Suoraan sisältöön

Julkaistu 10.06.2020

Lentoyhteydet ovat maakunnille elintärkeitä. Kaupallinen Finnairin reittilentoliikenne Joensuuhun ja Kajaaniin on palautettava mahdollisimman pikaisesti.

Itä-Suomen neuvottelukunta päätti tänään 10.06.2020 pidetyssä kokouksessaan antaa alla olevan kannanoton ajankohtaisesta lentoliikennetilanteesta.

Lentoliikenne on Finnairin 18.5.2020 tekemän päätöksen mukaisesti käynnistymässä uudelleen Joensuuhun ja Kajaaniin aikaisintaan marraskuussa 2020. Useisiin muihin kotimaan kohteisiin lentotoiminta käynnistyy jo kesän ja alkusyksyn aikana. Päätöksiä jatkosta, eli lokakuun jälkeiselle ajalle, Finnair on kertonut tekevänsä elokuussa.


Lentoliikenteen täysimääräisen pysähdyksen jatkuminen näin pitkään ja epävarmuus tulevasta on Pohjois-Karjalalle ja Kainuulle erittäin raskas ja vaikea. Vientiyritysten maakuntiin sijoittumisen kannalta tilanne on vakava. Matka-ajat muilla kulkumuodoilla ovat pitkiä, eikä tukeutuminen lähimpiin muihin lentoasemiin ole logistisista syistä järkevä vaihtoehto. Vientiteollisuuden lisäksi lentojen näköalattomuus uhkaa vakavasti matkailualaa ja suurtapahtumia. Esimerkiksi ampumahiihdon 2020-2021 maailmancup-kiertueen avaus toteutetaan Kontiolahdella 28.-29. marraskuuta 2020. Ilman lentoja on vaikea kuvitella tällaisen suurtapahtuman järjestämistä. Yritysten lisäksi lentomotti vaikeuttaa merkittävästi oppilaitosten, tutkimuksen ja innovaatiotoiminnan kansainvälistä liikkuvuutta.


Itä-Suomen neuvottelukunta vetoaa Finnairin operatiiviseen johtoon ja Suomen valtioon Finnairin pääomistajana, jotta löydetään ratkaisut lentoliikenteen mahdollisimman nopeaan asteittaiseen kaupalliseen käynnistymiseen kaikilla maakuntalentoasemilla – kesällä aukeavan Kuopion lisäksi myös Joensuussa ja Kajaanissa. Lisäksi neuvottelukunta pitää tärkeänä Savonlinnan ostolentoliikenteen riittävän palvelutason turvaamista myös jatkossa sekä Lappeenrannan lentoliikenteen kehittämistä erityisesti matkailua palvelevana lentoasemana.


Jarkko Wuorinen
puheenjohtaja
Itä-Suomen neuvottelukunta

Pentti Mäkinen
maakuntajohtaja
Etelä-Savon maakuntaliito

Lisätietoja: maakuntajohtaja Pentti Mäkinen, p. 050 500 2584 ja kehittämispäällikkö Marko Tanttu, p. 044 770 0488