Julkaistu 21.08.2025
Saimaan metsien aarteet -teemaviikko vie metsään ja makujen äärelle 19.–28.9.2025
Syyskuun lopussa Etelä-Savossa, Etelä-Karjalassa ja Pohjois-Karjalassa vietetään teemaviikkoa, joka johdattaa maistelemaan, rentoutumaan ja ammentamaan hyvinvointia luonnosta.
Saimaan metsien aarteet -teemaviikon tapahtumissa 19.–28.9.2025 yhdistyvät metsän maut, hyvinvointi ja paikalliset kulttuuriperinteet.
Teemaviikko tuo esiin metsän maut, tarinat ja hyvinvointivaikutukset
Teemaviikko on osa itäisen Suomen pitkäjänteistä ruokamatkailun kehittämistä, joka sai kansainvälistä näkyvyyttä Saimaa European Region of Gastronomy -tunnustuksen myötä vuonna 2024. Kolmen maakunnan yhteistyö on valtakunnallisestikin poikkeuksellista ja vahvistaa alueen asemaa houkuttelevana ruokamatkailukohteena.
– Haluamme houkutella ihmiset metsään kaikilla aisteilla – lautasen, liikkeen ja läsnäolon kautta. Teemaviikko tarjoaa ravintoloille ja matkailuyrityksille mahdollisuuden tuoda metsien antimet ja tarinat esiin omalla tavallaan ja paikallisille ja matkailijoille syyn lähteä metsään, kertoo Taste Saimaan hankeasiantuntija Anu-Anette Varho.
Makumatkoja ja tapahtumia kolmessa maakunnassa
Teemaviikon ohjelmassa on elämyksiä ravintoloiden maisteluannoksista ja tarinallisista kekrijuhlista metsäjoogaan ja lapsille suunnattuun ruokataidetapahtumaan eri puolilla Etelä-Savoa, Etelä-Karjalaa ja Pohjois-Karjalaa.
Etelä-Savossa makukierroksia, runopolkuja ja kekrijuhla
Etelä-Savossa voi lähteä muun muassa metsäiselle makukierrokselle, metsäkylpyyn tai runopolulle sekä tutustua paikalliseen talonpoikaisperinteeseen kekrijuhlissa. Myös lapsille ja nuorille on oma Food art for kids -tapahtuma Kenkäverossa, jossa paikallisista raaka-aineista luodaan ruokataidetta. Hellapoliisin ja kainuulaisen Taidevaltatie Toivo ry:n yhteistyönä syntynyt tapahtumakonsepti tarjoaa yllätyksellisiä elämyksiä.
– Saimaan alueen laadukkaista raaka-aineista ja tuotteista on syytä olla ylpeitä. Tapahtuma nostaa ne esille uudenlaisella tavalla. On hienoa päästä testaamaan tällaisen tapahtuman vastaanottoa, toteavat Kati Jaakonen Hellapoliisista ja Jarmo Kaivo-oja Taidevaltatie Toivosta.
Mikkelin Torilla on teemaviikolla tarjolla perinteistä ruispuolukkapuuroa ja Marttojen sieninäyttely. Tertin Kartanossa Saimin päivänä tehdään sieniretki ja vietetään inspiroivaa hyvien makujen päivää Saimaan alueen brändilähettilään, Saimi Hoyerin, johdolla.
Elämyksiä luonnosta ja perinteisiä makuja Pohjois-Karjalassa
Luonto, villit vihannekset ja perinteet ovat pääosassa moniaistillisella makumatkalla Jänissaareen jokiveneen kyydissä Möhkössä sekä Annin aikaan -perinnetapahtumassa Venejoella, jossa perehdytään pula-ajan kekseliäisiin ruokiin ja luonnonantimien käyttöön.
Hengitä, maista, tunne -tapahtuma Joensuussa tarjoaa hidasta nautintoa arjen vyörytyksen vastapainoksi:
– Nykyajan kiireessä unohtuu helposti, miten syvällisesti hengitys ja lähiluonnon antimet rauhoittavat ja ravitsevat. Villivihannesten keruussa ja fermentoinnissa sekä läsnä olevassa hengityksessä on myös kyse pitkälti samasta: odotetaan, kuunnellaan ja annetaan luonnon tehdä tehtävänsä, kertoo Jussi Sinkkonen Maaseutuyhdistys Sydänlanka ry:stä.
Etelä-Karjalassa kohtaavat metsän maut ja mielenrauha
Etelä-Karjalassa tarjolla on maisteluannoksia teemaviikon hinnoin Bistro Sataman Tornissa Joutsenossa ja ravintola Kyllikissä Lappeenrannassa. Retkisaimaa Oy järjestää rauhoittavan riippumattorentoutuksen Saimaan rannalla Taipalsaarella, ja nuotiolla valmistettuja metsäherkkuja tarjoillaan Hugon Huviloilla Rautjärvellä sekä Metsän aika -retkellä Parikkalassa.
– Metsä on minulle aina ollut ihmemaa, jossa kauneus ja tunnelmat vaihtuvat jo muutaman askeleen välein, ja toivon, että tuo taika välittyy Metsän aika -retkellä myös osallistujille. Haluamme yhdessä eräopas Janne Tanskasen kanssa avata ihmisille uudenlaisen tavan katsoa metsää – tarinoiden, symbolien ja metsän merkkien kautta, kertoo valmentajayrittäjä ja perinteentutkija Päivi Partanen Communitas Coaching Oy:stä.
Teemaviikon ohjelma ja ilmoittautumistiedot Taste Saimaan verkkosivuilla
Koko teemaviikon ohjelmaan voi tutustua Taste Saimaan verkkosivuilla osoitteessa www.tastesaimaa.fi/saimaan-metsien-aarteet. Joihinkin tapahtumiin tulee ilmoittautua etukäteen. Osa retkistä ja tapahtumista on jo täyttynyt.
Lisätiedot
Anu-Anette Varho
Hankeasiantuntija
+358 40 673 7507
anu-anette.varho@esavo.fi