Suoraan sisältöön

Julkaistu 31.08.2021

Maakuntataiteilijat aloittavat Etelä-Savossa

Etelä-Savossa aloittaa kaksi maakuntataiteilijaa 1.9.2021. Kuvataiteilija Mari Liimatainen ja muusikko Sirkka Kosonen työskentelevät Etelä-Savon maakuntaliiton palveluksessa.

Maakuntataiteilijat ohjaavat Etelä-Savon asukkaiden osallisuutta tukevaa taidetoimintaa sekä organisoivat uutta järvikulttuuriaiheista tapahtumaa yhdessä kuntien kulttuuripalveluiden ja kuntalaisten kanssa. 

Maakuntataiteilijat valittiin avoimella haulla touko-kesäkuun 2021 aikana. Etelä-Savon maakuntataiteilijan työtehtävää tavoitteli yhteensä 18 hakijaa maakunnasta ja sen ulkopuolelta. Maakuntataiteilijat valittiin Etelä-Savossa nyt ensimmäistä kertaa. He työskentelevät kaikissa Etelä-Savon 12 kunnassa paikan päällä tai virtuaalisesti, koronatilanne huomioiden.

Maakuntataitelijat työskentelevät Etelä-Savon maakuntaliiton koordinoimassa ja opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamassa AKKU - Alueellinen kuntien kulttuuritoiminnan kehittäminen Etelä-Savossa -hankkeessa syyskuusta 2021 huhtikuulle 2022.

- Tarkoituksena on kehittää uudenlaista maakuntataiteilijan toimenkuvaa ja oppia kokeilemalla, kuinka maakuntataiteilijat voivat tukea maakunnan asukkaiden kulttuurista osallisuutta ja toimijuutta. Tavoitteena on myös parantaa taiteen saavutettavuutta pitkien etäisyyksien maakunnassa, kertoo kulttuurikoordinaattori Taru Tähti Etelä-Savon maakuntaliitosta.

Mari Liimatainen vie eteenpäin taiteen ilosanomaa maakunnassa

Kuvataiteilija Mari Liimatainen toimii taiteellisen työnsä ohella taidekasvattajana ja kulttuurialan ammatillisena opettajana. Hän on työskennellyt myös museopedagogiikan, kulttuurimatkailun ja lastenkulttuurin parissa sekä Mäntyharjun kuntataiteilijana. Liimatainen on syntynyt ja kasvanut Mikkelissä, mutta on asunut jo parikymmentä vuotta maaseudulla Juvalla vanhassa maalaistalossa ja pitää yllä puutarhakohteena tunnettua Vanhaa Kilkkilää.

Taiteellisessa työskentelyssään Mari Liimatainen on viime vuosina keskittynyt taidegrafiikkaan, installaatioihin ja yhteisötaiteeseen. Maakuntataiteilijana hän toivoo voivansa edistää maakunnan taide- ja kulttuurialan ammattilaisten kohtaamisia sekä välittää taiteen ilosanomaa maakuntalaisille.

Sirkka Kosonen käyttää ääntään Etelä-Savon puolesta

Kerimäeltä kotoisin oleva Sirkka Kosonen on kansanlaulaja ja -muusikko, äänitaiteilija, kuoronjohtaja ja opettaja. Koulutukseltaan Kosonen on musiikin tohtori Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta. Sirkka Kosonen asuu Keravalla, mutta toimii maakuntataiteilijana Savonlinnasta käsin, jossa on perheen kakkosasunto.

Sirkka Kosonen opettaa Savonlinnan musiikki- ja tanssiopistossa ja on työskennellyt monipuolisesti Itä-Savon kunnissa. Maakuntataiteilijana hän tuo tähän päivään ja helposti lähestyttävään muotoon Etelä-Savon alueelta talteen otettuja runomittaisia lauluja, karjansoittosävelmiä, loitsuja ja balladeja. Kososen tavoitteena on saada eteläsavolaiset innostumaan omasta kansanperinteestään ja omista juuristaan: - Kansanmuusikkona ajattelen, että kaikki soittavat, laulavat, tanssivat, kertovat tarinoita ja jopa rakentavat oman soittimensa.

Lisätietoja:

maakuntataiteilija Mari Liimatainen (tavoitettavissa 1.9. alkaen)
p. 040 652 2171, mari.liimatainen(a)esavo.fi

maakuntataiteilija Sirkka Kosonen (tavoitettavissa 1.9. alkaen)
p. 040 652 3793, sirkka.kosonen(a)esavo.fi

kulttuurikoordinaattori Taru Tähti
p. 040 665 7230, taru.tahti(a)esavo.fi

kehittämispäällikkö Heli Gynther
p. 040 773 7285, heli.gynther(a)esavo.fi