Suoraan sisältöön

Julkaistu 12.09.2023

JTF-rahoitusta on haettu maakuntaliitosta biotalouteen, matkailuun ja kuntien investointeihin

Etelä-Savon maakuntaliiton vuoden 2023 JTF-rahoitushaut ovat sulkeutuneet. Hankehakemuksia on saapunut maakuntaliittoon 55 kappaletta. Hakemukset ovat parhaillaan käsittelyssä, päätökset tehdään loppuvuoden aikana.

Maakuntaliitto avasi huhtikuussa kaksi Oikeudenmukaisen siirtymän rahaston (JTF, Just Transition Fund) jatkuvaa hakua. Ensimmäinen hakuaika hankehakemuksille päättyi 2.6.2023. Viimeiset tämän vuoden hakemukset otettiin käsittelyyn 1.9. 

Käsittelyyn saapuneista 55 hankkeista suuri osa oli ryhmähankkeita.
Kuntien perusrakenteen investointihakuun saapui viisi hakemusta, joissa haettava tukisumma oli yhteensä 5,6 miljoonaa euroa, kun haettavissa oli 5,7 miljoonaa euroa.

Kehittämishankehakuun tuli yhteensä 50 hakemusta, joissa haettava tukisumma oli yhteensä 14,3 miljoonaa euroa, kun haettavissa oli 8,6 miljoonaa euroa.

Kehittämishankehakemuksissa painottui TKI-toiminta, muun muassa biomateriaalien käytön edistäminen sekä matkailutoimialan kehittäminen.
Kunnat ovat hakeneet perusrakenteen investointitukea esimerkiksi satama-alueiden, vesiliikenteen ja vapaa-ajan alueiden kehittämiseen.

- Hankehakemusten käsittely on nyt käynnissä ja päätöksiä tulee hakijoille lokakuusta lähtien vuoden loppuun saakka, kertoo maakuntaliiton ohjelmapäällikkö Pirjo Paananen.

Ensi vuonna haettavana JTF-tukea 1,2 miljoonaa euroa 

JTF-rahoituksella tuetaan uudenlaista yrittäjyyttä ja eteläsavolaista elinkeinoelämää vihreässä siirtymässä. 
JTF-rahasto on kertaluonteinen rahoitusväline. Hankkeille myönnettävän rahoituksen tulee olla käytetty vuoden 2026 loppuun mennessä. Rahastosta tuettavilla hankkeilla voidaan edistää alueen elinkeinojen uudistumista ja monipuolistumista sekä ilmastoneutraaliin talouteen siirtymistä monenlaisin kehittämistoimin.

Ensi vuonna JTF-haku avataan uudelleen vuoden 2024 myöntövaltuuksilla, jolloin haettavana on 1,2 miljoonaa euroa eteläsavolaisiin hankkeisiin.

Rahoitusta saavien hankkeiden tulee olla linjassa Etelä-Savon JTF-suunnitelman kanssa. JTF-rahoitusta kohdistetaan maakuntaliitossa muun muassa maaseudun elinkeinojen monipuolistamiseen, matkailun kehittämiseen, energiahuollon turvaamiseen ja uusiutuvan energian TKI-toimintaan.

Lisätietoa Etelä-Savon JTF-suunnitelmasta ja painopisteistä täällä.

Lisätietoja: 

Ohjelmapäällikkö Pirjo Paananen
Etelä-Savon maakuntaliitto  
puh. 040 542 6140, pirjo.paananen@esavo.fi