Suoraan sisältöön
Matkailustrategia johdattaa Saimaan matkailua kohti tavoitetta olla vuonna 2025 Suomen kolmen tunnetuimman matkailualueen joukossa.

Julkaistu 31.03.2021

Saimaan maakuntien yhteinen matkailustrategia 2021-2025 korostaa yhteistyötä, saavutettavuutta ja omaleimaista palvelutarjontaa

Matkailustrategia johdattaa Saimaan matkailua kohti tavoitetta olla vuonna 2025 Suomen kolmen tunnetuimman matkailualueen joukossa.

Etelä-Savon maakuntahallitus hyväksyi Saimaan matkailustrategian 2021-2025.

Matkailustrategia on osa pitkäjänteistä yhteistyötä, jota Etelä-Savo, Etelä-Karjala ja Varkaus ovat tehneet Saimaan matkailun edistämiseksi jo vuosien ajan. Alueen matkailutoimijat ovat solmineet Saimaa-sopimuksen, jonka tavoitteena on kasvattaa yhteiseen Lake Saimaa Purest Finland -brändiin pohjautuvalla matkailumarkkinoinnilla matkailijamääriä ja matkailutuloa Saimaan alueella.

Nuori mies ja nainen katsovat eteenpäin järven jäällä aurinkoisena päivänä.
Saimaan maakuntien matkailuelinkeinoa ohjaavat arvot ovat vieraanvaraisuus, kestävyys ja yhteistyö.

Saimaan matkailustrategia on muodoltaan merikortti, jolle on kirjattu kolme keskeistä väylää. Väylät ovat:

  • Samassa saimaalaisten veneessä
  • Ilmiömäinen Saimaa
  • Helposti saavutettava Saimaa

Matkailustrategian keskeiset kehittämisteemat ovat:

  • yhteinen tekeminen
  • alueen omaleimainen ja ilmiömäinen palvelutarjonta
  • saavutettavuus

Sopimuksen allekirjoittajat perustivat tavoitetta edistämään Lake Saimaa -yhdistyksen, joka rekisteröitiin toukokuussa 2020. Yhteisen brändin ja yhdistyksen lisäksi todettiin tarve yhteiselle elinkeinon kehittämistä ohjaavalle matkailustrategialle, joka valmisteltiin syksyn 2020 ja talven 2021 aikana.

Saimaan matkailustrategia kytkeytyy maakuntien maakuntastrategia- ja maakuntaohjelmaprosseihin. Se on linjassa sekä kansallisen matkailun tiekartan että Visit Finlandin suuraluetyöskentelyssä tuotetun Lakeland-suuralueen strategian kanssa. Strategiaa täydentävät vuotuiset markkinointistrategiat ja -suunnitelmat, seudulliset ja kunnittaiset matkailustrategiat ja sen toivotaan konkretisoituvan tavoitteelliseksi tekemiseksi esimerkiksi yhteisten kehittämishankkeiden kautta. Strategia sisältää myös molempien maakuntien, Etelä-Savon ja Etelä-Karjalan, maakunnalliset matkailun kehittämislinjaukset.

Saimaan matkailustrategia 2021-2025 (pdf)

Lisätietoja: vs. kehittämisjohtaja Heli Gynther, p. 040 773 7285 ja va. kehittämispäällikkö Katriina Säisä, p. 040 665 8420