Suoraan sisältöön

Julkaistu 27.05.2024

Maakuntaliiton tietomurron selvitystyö jatkuu, haittaohjelmasta ei havaittua vaaraa

Etelä-Savon maakuntaliitto joutui tietomurron kohteeksi 21.5.2024 aamupäivällä. Tietomurto koski yhtä käyttäjää ja tässä yhteydessä lähetettiin käyttäjän nimissä haitakeohjelmalinkin sisältävää sähköpostia. Loppuviikon aikana vahvistettiin tilanteen rajautuminen ja päättyminen sekä myös haitakeohjelmaa ylläpitäneen palvelimen alasajo, joka pysäytti uhan. Maakuntaliitto sai tiedokseen jo loppuviikon aikana, ettei haittaohjelma ollut toiminut tai Microsoft-palvelujen automaattiset toiminnot merkitsivät kohteen riskiksi estäen pääsyn kohteeseen.

– Olemme saaneet joitain lisätieto- tai tukipyyntöjä kohdistuneista organisaatioista. Näihin olemme vastanneet ja tarjonneet apua sekä tietoa, kertoo maakuntaliiton tietojärjestelmäpäällikkö Tuomo Laakso. – Mistään organisaatiosta ei ole raportoitu onnistunutta haittaohjelman ajoa.

Aktiivinen vaihe haittaohjelman toiminnassa on siis päättynyt ja ei ole syytä epäillä, että tilanne vielä käynnistyisi uudelleen. 

– Kiitämme tässä vaiheessa nopeaa toimintaa, saamaamme tukea ja myös onneamme, että haittaohjelma saatiin noin nopeasti haltuun. Sekä Liikenne- ja viestintävirasto Traficom että osallistuneet organisaatiot ovat olleet hyvässä hengessä mukana ja varmistaneet apunamme tietoja, sanoo Laakso.

Tilanteen selvitys ja parannustyö jatkuvat vastaavien tilanteiden tunnistamiseksi ja ennalta ehkäisemiseksi. 

Lisätiedot:

Tuomo Laakso
Tietojärjestelmäpäällikkö
P. 044 284 1042