuvottelukunnan pj. Kalle Husso p. 044 341 0075

Tiedotteen kuva on järjestöneuvottelukunnan kokouksesta lokakuussa 2019.