Suoraan sisältöön

Julkaistu 24.11.2020

Risteilyliikenteen kehittäminen Suomenlahdella ja Saimaalla käynnistyy kuuden maakunnan yhteistyöllä

Kuuden maakunnan kaksivuotinen yhteishanke risteilytuotteiden kehittämisestä Suomenlahdelle ja Saimaalle käynnistyy marraskuussa 2020. Hankkeen tavoitteena on kehittää niin alueiden nykyistä risteilytuotteiden valikoimaa kuin kehittää uudentyyppinen risteilytuote Uudeltamaalta Saimaalle.

Hankkeen rahoittajina toimivat Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Kymenlaakson, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Savon ja Uudenmaan liitot. 

Hankkeessa selvitetään erilaisia reittivaihtoehtoja, potentiaalisia asiakasryhmiä ja liikennöinnin teknisiä edellytyksiä huomioiden Suomenlahden ja Saimaan erityinen luonto ja ympäristö. Hankeen aikana luodaan kokonaisvaltainen risteilytuote asiakkaille täydentämään jo olemassa olevaa alueiden risteilyvalikoimaa. Reitinvarren erilaiset matkailu- ja ravintolapalvelut ja päiväretkivaihtoehdot ovat tärkeässä roolissa tuotekokonaisuuden luomisessa. 

Uudenlainen risteily Uudeltamaalta Saimaalle

Toteutuessaan uusi risteily kuljettaisi kotimaisia ja ulkomaisia matkailijoita pitkin Suomenlahtea ja itäistä rannikkoreittiä aina Kuopioon ja Joensuuhun saakka. Reitin varrella asiakkaat pääsisivät tutustumaan Suomenlahden kaupunkeihin, Venäjän puolella Viipuriin, Saimaan kanavaan, reitin varren luontoon, ruokakulttuuriin ja reitin upeisiin maisemiin. Savonlinnan, Mikkelin ja Lappeenrannan alueiden matkailupalvelut täydentävät asiakkaiden päiväretki- ja vierailumahdollisuuksia.

Asiakkaiden olisi mahdollista palata Kuopiosta tai Joensuusta esimerkiksi junalla tai lentäen. Matkustaminen reitillä lyhyemmissä osissa olisi myös mahdollista. Vastaavasti risteilyn voisi aloittaa Kuopiosta tai Joensuusta.

Uuden risteilytuotteen on tarkoitus täydentää alueiden jo olemassa olevaa risteilytarjontaa tarjoten matkailijoille entistä enemmän vaihtoehtoja tutustua Suomenlahden ja itäisen Suomen kauniiseen meri- ja järviluontoon.

Kuvassa on järvimaisema sumuisena päivänä.
Ainutlaatuinen meri- ja järviluonto tarjoaa risteilymatkustajille paljon erilaisia elämyksiä.

Nykytilan kartoituksesta tuotesuunnitteluun

Hankkeen projektipäällikkönä aloitti marraskuun alussa lappeenrantalainen Timo Rissanen. Rissanen on koulutukseltaan restonomi (YAMK) ja hän on toiminut yli 20 vuotta matkailutoimialla, mm. Finnairilla kansainvälisissä johto- ja projektitehtävissä. Viimeksi hän on toiminut Finnairin asiakaskokemuksen kehittäjänä Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

Hankkeessa tehdään tarkempi tutkimus potentiaalisista asiakasryhmistä, joiden perusteella tuotteen suunnittelua voidaan viedä tarkemmalle tasolle. Nykytilan kartoitus, jolla pyritään samaan kokonaiskuva alueen tämänhetkisestä risteilytarjonnasta, on käynnissä samanaikaisesti.

Samaan aikaan lähdetään kartoittamaan risteilyn reittivaihtoehtoja ja niihin liittyviä teknisiä edellytyksiä ja valmiuksia satamissa. Tässä yhteydessä tehdään myös kartoitus nykyisestä oheispalvelutarjonnasta satamien läheisyydessä yhdessä paikallisten matkailutoimijoiden ja yritysten kanssa.

Hankkeen etenemisestä viestitään säännöllisesti ja lisätietoja on saatavilla hankkeen projektipäällikön kautta.
 

Lisätietoja:

Timo Rissanen
Projektipäällikkö
puh. +358 50 392 6556
timo.rissanen@ekarjala.fi